După ediţia aniversară din 2016, Bostaniada – Festival Etno Gastronomic a ajuns la cea de-a VI-a ediţie, cu cele mai frumoase tradiţii, plăcințele şi bucate cu bostan, pregătite de gospodinele de la Lozova. Evenimentul s-a desfăşurat la data de 24 septembrie și a adunat, cu mic cu mare, toți amatorii dovleacului, dar și ai voii bune.

Bostaniada

Scopul primordial ce şi l-a propus organizatorii a fost cel de a susţine tradiţiile etnice şi economia locală, prin oferirea posibilităţii agricultorilor, producătorilor autohtoni şi meşterilor artizanali să-şi promoveze produsele.

În centrul atenţiei, a fost vedetă fiecărei toamne, dovleacul, care de dată această cântărea 340 de kilograme. Fructul a fost pe toată perioada festivalului obiectul de atracţie ai vizitatorilor, care au stat la coadă să facă poze cu acesta. De asemenea, proprietarul fructului a fost desemnat câştigătorul concursului cu cel mai Gigant Bostan.

Vasile spâni Bostaniada„Încă din primii ani când cultivăm această plantă, am avut bostani de la 80 de kg și până la 285 de kg. Anul acesta este un record pentru mine. La momentul de faţă, bostanul de 340 de kg este cel mai mare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru mine a fost cu mult mai uşor să am grijă de el si să urmăresc procesul de creştere, decât să îl aduc aici”, a menţionat Vasile Spînu, agricultor.

Cunoscute pentru gustul senzaţional, plăcintele cu bostan au fost la mare căutare. Aşa că după nici o oră vizitatorii le puteau găsi cu greu. Uleiul sau făină din bostan s-au vândut la fel de repede.

„Vin deja al treilea an consecutiv la acest festival, deoarece eu şi familia mea adorăm preparatele pregătite din bostan, căruia i s-a dedicat festivalul dat. Consider că şi preţurile sunt destul de rezonabile, pentru orice buzunar. Din păcate, nu am găsit renumita dulceaţă din dovleac, pe care mi-am dorit-o foarte mult. Sunt foarte curios să aflu cum e la gust. Însă, în vânzare am găsit dulceaţă din gutuie, coacăză neagră şi mere”, a precizat Tudor, vizitator.

În cadrul festivalului „Bostaniada” vizitatorii au avut posibilitatea de a admira expoziţii de fructe şi legume, standuri cu obiecte de artizanat, teatrul gastronomic, târgul cu diverse obiecte autohtone şi multe altele.

Autor/Foto: Nicoleta Balacci, stagiară