Azi e în Viena, peste 2 zile la New York, peste 3 la Moscova și peste 4 la Sidney. Este matematica călătoriilor moldovencei Dumitrița Bilhac, stewardesă la o companie din Dubai de mai bine de 2 ani. E minunat, dar nu e simplu, spune Dumitrița, cea care pe lângă faptul că trebuie să înfățișeze mereu pe față un zâmbet, trebuie să fie și un bun medic în situații excepționale cu care se confruntă des stewardesele. A ajuns să lucreze în Dubai prin intermediul unei companie de recrutare din Moldova. „A fost greu să mă angajez, căci nu eram pregătită și decisă total dacă vreau să părăsesc Moldova”. La scurt timp după ce a absolvit Universitatea Pedagogică, Facultatea de limbi și literaturi străine, specialitatea germană-engleză, Dumitrița și-a luat zborul spre o nouă destinație, care i-a schimbat viața. „Atunci nu vedeam o soluție mai bună, pentru că nu-mi puteam găsi un loc de lucru, fiind tânăr specialist.”

Destinații și orașe

În fiecare săptămână sunt 3 destinații, orașe în care compania la care lucrează are zboruri. Dumitrița spune că în cei 2 ani de experiență a văzut foarte multe țări și nu doar de sus, de la distanță. „Stăm într-un oraș cel putin 24 de ore, în acest timp ești liberă să faci ce vrei: sa stai în hotel sau să mergi în oraș să faci poze. Îmi place la nebunie ceea fac și mereu am visat să călătoresc. E pur și simplu minunat să știi că destinațiile sunt altele. Niciodată nu mă simt obosită, ci dimpotrivă, sunt nerăbdătoare să descopăr o nouă destinație”.

„Entuziasmul pentru călătorii vine din copilărie, atunci când eram mică și îmi plăcea să urmăresc la televiziunea română “Telenciclopedia”, unde întodeauna vedeam diferite locuri și îmi spuneam în gând că într-o zi voi ajunge aici!”, spune Dumitrița.

Riscurile și responsabilitățile unei stewardese

Își amintește cum la primul zbor i-a fost frică, dar mai apoi când a studiat fazele zborului, spune ea, a înțeles că nu este niciun motiv de frică și că tot ce se întâmplă în avion are o explicație. „Să fii stewardesă nu e ceea ce cred majoritatea oamenilor: să împarți mâncare în cantină. Acest job implică o gramadă de reponsabilități ce țin de securitatea mea și a pasagerilor. Trebuie să fii întodeauna atent și vigilent la ceea ce se întâmplă în cabină. De exemplu, dacă un pasager se simte rău, tu ești acela care o să aibă grijă și ai să-i oferi primul ajutor. Trebuie sa fii foarte atent la simptomele pe care le are, pentru a-i da medicamentul corect. Iar asta se întâmplă aproape la fiecare zbor”, povestește Dumitrița.

„În caz de incendiu în cabină sau situații de aterizare forțată, urmată de o evacuare, ești obligat să evacuezi în 90 de secunde un avion cu 350 de persoane, ceea ce nu-i absolut deloc ușor. Au loc foarte multe nașteri la bord, care implică o responsabilitate foarte mare pentru noi și frică de cele mai multe ori, chiar dacă nu poți face nimic, trebuie oricum să acorzi ajutor pentru că pasagerii se bazează pe tine. Trebuie să fii puternică, să ai încredere în cunoștințele tale și desigur să fii optimistă și oricând gata de orice. Niciodată nu știi ce se poate întâmpla….”, adaugă stewardesa.

Ofertele și deficiențele companiilor aeriene din Moldova

Și-ar dori să revină în Moldova și să muncească la o companie aeriană de la noi, dar din păcate, spune ea, „cu toții știm că nu e așa ușor să gasești un job în Moldova. Am avut și momente dificile când îmi spuneam că renunț și revin acasă. Nu s-a întâmplat, probabil, pentru că așa a fost să fie. Sper totuși pe viitor să încerc și să găsesc ceva muncă și acasă”.

„Am avut ocazia să călătoresc cu companii din Moldova și aș spune că este o diferență, pentru că compania din Dubai este una dintre cele mai prestigioase din lume. E vorba de banii care sunt investiți în avioanele care sunt dotate cu echipaj de ultimă oră, ceea ce în Moldova deocamdată nu avem. Aș mai sfătui personalul companiilor din Moldova să zâmbească mai mult, să interacționeze cu clienții și să arate că le place ceea ce fac”, adaugă Dumitrița.

Este stabilită în Emiratele Arabe, unde este înrădăcinată cultura islamică. Respectiv, și vestimentația stewardeselor are o semnificație, acestea poartă eșarfe la fel ca și femeile arabe. „Eșarfa este o parte din vestimentația femeilor localnice de aici și joacă un rol important în islam. Tocmai de asta este și un detaliu important pentru uniforma noastră de stewardese”, spune Dumitrița.

Stewardesa moldoveancă cu văl islamic revine în fiecare an acasă și spune că și-ar fi dorit să aibă pe viitor zboruri din Dubai spre Chișinău, dar că asta rămâne o problemă de viitor.

Distribuie articolul: