Astăzi, 18 decembrie, este Ziua Internațională a Migranților, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), anual peste 214 milioane de oameni se află în procesul de emigrare. Migrația este o problemă globală, care atrage tot mai multă atenție la nivel mondial. Ziua de astăzi este menită să combată discriminare și încălcarea drepturilor emigranților.

Potrivit ONU, Mulți fug de condiții dificile doar pentru a se confrunta cu dificultăți și mai mari, inclusiv cu încălcări ale drepturilor omului, sărăcie și discriminare. Dar acești migranți se confruntă cu mai mult decât frică și nesiguranță; ei au, de asemenea, speranța, curajul și voința de a construi o viață mai bună. Cu sprijin adecvat, ei pot contribui la progresul societății.

Atenția acordată drepturilor migranților este deosebit de importantă în aceste momente de criză economică și financiară la nivel global. Ca bugete restrânse, suntem martorii unor măsuri de austeritate care discriminează lucrătorii migranți, unei retorici xenofobe, care încurajează violența împotriva migranților ilegali, și unor legi de imigrare propuse care permit poliției să pedepsească migranții. În timpul recesiunii economice, merită să ne amintim de faptul că sectoare întregi ale economiei depind de lucrătorii migranți iar antreprenorii migranți ajută la crearea locurilor de muncă.

Atunci când politicile de migrație sunt elaborate fără a lua în considerație vulnerabilitatea, marginalizarea și discriminarea, milioane de migranți devin forță de muncă ieftină, de unică folosință, țapi ispășitori pentru politicile eșuate economice și sociale, și chiar victime într-un război vag împotriva “migrației ilegale.”, a comunicat ONU.

ONU consideră deosebit de importantă abordarea problemelor cu care se confruntă emigranții din întreagă lume, deoarece aceștia sunt o forță de muncă adesea ne prețuită la justa valoare

Distribuie articolul: