Pe 5 decembrie curent, conducătorul ansamblului „Joc”, Vladimir Curbet, împlinește 86 de ani. Această sărbătoare a fost menționată și la ședința Primăriei Capitalei. În acest sens, câțiva membri din cadrul Primăriei Capitalei vor merge să îl felicite, scrie Agora. 

Conducătorul ansamblului „Joc”, Vladimir Curbet este Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, dar și Laureat al Premiului de Stat „Cavaler al Ordinului Republicii Moldova”.

„La mulți ani unui om-legendă și unui om-monument în adevăratul sens al cuvântului, care ca nimeni altul a reușit să pună în valoare folclorul moldovenesc. Nu am văzut un popor nici aici și nici peste Prut care să reușească într-o așa manieră splendidă să pună în valoare portul și dansul popular, cântecele și tradițiile populare așa cum a reușit Vladimir Curbet”, a menționat primarul Capitalei, Dorin Chitoacă.

În acest sens, municipalitatea a decis să redenumească o stradă din Capitală care să poarte numele lui Vladimir Curbet. Se propune a fi o porțiune din strada Mesager, acolo unde se află și sediul ansamblului „Joc”. Dorin Chirtoacă a propus să fie grăbit acest proces decizional pentru ca până pe 16 decembrie curent, când va avea loc concertul dedicat lui Vladimir Curbet, să fie deja redenumită strada.

De mic copil Vladimir Curbet a trecut cu succes şcoala cântecului şi dansului popular. În anii 1949-1953 a fost conducător artistic al formaţiei de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni, în 1953-1957 a condus colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, Slobozia.

În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”. Asimilându-şi organic arta muzicală şi coregrafică a oamenilor de la ţară, Vladimir Curbet montează dansuri populare moldovenești în care păstrează specificul naţional al mişcărilor şi maniera autohtonă a interpretării.

Pe 16 decembrie curent se organizează un concert care este dedicat lui Vladimir Curbet, iar Primăria Chișinău este partener al evenimentului.

Foto: Argumentul

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: