Lui îi plac coafurile mai trăsnite, iar ea este o împătimită a modei. Odată cu schimbarea orarului Mesagerului la postul public Moldova 1, probabil îi veți vedea mai des. Totuși, cine sunt prezentatorii (ambițioși, zic eu) care s-au apucat să înnoiască imaginea vetustă a TRM, știind că 80% din spectatorii lor sunt de la țară? Vitalie, cum a început cariera ta în jurnalism? Când a fost debutul tău?
Am ajuns în jurnalism din întâmplare. Eram hotărât să studiez la Drept sau Științe Politice. Când am venit să depun actele, era o coadă imensă la Drept, dar cum părinții mă așteptau, am trecut din rândul de la Drept la cel de la Jurnalism, unde erau doar 4 persoane. Așa am depus actele, am trecut testarea și nu regret faptul că am făcut facultatea de Jurnalism. Cred că în sinea mea vroiam să ajung în televiziune, să ajung prezentator.


Am lucrat ca reporter la Euro TV, TVC 21, Jurnal TV. Debutul în calitate de reporter a fost în primul an de facultate la Euro TV. Am stat trei săptămâni și nimeni nu mă lua în seamă. Într-o zi, producătorul a zis: „Cine se duce, să facă un material despre legume de la Piața Centrală?” Acela a fost primul meu material.

Dorina, de ce ai ales să faci televiziune? Nu ai fost tentată de print sau radio?
Dintotdeauna am vrut să fac jurnalism, dar nu am avut posibilitatea. Am absolvit facultatea de economie și am lucrat într-o companie de vinificație, dar nu m-am regăsit în ceea ce făceam. Într-o zi am auzit la Pro TV un anunț despre Școala de Jurnalism și am zis ca asta e pentru mine.
Când am venit la Școala de Jurnalism, am venit cu scopul de a face televiziune. Respect foarte mult presa scrisă, mă informez de acolo, dar îmi place televiziunea pentru că înseamnă imagine, este locul unde mă simt cel mai bine. Ca prezentator, nu poți citi o știre până nu vezi cum se face, până nu alergi cu microfonul. Îmi place foarte mult munca de teren — azi poți să fii în parlament, mâine sub podul de pe strada Ismail.

Dar, tu, Vitalie?
Apreciez jurnaliștii care aduc viață în materialele lor prin prezența lor, prin stand-up-urile lor. În primul rând, jurnalistul trebuie să fie OM, să lucreze foarte mult asupra sa ca să fie un profesionist.

Dorina, cum a fost trecerea de la Pro TV la Moldova 1?
Mi-a fost greu să mă despart de colegii de la Pro TV, dar am plecat cu sufletul împăcat. A fost o săptămână în care am stat și m-am gândit ce să fac. Dar odată ce am făcut alegerea, mi-a fost mult mai ușor.
La Moldova 1 am venit cu scopul de a continua ceea ce am învățat, să fac știri. Aici am citit pentru prima dată la prompter, cu toate că nu aveam experiență în citirea de pe el. Mi-a plăcut oferta postului național pentru că am posibilitatea să îmbin munca de prezentator cu cea de reporter, ceea ce-mi place foarte mult, munca pe teren.

Vitalie, dar tu cum ai ajuns la Moldova 1?
La Moldova 1 sunt de mai bine de un an. Eram la Jurnal TV și realizam ediții speciale, la un moment dat mă uitam pe internet și am accesat site-ul www.trm.md și am văzut concursul pentru suplinirea posturilor vacante. Mi-am depus dosarul, am fost la interviu și a doua zi dimineața m-au sunat și mi-au zis că sunt angajat.

Dorina, cum e să fii în rol de prezentatoare? Ce părere ai despre buletinele tale de știri?
Am o atitudine critică față de buletinele de știri prezentate de mine. Mă bucur că a apărut Mesagerul pe site, așa pot să văd unde trebuie să mai lucrez ca imagine sau dicție. De prezentator depinde dacă telespectatorul va rămâne pe post sau va schimba canalul. Când citesc știrea, ea trece prin mine. Încerc să o redau, dar să nu o citesc pur și simplu.

Știind că vii din altă profesie, ce schimbări au apărut în viața ta de când ești jurnalistă?
Munca în jurnalism a contribuit la schimbarea caracterului meu, m-a făcut mai dură, nu mă las ușor impresionată și sunt mai organizată. Aceasta mă ajută, deoarece au fost situații în care mi s-a îmbolnăvit copilul și atunci eu nu mai intru în panică, dar reacționez cu calm, în loc să stau și să plâng alături de el.

Și ce părere au apropiații tăi despre noua ta meserie?
Bineinteles că regimul meu de lucru a afectat obiceiurile și regimul zilei, atât ale soțului cât și ale copiilor. Facem temele mai târziu decât ar fi normal, dedic mai puțin timp treburilor casnice. Totuși, încerc să găsesc un echilibru între muncă și familie. Cea mai mulțumită este mămica mea. Ea se mândrește cu mine si se bucură că în sfârșit sunt acolo unde vroiam să fiu. E o fericire să faci ceea ce-ți place.

Vitalie, pentru tine jurnalismul cu ce se mănâncă?
Jurnalismul pentru mine înseamnă foarte multă muncă, efort. Dacă nu știi esențialul, nu poți face jurnalism. Dacă vrei să ajungi undeva, pe o treaptă superioară, trebuie să muncești și asta o fac în fiecare zi. Jurnalismul este un stil de viață pe care vreau să-l duc.

Dorina, știu că ai două fetițe. Organizatoric, cum îmbini cariera cu viața de familie?
În viața de zi cu zi îmi planific pe ore tot ce am de făcut. Îmi pare rău că nu pot merge seara s-o iau pe cea mică de la grădiniță — acest lucru îl face cea mare. Dar asta este, toate au un preț. Important e că soțul meu și cu mine suntem alături de ele.

Vitalie, care sunt planurile tale de viitor?
Îmi doresc să ajung prezentator de știri la un post de televiziune de peste Prut. Acum, am câteva idei pentru un proiect. Este vorba despre o emisiune pe teme sociale condusă de un moderator, cu invitați în studiou, cu reporteri pe teren care vor putea intra în emisie. Dar întâi îl voi propune instituției în care lucrez și sper să fie acceptat.

Noi vă urăm succes și așteptăm cu nerăbdare să vă vedem deseară lucrând în tandem!

Distribuie articolul: