Medicul obstetrician Zinaida Sârbu a vorbit, astăzi, într-un interviu acordat jurnalistei Cristina Aramă, despre situația natalității din Republiica, dar și despre efectele severe pe care le însoțește practicarea avorturilor în rândul femeilor din țara noastră. Mai multe detalii despre acest subiect tabu, urmăriți în interviul de mai jos.

”Situația demografică din Republica Moldova este mai jos de zero. Avem un spor negativ, în ultimul timp, din mai multe motive. Tinerii noștri pleacă peste hotare și își exercită funcția reproductivă acolo unde s-au dus, iar cei care au rămas, nu reușesc să satisfacă cerințele Republicii Moldova. Sunt și familii cu 2-3 copii, dar totul depinde de statutul social al familiei”, a remarcat experta.

Definind noțunea de avort, însă, Zinaida Sârbu a declarat: ”Avortul este o procedură destul de complicată, atât din punct de vedere tehnic, cât și al complicațiilor care survin în urma acestuia, indiferent de metoda care se folosește. Odată cu întreruperea sarcinii, în organismul femeii se produc niște schimbări hormonale atât de pronunțate, că uneori, pe percursul întregii vieți, nu reușești să le stabilizezi, mai ales la întreruperea primei sarcini. La noi, în Republica Moldova, când mergi pe stradă, vezi foarte multe femei cu dereglări hormonale. Noi, specialiștii, le vedem: prin semne de apariție a caracterelor masculine (cum este hipertricoza), obezitatea, sunt niște lucruri pe care le provoacă un avort. Măcar că sunt și patologii legate de o întrerupere de sarcină, efectele lăsate de avort sunt mule mai severe decât ale contraceptivelor de care toate pacientele se tem.”

Cu privire la efectele majore ale acestui proces asupra organismului femeii, obstetriciana a remarcat: ”Avortul dereglează metabolismul lipidic și apare obezitatea. Pot apărea și unele tumori ale organelor reproductive. Pot apărea diferite patologii endocrine, disfuncții ale Sistemullui Nervos Central, al glandei tiroide, pancreasului. Schimbările sunt foarte severe.”

Specialista mai remarcă și faptul că în RM, situația legată de avorturi rămâne una constantă: ”Rata avorturilor nu s-a micșorat, iar acesta este un indice destul de sever, care vorbește că, până ce, în Republica Moldova, avortul rămâne ca și cea mai aleasă metodă de reglare a natalității, cu părere de rău.”

”Toți medicii le vorbesc femeilor despre efectele negative ale întreruperii sarcinii, dar decizia, totuși, o ia pacientul: acesta este un detaliu speculat în Constituția noastră. Noi nu avem dreptul să refuzăm întreruperea sarcinii, doar dacă ea este la termene admisibile – până la 12 săptămâni. Medicul este obligat să facă acest lucru. Efectuarea unui avort este una din condițiile ca să obții diploma de medic ginecolog. Psihologic, resimțim diferite senzații. La noi sunt și medici care refuză să facă întreruperi de sarcină, di acest motiv, doar că nu au dreptul să nu efectueze această procedură. Avortul este permis până la 11 săptămâni și 6 zile. Dacă femeile vin mai târziu, li se refuză întreruperea sarcinii. Urmează să plece la medicul de familie și să se pună la evidență pentru a naște. Au destul timp: 12 săptămâni înseamnă destul timp ca să faci asta”, declară ginecologul obstetrician.

Zinaida Sârbu afirmă, însă, că adresarea la ginecolog cu problema întreruperii unei sarcini este una legată de educația fiecăruia: ”Asta este educația care trebuie să vină de acasă, de la mama, de la părinți, de la școală și alte instituții de învățământ.”


Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: