A trecut ziua de 1 septembrie, însă un adevăr a rămas: slujbele oficiate de preoți în școlile din Moldova, stropirea cu agheazmă a elevilor care vin din familii cu convingeri religioase diferite, îi pot pune într-o situație jenantă pe foarte mulți. Vloggerul Ion Andronache, autorul proiectului online „Ortodoxia-pentru că așa trebuie”, vine cu o remarcă la acest subiect. El spune că nu ar fi o problemă dacă administrația unei școli ar avea consimțământul tuturor părinților pentru a invita un preot la careu sau o altă sărbătoare ca să oficieze o slujbă solemnă. În realitate, însă, lucrurile stau altfel. 

„La unele școli sunt invitați preoți ortodocși care slujesc un Te-Deum, adică o slujbă solemnă, rostesc un discurs și stropesc cu agheazmă școala și elevii. Recent, câțiva activiști au depus o petiție la Ministerul Educației cerând interzicerea oficierii slujbelor și a predicilor la careu, invocând principiul învățământului laic din Codul Educației și Constituție. Îmi voi expune opinia mea în calitate de creștin ortodox. În școlile de stat învață copii din familii diferite- protestante, atee, ortodoxe, cu alte convingeri, însă toate aceste familii contribuie prin impozitele sale la întreținerea învățământului. Prezența clericilor ortodocși printre vorbitorii de la careu, dar mai ales oficierea slujbelor și stropirea cu agheazmă ar putea deranja foarte mult pe cei care au alte convingeri. Da, ortodocșii sunt majoritari, cel puțin cei botezați , însă nicidecum nu poți să îi neglijezi pe ceilalți și să nu le respecți convingerile. În plus, acestea ar putea duce la dezbinare în rândul copiilor”, spune Ion.

În plus, foarte mulți elevi din clasele mai mari iau în batjocură slujba, mai ales când se ajunge la stropirea lor cu agheazmă. Careul este obligatoriu pentru toți elevii și atunci reiese că preotul invitat impune rugăciunea și, fără dorința unor elevi, îi stropește cu agheazmă.

„Hristos nu se impune cu forța. El cheamă, bate la ușă. Și doar la cel care deschide ușa sufletului, El intră.”

Ion Andronache mai crede că unii clerici sunt dornici de autoritate, așa cum o dețineau în Imperiul Bizantin, mai apoi în statele Europei medievale și Rusia Țaristă.

capture-20170902-083140

„…iar pe scările școlii, alături de primar și director, în cazul localităților rurale, în fața tuturor elevilor și părinților, se simt plini de autoritate. Această cochetare  a bisericii cu statul a făcut anumiți oameni să fie prigoniți și uciși. Cochetând cu statul, clericii nu pot lua decizii corecte”, conchide vloggerul.

Urmăriți vlogul pentru mai multe detalii: