Vladislava Coroleac este o adolescentă, care dă un nou „avânt” papioanelor în moda autohtonă. Tânără creatoare de papioane handmade spune că îi mai place să-și transforme hainele, astfel, le dă o nouă viață. Aflați din interviul ce urmează ce profesie vrea să îmbrățișeze Vladislava, dar și cui i-a dăruit un papion?

Are 16 ani și e elevă în clasa 11-a, spre deosebire de unii adolescenți, care încă nu știu ce vor, Vladislava are un hobby. Acesta, după cum spune ea, nu e atât o sursă de venit, cât o „sursă de prieteni și experiențe plăcute. Adolescenta a descoperit dragostea pentru aceste accesorii, pe care o mare parte din creatorii de modă, le-au uitat, pe nedrept, într-un sertar ascuns. Vladislava a găsit curajul să „sufle praful” istoriei vestimentare de pe papioane și să le readucă în garderobele fashionistelor. 

De unde vine pasiunea pentru haine și ideile de a le reinventa?

Cred că de la mama, vine dragostea față de haine. Ea este croitoreasă şi m-a răsfățat de mică. Îmi cosea mereu tot ce era mai frumos, după propriul plac și design. Mama a reușit mereu să-mi satisfacă gusturile vestimentare, transforma toate schițele mele în realitate. Cu timpul, am început singură să îmi personalizez hainele. Mi-am dat seama că toate piesele vestimentare importate, pot fi confecționate foarte ușor și nu necesită investiții mari. Atunci am început să-mi personalizez garderoba, recurgeam la diferite trucuri ca să dau o nouă viață hainelor.

 

 

Ce părere au părinții tăi despre hobby-ul tău?

Mama nu mă prea înțelege, spune că fac lucruri inutile, că mai bine aș învăța, decât să fac papioane. Eu însă știu că ea se mândrește cu mine, știu că se laudă prietenelor cu realizările mele, în față, însă, niciodată nu-mi zice asta. Mama mea nu crede că hobby-ul meu ar putea avea un viitor.

Ce ai vrea să devii, în ce domeniu ți-ar plăcea să activezi?

Mă văd  femeie de afaceri într-o companie de publicitate, mi-aș dori să fac marketing.Nu știu cât va mai dura istoria cu papioanele, dar e o pasiune frumoasă, la care deocamdată, nu sunt gata să renunț.

 

Nu te-ai gândit vreodată să faci studii în domeniul designului vestimentar?

Nu, nu aș face. Ultimul timp mi-a apărut ideea să fac niște cursuri de croitorie, dar mama totuși pentru mine rămâne cel mai bun profesor, nu cred că ar putea cineva să mă învețe, mai bine decât ea, cum trebuie să cos.

Cum reușești să fii  o elevă exemplară și, totodată, să creezi papioane, să participi cu ele la diferite târguri?

Învăț bine,profesorii mă laudă, dar sunt și indulgenți, uneori când am nevoie să plec la vreun eveniment legat de papioane, îmi permit să o fac. Uneori la lecții, îmi vine inspirația și deschid ultima pagină a caietului și acolo desenez modele de haine, cum mi-aș dori să le creez.

 

sursa: dirtyinspiringyoung.blogspot.com

Cât timp îți ia să cofecționezi un papion, ai multe comenzi?
 

Nu îmi ia foarte mult timp să le fac, dar e un lucru migălos, pentru că fundițele papioanelor sunt mici. Cât despre comenzi,asta nu e o sursă de venit pentru mine, o fac pentru că îmi place. Totuși, mi-e drag nu atât procesul de lucru, cât confecționez papioanele, eu repede mă plictisesc, cât ceea ce urmează: merg la târguri, mă întâlnesc cu cei care cumpără papioanele mele. Îmi place, cel mai mult, când confecționez papioane diferite ca formă, culoare, textură, altfel, risc să mă plictisesc.

Cui ai dori să-i dăruiești un papion creat de tine?

Deja am făcut-o, i-am dăruit un papion lui Lilu (Lilia Ojovan). Aș fi onorată dacă o să-l poarte. O admir pentru curajul ei vestimentar și pentru faptul că e „dulce” ca persoană, e lipsită de fițe, pentru asta-mi place.

 

 

Distribuie articolul: