Anul acesta, de Ziua Internațională Anticorupție, mai multe organizații de tineri și elevi din țară au întreprins acțiuni de combaterea a fenomenului corupției în sistemul educațional din Moldova. ”NU copiez – aleg să fiu onest” – astfel s-a intitulat campania care să-i motiveze pe tineri să nu cadă în mrejele corupției.

Consiliul Național al Elevilor, Centrul Media pentru Tineri și Asociația Y-Peer – au relansat campania ”NU copiez – aleg să fiu onest”, care promovează integritatea în timpul susținerii testelor și examenelor școlare. Evenimentul a avut loc la Liceul Teoretic din satul Mereni, raionul Anenii Noi, unde elevi, părinți, profesori, administratori școlari și reprezentanți ai Ministerului Educației au semnat un manifest care îndeamnă la abandonarea acestei practici.

”Elevii și profesorii din liceul nostru s-au alăturat cu bucurie acestei campanii. Cred că mesajul ”NU copiez!” trebuie să se regăsească în fiecare școală din Moldova. Avem nevoie de un nou spirit, de o altă mentalitate în sistemul nostru educațional dacă vrem să oferim copiilor șansa unei vieți mai bune acasă,” a declarat Lidia Crețu, directorul Liceului Teoretic din Mereni, Anenii Noi.

Campania anti-corupție din anul curent, sprijinită de agențiile ONU, include mai multe activități cu participarea tinerilor printre care teatru social  cu mesaje anti-copiat, instruire în domeniul blogging-ului și comunicării pe rețelele de socializare, în care tinerii își pot face vocea auzită și încuraja semenii lor să fie onești în timpul examenelor.

Nu coruptiei, parc.md

În cadrul campaniei, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat, în parteneriat cu Ministerul Educației proiectul “Tinerii pentru transparenţa în educaţie”. Proiectul prevede implicarea elevilor și tinerilor din 20 de localități din Moldova  în identificarea unor soluții inovative pentru combaterea practicilor corupționale din școală. Cele mai bune soluții și practici propuse vor fi premiate și adoptate în calitate de politici de Ministerul Educației.

”Educația și combaterea corupției sunt priorități de dezvoltare, identificate de oamenii din Moldova în cadrul consultărilor privind viitorul pe care și-l doresc”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova. ”Prin acest proiect inovativ, le oferim tinerilor din Moldova posibilitatea să se implice în soluționarea problemelor cu care se confruntă la școală, contribuind astfel la o calitate mai bună a educației”.

Potrivit Barometrului Global al Corupției  2013, realizat de Transparency International, mai mult de jumătate dintre moldoveni consideră sistemul educațional corupt sau extrem de corupt. În același timp, majoritatea elevilor, părinţilor, şi chiar unii administratori școlari nu percep copiatul ca o practică condamnabilă ce contravine normelor de integritate academică. Un studiu realizat la comanda Fundaţiei Soros – Moldova arată că, în opinia elevilor, jumătate din lucrările de la BAC 2012 au fost copiate.

Ziua Internațională Anticorupție este marcată începând cu anul 2003, la inițiativa Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Oficiului ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC).