Anna Muzychuk, în vârstă de 27 ani, este dublă campioană mondială la șah, în ambele categorii - rapid și blitz. În acest an, tânăra a refuzat să participe la Campionatul Mondial de Șah, în semn de protest față de felul în care sunt tratate femeile în Arabia Saudită-gazda evenimentului care s-a încheiat alaltăieri în Riyadh. 

Recent, pe pagina sa de Facebook, Anna a explicat că refuză să joace după regulile cuiva, printre altele cerându-i-se să poarte abaya – veșmântul lung și negru pe care femeile din Arabia Saudită sunt obligate să îl poarte în public. Muzychuk a mai spus că s-a opus cerinței de a fi însoțită în timpul ieșilor afară și că s-a simțit ființă inferioară. Neprezentîndu-se la Campionatul Mondial de Șah Rapid și Blitz, care a avut loc săptămâna trecută în Riyadh, Muzychuk conștientiza că pierdea două titluri de campioană mondială, dar și oportunitatea de a câștiga o sumă frumușică de bani, atât cât ar ridica după 12 competiții sportive.

Foto: elleuk.com

Premiul de 2 milioane de dolari prevăzut pentru campionat, anunțat de Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, a fost declarat de Federația Mondială de Șah ca fiind cu aproape 35 la sută mai mare decât la campionatul precedent.

Federația a mai spus că dress code-ul cere pantaloni negri la dungă și bluze albe pe gât pentru femei.

Chiar și așa, nici Anna Muzychuk, nici sora ei mai mică Mariya, campioană mondială în categoria ei de vârstă,  nu a participat la competiție.

„Sunt foarte fericită că avem aceeași viziune în această privință”, a scris Muzychuk pe Facebook.

 

Sursa: chicagotribune.com