Studiile în România reprezintă o alegere a multor studenți sau elevi din Republica Moldova. Conform statisticilor, peste 14 000 de tineri își fac studiile peste Prut. Această opțiune este motivată de mai multe argumente. Am întrebat câțiva studenți care ar fi avantajele și dezavantajele studiilor în România.

Din declarațiile tinerilor, am aflat care sunt avantajele și dezavantajele studiilor în România?

 Șerbul Doina, 24 ani, București

 

Din clasa a 7-a părinții mei mi-au insuflat ideea de-a învăța în România, respectiv, eram pregătită, căci dupa 12 clase drumul meu va fi la București. Astfel, ajungând să studiez la București, mi-a fost ușor să mă integrez în societate, deoarece vorbeam aceiași limbă, iar tradițiile și obiceiurile erau la fel. Unul din cele mai mari avantaje de care m-am bucurat făcând studiile în România, este faptul că am putut face schimb de experiență și să plec în Ungaria cu Erasmus și în Spania.

Dezavantajul, însă, a fost că uneori aveam situații cu colegii sau profesorii care vedeau că mă exprim uneori mai greu în limbă română și făceam o traducere directă a gândurilor din limba rusă și, astfel, îmi spuneau despre faptul că nu mă înțelegeau uneori.

 

Varzari Nadia, 23 ani,  București (Brussels- Erasmus)

De ce am ales să-mi fac studiile în Romania?

Personal, voiam să fac psihologie după a 9-a, iar în MD nu exista colegiu unde să fie predat. Am hotărât să merg în România, aplicând la științe sociale (era un pas gândit 100%) pentru psihologie și științe socio-umane.

 

Avantaje studiilor în România eu le văd în felul următor:

  • diploma recunoscută internațional (nu am intenționat să rămân în RO);
  • burse, cazare;
  • un mediu ce oferă mai multe oportunități (inclusiv proiectele în care liceul/facultatea se implică);
  • o mai mare deschidere spre Vest = oameni sunt mai open minded (prin comparatie cu MD);

Dezavantaje:

  • sistemul de învățământ are nevoie de o reformă;
  • costuri de trai;
  • existența unei etichete că „ești din Moldova”, uneori elevii/studenții sunt stigmatizați;
  • dorul de casă, familie.

 

Albot Maria, 20 ani, Brașov

Am ales să-mi fac studiile în România, în primul rând, pentru că, am vrut sa ies din zona de confort și să evoluez din toate punctele de vedere. Să pleci de acasă, într-o alta țară, la nici 15 ani,  nu e, întotdeauna, cel mai ușor, dar, probabil, anume faptul că nu eram, încă, foarte matură m-a făcut să nu mă gândesc atât de mult la consecințe, ci să fiu mega entuziasmată de schimbarea ce avea s-o fac. Deci, practic, nu am conștientizat prea mult la momentul plecării, ci abia după, când m-am izbit de încercări. Cert este că, mi-am dorit să-mi lărgesc orizontul de cunoștințe, cercul de prieteni, mi-am propus sa învăț să fiu independentă și să fiu responsabilă de propriile alegeri și decizii.

O să fiu puțin extrema când o să afirm că, nu consider că exista dezavantaje, întrucât fiecare provocare pe care am avut-o m-a învățat câte ceva, “m-a călit” și m-a făcut sa fiu mai puternică. Într-adevăr, pe alocuri ești absent la evenimente importante din familia ta sau te îndepărtezi de prietenii de acasă, dar, până la urmă, totul e o experiență și este foarte important ca din așa situații să culegi aspectele pozitive. Cu bune și cu rele, studiile în România mi-au conturat frumos personalitatea și, deși, poate fi al foarte greu uneori, nu am regretat niciodată.

 

Moroi Adriana, 23 ani, București

Experiența studiilor mele în Romania se datorează familiei care m-a motivat să vin aici pentru a-mi urma parcursul școlar și m-a susținut în tot acest timp. Prin urmare, decizia s-a dovedit a fi una destul de simplă, iar, astăzi, aș putea spune că a fost una dintre cele mai bune pe care aș fi putut să le iau vreodată. Chiar dacă eram dezavantajată din punct de vedere emoțional și abia așteptam să merg acasă în vacanțe, pentru a-mi petrece timpul cu cei dragi, ușile care mi-au deschis noi oportunități și competențele pe care le-am dobândit m-au transformat într-o persoană mult mai matură și adaptabilă la noi provocări. Am avut parte de multe experiențe de neuitat, am cunoscut persoane minunate care mi-au devenit ca o familie, am participat la diverse concursuri, traininguri, proiecte, internshipuri și conferințe, iar unul dintre cele mai importante aspecte a fost că toate acestea m-au determinat să devin o persoană independentă la o vârstă fragedă.

Așadar, chiar dacă dorul de casă a persistat dintotdeauna, importanța dezvoltării personale și dorința de a cunoaște cât mai mult lumea m-au determinat să aleg ceea ce este mai bun pentru mine și să-mi continui studiile aici, în speranța că într-o zi voi contribui și eu la rândul meu la dezvoltarea locului de unde am plecat.

Distribuie articolul: