Sandu Grecu, director artistic și prim-regizor al Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale”, tot el și președinte al Uniunii Teatrale din Moldova, este născut chiar de Ziua Îndrăgostiților. Îndrăgostit de teatru până la cer și înapoi, regizorul declară că “ne naștem în fiecare zi” și pornește în fiecare dimineață având speranțe mari și agenda plină de realizări care-și așteaptă lumina.

1. Omul care a făcut din teatru o familie: din 1990 este fondator, director artistic, regizor și actor al Teatrului “Satiricus I.L.Caragiale”, din 2009, director al Uniunii Teatrale din Republica Moldova.

2. În clasa a cincea a montat deja primul spectacol, fiind regizor în Școala din satul natal Colibași, Cahul. Primul decor tot singur și l-a creat, pentru spectacolul “Despărțirea din Iulie”, montat la Teatrul din Cahul în 1983.

 Sandu Grecu

3. Are un scris foarte urât, indiscifrabil – precum zice chiar profesoara sa de limba română din școala natală. A fost unicul copil la părinți și foarte mulți ani a trăit doar cu mama, tata părăsindu-i când încă era mic. Din copilărie are o singură fotografie drept amintire.

4. Mama sa a visat ca el să devină revizor la magazine – el a devenit regizor la Teatru!

5. În anul 2000 a realizat un spectacol în șapte limbi – Marele Premiu “Thalia-2000” în cadrul Galei Premiilor UNITEM, pentru spectacolul Maestrul şi Margareta de M.Bulgakov (română, rusă, franceză, germană, ebraică, latină, italiană), cel mai bun spectacol al anului.

 sandu Grecu și Nicolae Timofti

6. Are la activ peste 40 de montări de teatru și televiziune, cele mai celebre fiind: Clarnetistul – „Cine arvoneşte, acela plăteşte” de Gh.Urschi, “Moţoc” de V. Alecsandri, C.Negruzzi, “Ciuleandra” de L.Rebreanu, “Metamorfozele” de Ovidiu (spectacol în limba latină), “SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, etc.

7. A efectuat reconstrucţia şi amenajarea a trei săli de teatru: la Casa de cultură din sectorul Botanica, la Casa Armatei şi în fostul cinematograf „Biruinţa”, actualul sediu al Teatrului municipal „Satiricus”, aflat acum tot în reparație.

 Sandu Grecu

8. Pioner în domeniul turneelor peste hotare. A organizat un şir de turnee în străinătate: în SUA, Suedia, Franţa, Irac, Germania, Bulgaria, Spania etc. A organizat ( de asemenea, în premieră) participarea teatrului în cadrul mai multor festivaluri internaţionale.

9. În adolescență era baterist la discoteca din sat, formase și un ansamblu la acea vreme – Oreon și organizau discoteci de două ori pe săptămână.

10. Și-a “îmbolnăvit” toți cei trei copii de Teatru și de arte. Cei mai amri sunt în SUA, fiica mai mică este actriță și regizoare la Satiricus. 

Maestre, echipa PentruEA.md vă ureză La Mulți Ani!

Spicuiri din Biografie și din Emisiunea Asfalt de Moldova, Junal TV

Foto: facebook

Distribuie articolul: