Pentru ea scaunul rulant este bijuteria care o completează. Ludmila Iachim luptă în Republica Moldova pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, iar acest lucru o face împlinită. Mai mândră de ceva timp, deoarece va reprezenta țara noastră la unicul concurs de frumusețe dedicat femeilor în scaun rulant. Cum a ajuns să participe și la ce probe va fi supusă ca să demonstreze că e cea mai bună, ne-a povestit într-un scurt interviu.

Cum ai descoperit concursul acesta de frumusețe și care a fost drumul de la idee la aplicare și deja – propriu-zis concursul?

Am fost contactată de cineva de la Televiziunea Națională (am fost recomandată de cineva care mă cunoaște) să-mi povestească că va avea loc un astfel de eveniment și dacă aș dori să particip. De fapt omul m-a întrebat dacă are permisiunea să lase datele mele de contact. Astfel, am primit un mesaj de la organizatori unde era descrisă toată procedura, pașii de depunere a dosarului etc. Documentându-mă, m-a mirat faptul că este Primul Concurs Mondial din Istorie. Deși aveam puțin timp la dispoziție, m-a intrigat evenimentul pentru că se va organiza de nivel mondial și este primul în istorie.

Republica Moldova are o reprezentată la primul concurs mondial de frumusețe, dedicat femeilor în scaun rulant

ludmila IachimDomeniul meu de activitate este promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. La modul real nu fac parte din organizație de caritate, sau care adună fonduri pentru a dona, și nu fac modeling. Am o viață obișnuită, muncesc, duc un mod de viață activ. Am zis însă că, dacă a ajuns la mine informația, înseamnă ca așa a fost să fie, trebuie să particip și să „dansez până la capăt”. Am depus dosarul cu informație care trebuia trimisă, fișe completate, date personale, hârtii semnate, poze profesioniste și un video de 3-4 minute unde trebuia să răspund la câteva întrebări. Organizatorii au vrut să vadă cum ne prezentăm și cum ne manifestăm ca persoană.

Astfel pe 22 august a fost făcută public lista cu țările finaliste. Inițial nu m-am observat în poză, probabil că aveam emoții. Și deja când am accesat linkul, Moldova era în listă și numele meu în dreptul țării.

Un concurs de frumusețe, pe lângă pregătirea pentru probe, necesită și mai multe investiții. Cum te descurci și cine te ajuta?

Conform regulamentului și al programului – organizatorii achită cazarea (pentru participant și asitent/ă), pregătirile pentru Gală, workshopuri, echipă de profesioniști, coregrafie, întâlniri importante inclusiv și cu primarul Varșoviei. Fiecare participant însă își achită drumul, trebui să aducă două ținute: port național și ținută de seară, plus două perechi de pantofi eleganți.

ludmila 2

M-am gândit că este bine să implic designeri autohtoni și să fie în acest mod o promovare pentru ei. Cei mai comozi pantofi desigur i-am găsit la Irina Calancea, iar meșterițele de la Casa Cristea îmi asigură cel mai deosebit costum popular pe care puteam să-l port. Beneficiez și de suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ei m-au ajutat cu biletele de avion. Nu am decis încă referitor la ținuta pentru seară, însă cred că reușesc să găsesc pe cineva. Prietena mea mă va însoți în Varșovia și va avea grijă de imaginea mea, mai ales în seara Galei.

Ce vei prezenta din partea țării noastre la concurs și ce vei avea de făcut în probe?

ludmilaVom avea două ieșiri cu ținutele, organizatorii vor prezenta un scurt video despre fiecare participantă filmat în Varșovia și la sigur vom avea câteva ieșiri ca grup. Avem și o coregrafie de pregătit pe perioada șederii în Varșovia, deci va fi foarte interesant.

Cât de necesare sunt asemenea competiții? E bine totuși că ele sunt diferențiate pentru femeile în scaun rulant sau acesta reprezintă un criteriu de discriminare?

Nu cred că este atât o competiție, cât mai degrabă o manifestare care vrea să demonstreze abilitățile femeilor, e un manifest pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, despre exprimarea de sine, despre independență și realizare. Asemenea evenimente sunt o motivare pentru alte persoane cu dizabilități care văd scaunul rulant ca o problemă. La nivel național ele sunt diferite, dar au scopul de a sensibiliza societatea cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități.

lusmsila 1Miss Univers în scaun rulant… unele persoane văd asta ca ceva grav, ca o problemă, care îi limitează să devină activi, independenți și realizați. Nu este criteriu de discriminare, ideea că este unic și este un început. Probabil cu timpul va fi și ceva mixt. De exemplu în Romania, fata în scaun rulant iese însoțită de o persoană publică și atât.

Ce perspective deschide pentru tine acest concurs și cum te vezi realizată prin participarea la el?

Este o mândrie că prin numele meu reprezint R. Moldova la un eveniment de talie mondială. Nu sunt în lumea modeling-ului, dar oricum dacă am fost selectată și tot am fost prima femeie care a cucerit Ucrainenii la concursul „Frumusețe fără Bariere”, presupun că asta a fost să fie. Eu sunt un exemplu pentru mine, dar dacă experiența mea ajută pe alte persoane să se motiveze și să se implice în viața socială – este pentru mine un rezultat enorm. La rândul meu eu m-am acceptat așa cum sunt, am învățat să-mi iubesc corpul și cum zic eu „Scaunul rulant pentru mine este o bijuterie care mă completează”. Sunt mândră că voi reuși să duc numele statului nostru și designerii autohtoni la acest eveniment mondial.

Foto: Alexandru Moisei

Citește și: Ludmila Iachim, model de viață: „Femeia este fiinţa în stare să mute munţii din loc”