Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Femeilor de la sate. Cu acest prilej, în capitală, are loc cea de-a treia ediție a Forumului Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale. Despre ce vor discuta la această reuniune femeile din satele Moldovei, aflați mai jos. Participantele la Forum vor aborda diverse tematici, prin prisma invitaților care sunt așteptați să participe la discuții Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului; Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei la Chişinău; Valentina Buliga, Ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Valentina Bodrug-Lungu, Gender Centru și alții.

Tematicile care vor fi puse în discuție abordează aspecte importante pentru activitatea și afirmarea femeilor din comunitățile rurarle: Accesul limitat al acestora la servicii medicale calitative; inițierea și dezvoltarea afacerilor; condiționarea finanțării publice a partidelor politice cu procentajul femeilor de pe listele lor.

Despre oportunitățile pe care le au, femeile lidere din satele Moldovei vor afla de la specialiștii calificați ai instituțiilor corespunzătoare, cu fililiale în Republica Moldova: Nadejda Mustea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD); Elena Brînză, Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED/DAI); Viorica Cerbuşca, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM); Vitalie Bumacov, Fondul Provocările Mileniului Moldova (MCA), etc.

 

 

De la Forumului Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale nu vor lipsi nici istoriile de succes, menite să le motiveze pe participante și să le ofere un exemplu de acțiune și de comportament în anumite situații dificile cu care se pot confrunta. În acest sens, vor fi audiate doamne precum: Natalia Vrabie, Preşedintă de Onoare a Moldova Agroindbank; Ludmila Ceaglîc, Primar în satul Calfa, raionul Anenii Noi; Svetlana Panaitova, Preşedinte ONG „Asociaţia Femeilor din Găgăuzia”, orașul Comrat; Lilia Moscvin, Antreprenoare din orașul Leova sau Maria Malanciuc, Judecătoare din orașul Ungheni.

În final, reprezentantele sexului frumos, lucuitoare și antreprenoare ale comunităților rurale vor discuta rezultatele atelierelor și ale grupurilor de lucru, vor iniția dezbateri la diverse teme trecute în agendă, vor elabora planuri de acţiuni în vederea integrării, socializării, succesului și al reușitei lor în activitatea de zi cu zi.

Echipa PentruEA.md felicită cu această ocazie toate femeile din comunitățile rurale și le dorește mult succes!