În fiecare zi, de la doi la cinci copii fug de acasă sau din locuința în care aceștia au fost plasați. Iar numărul acestor cazuri este în creștere, avertizează oamenii legii. Tocmai de asta Poliția Națională a venit cu o serie de recomandări, în special pentru părinți. Una dintre ele ar fi ca aceștia să discute cât mai des cu cei mai mici membri ai familiei.

Potrivit poliției, cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenţei. Cea mai vulnerabilă vârstă este cea dintre 14 şi 15 ani, majoritatea minorilor care au fugit deja de acasă fiind de la oraș.

Iată care sunt principalele motive pentru care copiii fug de acasă:

–       lipsa supravegherii din partea părinţilor;

–       teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil;

–       intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie;

–       fuga de abuzuri fizice şi emoţionale;

–       tulburări de comportament cauzate de neglijența în familie;

–       intenţia de a se întreţine autonom şi de a câştiga bani prin munca sezonieră;

–       influenţa anturajului;

–       lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Totodată, neglijența părinților, neimplicarea autorităților tutelare în soluționarea cauzelor sau soluționarea simplistă a acestora, prin reîntoarcerea copilului în mediul familial unde predomină conflicte, consum de alcool, comportament amoral, dar și indiferența societății manifestată prin tolerare și neimplicare, au dus la înregistrarea a 237 cazuri de abandon de domiciliu repetat al copiilor.

Respectiv, una dintre principalele recomandări ale oamenilor legii este ca părinții să discute cât mai mult cu odraslele lor, să cunoască cum își petrec timpul liber și ce prieteni au. Iar în cazul dispariției copilului, primele ore de la sesizarea problemei sunt cele mai importante. Astfel, poliția trebuie alertată cât mai rapid.

Pe parcursul anului 2018, 671 de copii au abandonat domiciliul sau forma de protecţie a copilului de unde aceştia au fost plasaţi, comparativ cu 640 de cazuri înregistrate în anul 2017. Ca urmare a activităților întreprinse de polițiști, 513 copii au fost găsiți în decurs de 24 de ore, 132 de copii timp de 48 de ore și 164 de copii au fost găsiți în peste 48 de ore.

„Poliția vine cu un apel către cetățeni, în cazul identificării în stradă a unor copii cu semne de neglijență, care practică cerșitul, sau cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor în familie, apelați 112 sau sesizați autoritatea tutelară locală (primarul, asistentul social), apelați Serviciul Telefonul copilului 116-111, serviciile care pot interveni și aplica măsurile de protecție față de copil”, se mai arată într-un comunicat.

Sursa: Agora.md 

 

Distribuie articolul: