Yoga este o terapie holistică în care omul este considerat un tot întreg, iar boala este privită ca o disfuncție a acestui întreg. Această terapie antrenează corpul şi relaxează mintea. Yoga vine din tradiţia orientală, cu toate acestea, a devenit foarte populară în tot restul lumii. Mulţi oameni au început să practice yoga odată ce au descoperit efectele ei terapeutice și au încetat să o considerate drept o simplă activitate alternativă. Yoga este practicată de toate categoriile de persoane, totuşi, în viaţa femeilor ea ocupă un loc aparte. Femeile, de cele mai multe ori, nu bănuiesc aproape deloc, că dispun prin înzestrarea lor naturală, de un mare potenţial energetic absolut necesar pentru viaţa spirituală. Iată de ce yoga, care e privită mai mult ca o relaxare a sufletului decât un sport, atrage îndeosebi femeile. Acestea, de regulă, sunt mult mai sensibile şi sufletiste decât bărbaţii și simt permanent nevoia să se refugize într-o lume interioară. Prin terapia yoga reuşesc să se menţină atât spiritual, cât şi fizic, fiindcă scopurile fundamentale ale yoga sunt meditaţia şi eliberarea minţii de tensiune.

Deseori yoga este recomandată femeilor însărcinate, deoarece ele parcurg o perioadă mai deosebită din viaţa lor. Pentru unele sarcina poate fi mai dificilă şi riscă să cadă în depresie, iar yoga le ajută să-şi menţină calmul, flexibilitatea, starea de spirit şi emoţiile pozitive. Femeile care practică yoga nasc mai uşor şi scad din greutate mult mai repede.

Corpul femeii are particularităţile sale biologice. Pentru ea, o importanţă primordială o are musculatura abdominală, a pieptului și a perineului, adică mușchiul care înconjoară și susține organele genitale externe femenine. Femeile sunt mai interesate decât bărbaţii să practice exercițiile yoga. Odată cu trecerea timpului ele au nevoie de anumite proceduri pentru ameliorare, căci în viaţa lor se produc anumite schimbări, precum: căsătoria, perioada de sarcină, naşterile, menopauza.

Un alt plus al exerciţiilor yoga pentru corpul unei femei este că ele împiedică formarea varicelor, întăreşte muşchii peretelui abdominal, întăreşte musculatura pieptului și ajută la menţinerea fermității sânilor şi, nu în ultimul rând, contribuie foarte mult la păstrarea siluetei zvelte.

Prin yoga omul dobândește abilitatea să-și controleze mintea şi corpul, practicarea acestor exerciții poate duce la scăderea tensiunii și diminuarea stresului. La fel, se poate recupera un simţ al sinelui, adesea, pierdut în vâltoarea vieţii moderne. Iată de ce yoga este binevenită în viaţa multor femei, care ştiu să-şi îngrijească nu numai corpul, dar şi sufletul.

Distribuie articolul: