La sfârșitul săptămânii trecute, la ZIPhouse – Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii din industria ușoară, UTM, s-a desfășurat ziua Ușilor Deschise, cu susținerea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova. Scopul evenimentului a fost de a stimula formarea relațiilor de colaborare între învățământul superior și învățământul profesional tehnic pe filiera industriei ușoare, oferind posibilitatea de a interacționa zecilor de participanți: reprezentanți ai învățământului superior, ai învățământului profesional tehnic, ai liceelor şi colegiilor din Chişinău.

În cadrul Zilei Ușilor Deschise participanții – 30 de studenți și cadre didactice (pedagogi și maiștri-instructori) de la Școala profesională nr. 8 și Școala profesională nr. 1, precum şi studenţi sau elevi din alte instituţii de învăţământ din Chişinău – au vizitat Centrul, iar ulterior vor putea să acceseze serviciile și facilitățile oferite de ZIPhouse.

Elena Musteață, director executiv al CEADT ZIPhouse, UTM: „Unul dintre obiectivele ZIPhouse este de a facilita legătura dintre sectorul academic și sectorul privat, ceea ce contribuie nemijlocit la îmbunătățirea curriculei de instruire la etapa de formare profesională, orientată spre aplicabilitate şi dezvoltare personală. Evenimentul vine să contribuie la dezvoltarea acestor conţinuturi, având un impact direct asupra formării viziunii şi culturii tinerilor în ceea ce priveşte industria modei, pentru a-i încuraja pe viitor să se iniţieze în domeniile creative ale design-ului, inclusiv cel vestimentar.”

Interacțiunea participanților în această formulă a fost facilitată de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, care susține procesele de formare profesională de calitate în cadrul industriei ușoare, axate acum pe trecerea de la lucrul în lohn spre crearea mărcilor proprii. În acest context, formarea legăturilor de colaborare între instituţiile de învăţământ şi mediul de afaceri va spori coeziunea în cadrul comunităţii profesionale şi va stimula dezvoltarea sectorului dat.

Tinerii vizitatori din şcolile profesionale şi din licee au avut posibilitatea de a participa la un masterclass de modelare a produselor vestimentare, de a se familiariza cu resursele electronice în materie de trenduri vestimentare, cu soft-urile specializate de proiectare a confecţiilor /încălţămintei și cu utilajele performante de tricotare. Tinerii au creat prin metoda mulajului, sub îndrumarea formatorilor, forme vestimentare reuşite şi complexe.

Elena Demian, studentă, specialitatea Design Vestimentar, UTM, beneficiara Centrului ZIPhouse: „Ambianţa plăcută şi infrastructura dotată a centrului mă inspiră să activez în plină forţă şi să creez noi modele vestimentare. Aici beneficiez de asistenţă profesionistă şi o comunitate elevată. Consider că este un mediu perfect pentru a iniţia şi dezvolta propria afacere sau propriul brand.”

Nicoleta Păduraru, beneficiară a Centrului ZIPhouse: „Consider oportun Centrul, deoarece aici pot obţine o formare profesională necesară pentru a mă iniţia în domeniul proiectării şi tehnologiei produselor vestimentare, direcţie în care vreau să mă specializez în viitor.”

Precizăm că ZIPhouse – Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii din industria ușoară din cadrul UTM, a fost inaugurat în toamna anului 2015 cu susținerea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova. Centrul oferă posibilități de dezvoltare a creativității și abilităților profesionale în domeniul designului vestimentar și proiectării constructive-tehnologice, prin oferirea spațiului de creativitate și producție, accesului la software de specialitate, instruire și interacțiune cu persoane de succes din comunitatea de profesioniști din industria modei. Conducerea ZIPhouse este reprezentată de cadrele didactice din cadrul UTM, Facultatea Industrie Ușoară, iar beneficiarii Centrului sunt studenții, tinerii antreprenori și mediul de afaceri din domeniul industriei ușoare.

Distribuie articolul: