El este actorul pentru care fiecare rol își are valența și personalitatea sa. Vitalie Jacotă trece prin suflet personajele din scenă, pentru ca în final, spectatorul să vrea să mai revină la teatru. Actorul și regizorul de la Centru de Cultură și Artă „Ginta Latină” nu vrea să plece din copilărie și revine acolo, prin copiii și piesele sale, care îi coloreză viața zi de zi.

Vitalie, cum definești tu viața unui actor?

Ca apa unui râu, când foarte liniștită, când foarte tulbure, dar nicioadata stătătoare și mereu în căutare. E foarte interesantă pentru că nu te va lăsa pentru niciun moment să te plictisești sau să te lași pe tânjeală.

 Vitalie jacota

Care a fost rolul ce te-a răscolit, te-a schimbat sau te-a marcat cel mai mult?

Nu pot să mă opresc numai la unul… au fost atât de multe. Fiecare rol a răscolit ceva în mine, dar rolul care mă va marca încă îl aștept.

Ce rol nu ai jucat încă, dar ți-ai dori foarte mult?

Sunt mai multe, dar unul pe care îl aștept este Marin Miroiu din piesa „Steaua fără nume” de Mihai Sebastian. Cred că de asta sunt și regizor, nu aștept să-mi aducă cineva un rol mult-așteptat, încerc să mi-l inventez singur.

 Vitalie Jacotă

Care sunt cele trei calități de bază pe care trebuie să le posede un viitor actor?

Nici nu știu dacă le-am învățat undeva, la o facultate, sau le am în sânge, încă d ela naștere…? Sinceritatea este cel mai apreciat lucru când vine vorba despre relația dintre actor și spectator, iar publicul simte imediat un actor care e fals, care joacă fals. Dragostea pentru propria meserie este, probabil, calitatea care nu ar trebui să ne lipsească niciunuia dintre noi. Și dorință, dorință de a persevera, de a cunoaște mereu mai multe, de a progresa, de a atinge noi culmi.

 Vitalie Jacotă

Scrii și regizezi în mare parte pentru copii. Ce te face să le dedici creația anume lor?

Vitalie JacotăCel mai mult iubesc cea mai sinceră lume, cea a copiilor în care mă regăsesc și vreau să mă întorc și să rămân acolo, iar cei mai mulți din prietenii mei adevărați sunt copiii și ca să fiu primit cât mai des în lumea lor mă simt obligat și dator să scriu și să regizez anume pentru ei și pe viitor vreau să fiu un creator în cea mai mare parte pentru copii.

Unde te-ai vedea realizat dacă nu ai trăi în Moldova?

Oriunde, fiindcă dacă știi ce vrei, mai ușor sau mai greu, cu siguranță le poți reuși pe toate.

Ce buget ar trebui să aibă o piesă de teatru ca ea să fie una reușită, să aibă succes, iar regizorul și actorii să fie mulțumiți?

Nu cred că milioanele sunt atât de importante pentru oamenii de artă. Un buget suficient de bun pentru un spectacol nu încurcă nimănui, însă oamenii de teatru din Moldova au învățat să se descurce și cu bugete care pornesc de la minus. pentru o piesă de succes, cred că e necesar un buget atât de mic sau de mare, ca după spectacol să fie încântat și mulțumit în primul rând spectatorul.

 Familia jacota

Activezi și ca moderator, a venit ca o necesitate sau este exprimarea unui talent care nu-și găsește altă scenă?

Nu am tins niciodată să concurez cu altcineva decât cu mine însumi. Moderarea evenimentelor a fost o necesitate pe care am transformat-o într-o plăcere și o fac cu dragoste fiindcă eu altfel nu pot.

Cum e să trăiești într-o familie de actori? Ce piese jucați acasă?

Cred că e foarte bine într-o familie de actori, fiindcă în alta nu am trăit (râde). Dar acasă, ce piese jucăm? Cred că cel mai des „O educație corectă – o generație sănătoasă”, și e foarte vesel, zi de zi!

 Familia Jacota

Ți-ai dori ca feciorii să-ți urmeze calea în carieră? Ce-ți dorești, de fapt pentru ei?

Orice ar alege copiii mei eu îi voi susține, în tot și în toate, dar mai este ceva. Eu și soția am visat să putem cânta la un instrument muzical și uite că niciunul dintre noi nu a fost înzestrat cu acest dar. Însă dacă unul din ei va cânta la un instrument și va deveni muzician ar fi un vis realizat al visului nostru. Nu vom insista însă, pentru că ei sunt individualități și cu siguranță își vor exprima preferințele.

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: