Diaspora Republicii Moldova se întrunește în cadrul celei de a patra ediție a Convenției Moldo-Americane (MAC4), care va avea loc sâmbătă, pe 14 octombrie în Miami, Florida (SUA). Organizatorii evenimentului spun că anul acesta așteaptă participanți din 10 state ale SUA, din Canada, România și Republica Moldova iar discuțiile din cadrul seminarelor tematice se vor axa pe situația actuală a Republicii Moldova, evoluția diasporei moldovenești, puterea proiectelor sociale ale Diasporei dar și alte subiecte ale realității cotidiene.

Printre participanții care vor lua cuvântul în cadrul Convenției Moldo-Americane se regăsește și Irina Basarabeanu. Stabilită în SUA de mai bine de 10 ani, Irina este una dintre cele 3 fondatoare ale proiectului de caritate „Love is Kind” care vine în susținerea copiilor din familiile social vulnerabile din țara noastră. Deși „orășeancă” din talpă, ea mereu a asociat Moldova cu buneii săi din sat, „casa mare”, cuptorul plin cu plăcinte, pâine, sarmale și ograda plină de „orătănii”. Cuvintele „ce semeni, aceea culegi!” rostite de părinții săi în copilărie, nicidecum “nu au intrat pe o ureche și au ieșit pe alta” întrucât semințele unei idei frumoase, au ca rezultat proiectul social pe care aceasta la pus pe picioare. Irina Basarabeanu, a străbătut peste 2500 km, de la Boston până la Miami pentru a vorbi despre puterea proiectelor sociale.

IRINA BASARABEANU:

Irina Basarabeanu1Dorul de casă se simte cel mai acut în primii ani fiind plecați din țară și cred că cel mai tare ne este dor de oamenii frumoși pe care i-am lăsat în urmă, tradițiile și bucatele noastre gustoase. Asemeni unei răni deschise, lucrurile și realitățile devin mai suportabile cu timpul, iar rana se cicatrizează. Ești pus în situația sau să îți plângi de milă sau să profiți de situație și să mergi înainte. Comunitățile de moldoveni sunt foarte importante pentru noi toți – cu nimeni nu vei reuși să găsești atât de ușor limbă comună ca și cu ai noștri, însă eu sunt de părerea ca e important să fii om, indiferent de naționalitate sau culoarea pielii.

Anul trecut am participat la convenție pentru a reprezenta „Love is Kind”.  Anul acesta încerc să transmit mai departe câte ceva din lecțiile învățate în acești 3 ani fiind parte din organizație. De asemeni consider important sa fim activi în comunitățile din care facem parte și sa nu uitam de unde venim și de unde am pornit. Dacă anul trecut nu știam la ce sa ma aștept referitor la MAC (și într-un final am rămas foarte plăcut surprinsă), atunci anul acesta știu exact care va fi formatul, dar și sper mult ca așteptările din anul acesta sa fie în la fel îndreptățite, și poate să le depășească pe cele de anul trecut. MAC mi-a arătat contingentul de moldoveni pe care îl avem aici în SUA, persoane cu suflet mare și cu un nivel înalt intelectual – care pentru mine personal reprezintă un aspect foarte important și motivațional.

love is kind

Picture1Când am început activitatea „Love is Kind”, cunoșteam doar câteva inițiative cu aspect social venite din partea diasporei, nu doar din SUA dar și din alte colțuri ale lumii. Pentru noi era important ca prin acțiunile noastre să motivam lumea să devină mai activă și să se implice în baza posibilităților fiecăruia. De asemeni am vrut sa creăm un pod între diasporă și cei de acasă, un pod de comunicare productivă și unul care în final să ajute Moldova. Acum diaspora a prins “aripi” și o simt cum este mult mai motivată și mai inspirată să participe în așa gen de proiecte – ceea ce pe mine mă bucură foarte mult. Proiectul de caritate fondat de noi, a fost o modalitate de a-mi demonstra “Ce pot face eu, ca simplu cetățean, pentru binele tării mele?

Spitalul din Nisporeni trebuie renovat! „Pilula Dulce” la preț de 11 000 de ($) MULȚUMESC-uri. Vezi detalii

love is kindMa uit cum americanii salută orice ofițer/soldat/veteran și le mulțumesc pentru serviciul acordat țării… văd cu ochii mei cum fără nici o ezitare face voluntariat pentru cauze în care cred… și observ care este nivelul de deservire a consumatorului… Simt cât de mândri sunt că sunt americani – și vreau din tot sufletul ca toate aceste lucruri să existe și acasă.

În concluzie, implicația diasporei demonstrează câteva lucruri: Mai întâi că “Moldova suntem noi toți (indiferent de unde nu ne-am afla); În al doilea rând, cred că doar uniți pentru un scop comun putem aduce cu adevărat o schimbare în târa; Iar într-un final, dezvoltarea spiritului civic, patriotic și cel altruist (de voluntariat) care în alte țări este atât de bine dezvoltat.

Irina Basarabeanu2

Noi prietenii formate (fie în cadrul MAC4 sau în afară) înseamnă noi idei împărtășite, noi colaborări înființate și în final lucruri frumoase care pot fi făcute pentru Republica Moldova. Sper să devenim o voce care să conteze în deciziile importante pentru viitorul țării, dar totodată să întărim și solidificăm comunitățile de moldoveni din orice colț al lumii și să facem uz bun de experiențele formate departe de casă! Să învățăm o lecție și să o transmitem mai departe! Până la urmă “ce semeni, aceea culegi”

Autor: Anna Panovici

https://www.moldovanconvention.us/

https://www.facebook.com/irina.basarabeanu

http://loveiskindcharity.com/