Despre Vitalie Eșanu s-au scris și auzit multe: că e milionar, că nu e, că e cel mai mare antreprenor IT și tot așa… Noi i-am descoperit altă latură, cea de familist – un soț și un tată de nota 10, precum ne-au declarat soția și băieții lui. Ce calități și-ar dori Vitalie ca să-i moștenească feciorii, dar și când planifică o soră pentru ei, aflați mai jos.

Ești milionar în lei, euro, dolari sau Bitcoin?

E o întrebare care lumea deseori mă întreabă. Răspunsul meu e că nu sunt milionar nici în lei, nici într-o o altă valută. Toți banii îi țin în afacerile mele, valoarea cărora este destul de complicat de a fi estimată. Îmi las bani doar cât să asigur familiei un trai decent.

Ce le-ai recomanda tinerelor femei care vor să-și inițieze o afacere în domeniul IT?

Welcome, sunt foarte puține femei în acest domeniu.

 Familia Eșanu

În ce domenii ar trebui statul să investească: educație, sănătate sau IT?

În educație! Sănătatea și IT-ul pot singure avea grijă de ele.

În cazul tău, cartea a fost un foarte bun început de bussines. Cum te împaci acum cu lecturile?

Când eram mic am răscolit toată biblioteca din sat. Fiind student am scanat și am paginat sute de cărți, însă nu am citit nici una, din lipsă de timp. Acum dacă citesc, 90% din timpul petrecut în fața calculatorului este dedicat cărților tehnice, de afaceri, despre noile tehnologii futuristice… nu și cărților artistice, din păcate. 

 Feciorii Mihai și Vlăduț

Care crezi că este viitorul cărții: pe hârtie sau în format digital?

De câțiva ani buni consum doar cărți digitale. Sunt sigur că piața cărților de hârtie va fi acaparată de cartea digitală. Cartea de hârtie va deveni un fel de papirus al generației noastre.

Cât timp acorzi familiei, cum te distrezi cu fiii tăi?

Eu cred că mult timp, soția vrea mai mult (zâmbește). Distracția e ca într-o familie de IT, jucăm Starcraft în echipă, șah pe iPad, merg cu cel mai mare la înot. Cu Mihai avem și o mini tradiție — de doi ani mergem la Gustar și stăm peste noapte. Vlăduț, până una alta e dependent de Veronica, dar cea mai mare distracție pe care i-o pot oferi e să-l ridic sus-sus și să simulez zborul cu avionul.

 Vlăduț Eșanu

Ce calități au moștenit copiii tăi de la tine și care de la soție?

Sper că cele mai bune de la ambii. Însă statistic trebuie să fie 50/50.

Cea mai bună metodă de a-ți educa copilul este propriul exemplu. Ce ai vrea să deprindă fiii tăi de lă tine și ce greșeli nu ți-ai dori să le repete?

Aș vrea să deprindă de la mine dragostea pentru științe. Greșelile sunt inevitabile și din ele poți învăța multe, așa că le dau voie să le repete.

 Feciori lui Vitalie Eșanu

Care e viziunea ta în relația cu copiii: să le oferi o educație bună și apoi ei singuri să se descurce în viață sau să fii mereu alături de ei, ajutându-i?

Doar o educație bună. Un om adult, fie el și bătrân, trebuie să-și ducă singur de grijă.

Câți copii vă mai doriți? Poate e timpul pentru o fată… 😉

Poate!

Vitalie și Veronica Eșanu

Și tu și soția activați în domeniul IT. Prin ce “coduri” vă certați și vă alintați?

Nu ne prea certăm, am un caracter mai domol. Ne alintăm organizându-ne mici vacanțe împreună, Veronica le planifică cu multă migală, eu prefer să-i fac surprize cu niște călătorii spontane.

 Veronica și Vlăduț Eșanu

Unde îl găsim pe Vitalie Eșanu peste zece ani: în Parlament, investitor în IT sau elaborând aplicații și softuri?

Îmi place să fiu în IT, aici voi rămâne. Posibil peste ani să mă vedeți un neobancher în BTC, cine știe…?

familia Eșanu

Foto: Ellene Mocrii

Mulțumim Restaurantului FocaLoca pentru sprijinul acordat la realizarea sesiunii foto

Foca Loca