Speră la un viitor mai bun pentru Republica Moldova. Tocmai de asta, chiar dacă locuieşte de 11 ani la Roma, continuă să creeze punţi de legătură dintre Moldova şi Italia. Tatiana Nogailic este fondatoarea Asociaţiei Moldovenilor din Italia şi este voluntarul de la Roma pentru moldovenii din Italia. În Moldova a muncit contabilă, însă, după ce a avut o criză financiară, a încercat prin diverse metode să câştige bani pentru existenţă. Avea propriul business, dar asta n-a fost suficient şi a decis să plece din ţară. De 8 ani lucrează la o asociaţie care se ocupă cu transferul tehnologiei Italiene în ţările din Est. Îşi are familia alături, tocmai de asta acum nu şi-ar dori să revină în Moldova. „Uneori vin în ţară de 5-6 ori pe an, fiindcă munca mă aduce la baştină. Lucrez şi în calitate de traducător şi particip la congresele diasporei, la iniţierea mai multor proiecte dintre Italia şi Moldova”, spune Tatiana.

Nu-i pare rău că a plecat din ţară, pentru că a cunoscut un alt mod de viaţă şi şi-a ajutat patria de la distanţă aşa cum a putut. „Nu-mi pare rău, pentru că datorită nouă, moldovenilor plecaţi din ţară, s-a schimbat şi a evoluat ceva în Moldova. Pentru că experienţa noastră ar putea fi utilă chiar şi de la distanţă. Ar fi ideal ca autorităţile şi societatea civilă din Moldova să colaborze cu noi, să avem o punte de legătură între noi. Ar fi bine să avem un ziar şi un post tv al diasporei susţinut de autorităţi. Prin intermediul nostru ne dorim să fie dezvoltat simţul de solidaritate şi voluntariat care este o cultură în comunitatea europeană”, afirmă Tatiana Nogailic.

Asociaţia Moldovenilor din Italia
În anul 2004, împreună cu alte câteva femei a creat la Roma Asociaţia Moldovenilor din Italia, a cărei scop era de a informa moldovenii ajunşi în Italia. „Când am ajuns în Italia, mi-am dat seama că din cauza lipsei de informaţie, nu-ţi ştii drepturile. Şi dacă nimeni nu te ajută cu un sfat, începi să crezi că nu găseşti soluţii pentru problemele tale”, spune Tatiana.
Prin intermediul acestei Asociaţii, şi-a dorit să apere drepturile civile ale femeilor moldovence în Italia, să menţină tradiţiile, cultura şi legăturile cu ţara de origine. „Un alt obiectiv era elaborarea unor proiecte în favoarea copiilor din Republica Moldova, dar şi de a implementa aici proiecte pentru conaţionalii noştri”, adaugă Tatiana Nogailic.

Oferirea informaţiilor despre existenţa legilor pentru străinii din Italia, drepturile şi obligaţiile acestora, dreptul la asistenţă socială, cursuri pentru migranţii din Italia şi informaţii despre angajarea în câmpul muncii sunt câteva dintre obiectivele Asociaţiei Moldovenilor din Italia. Datorită experinţei din Italia, Tatiana a ajutat foarte mulţi moldoveni să-şi găsească un loc de muncă.
De curând a încheiat un acord de colaborare cu Italia la Voro pentru un proiect care este în derulare şi va fi implementat până în 2012. Anul trecut, aceiaşi parteneri li s-au asociat la prezentarea unui proiect la Chişinău, în cadrul căruia au fost abordate efectele negative ale migraţiei asupra minorilor din Republica Moldova. Proiectul şi-a propus ca scop şi susţinerea părinţilor care îşi au copii în ţară şi care, din cauza distanţei, nu reuşesc să se vadă.

Asociaţia a mai câştigat un proiect întitulat „Ghid pentru informare, orientare şi integrare socială a moldovenilor în Italia”. Ghidul va fi finisat în luna noiembrie şi va avea un traj de 5000 de exemplare.
„Am creat şi un blog care reprezintă o cale eficientă de transmitere a informaţiei pentru cetăţenii moldoveni în Italia. De asemenea şi pe site-urile de socializare difuzăm cât mai multă informaţie. Iar săptămânal trimitem la peste 2000 de persoane un newsletter care conţine informaţii utile, pentru că nu ţinem legătura doar cu moldovenii din Italia, dar şi cu cei care se află în alte ţări”, spune Tatiana.

În fiecare an, la Roma se organizează sărbătoarea popoarelor şi Asociaţia de 5 ani nu ezită să participe şi să se facă observată de celelalte popoare. La promovarea a tot ce este moldovenesc contribuie femeile care prepară bucate moldoveneşti, foştii elevi şi dansatori ai formaţiei JOC, pictorii şi meşterii iscusiţi. „Avem persoane care s-au realizat aici, scriitori, pictori şi interpreţi. Avem cu ce ne mândri. Pe lângă problemele pe care le avem zi de zi, încercăm să fim mai aproape de moldoveniii noştri”, afirmă Tatiana Nogailic.

Voluntariat pentru moldovenii din Italia şi Moldova
Face voluntariat, pentru că nimeni n-o remunerează pentru aceasta. Şi chiar dacă cineva a încercat să-i ofere vreo sumă de bani, ea era inclusă în fondul Asociaţiei. În activitatea pe care o are la Asociaţie este ajutată de încă 5 persoane, dar majoritatea activităţilor le organizează şi gestionează singură. „E greu să-ţi gestionezi timpul între două activităţi diferite. Între muncă şi voluntariatul pe care îl fac pentru Asociaţie, şi între studiile pe care le fac la facultate. De aceea, pentru Asociaţie lucrez mai mult în weekend”, povesteşte Tatiana.

„Mă bucur foarte mult că am avut timp de 2 ani activităţi de voluntariat. Împreună cu protecţia civilă a Primăriei din Sevorga Lepona şi organizaţia internaţională UNICEF din provincia Imperia am organizat mai multe călătorii cu scop umanitar în Moldova”, povesteşte ea.

Au colectat cadouri care au fost trimise în unele sate din Moldova. Au venit cu un ajutor pentru Moldova când au fost inundaţiile şi au trimis colete cu haine pentru sinistraţi. „În 2007 am organizat o conferinţă a tehnologiilor italiene în Republica Moldova, unde Asociaţia a prezentat un proiect de migraţie circulară întitulată „Infirmierii moldoveni pe piaţa muncii în Italia” „, adaugă Tatiana.
În prezent, în Italia sunt 46 de asociaţii ale moldovenilor din Italia şi Tatiana colaborează cu toate, pentru binele comunităţii moldovenilor din Italia.

Distribuie articolul: