Viorica Guzun, soția ambasadorului Moldovei în Estonia, poate fi lesne numită “ambasadoarea iilor și a costumului popular autentic”. A îmbrăcat portul tradițional românesc de foarte multe ori, a organizat chiar evenimente unde a ținut să fie îmbrăcată în catrință și în ie. Viorica Guzun nu ezitat să-și pună un costum popular complet, cusut chiar de mama ei, la unul dintre cele mai importante evenimente din Estonia – Ziua Independenței. Care e relația pe care o are cu ia și cum promovează valorile neamului nostru în Estonia, aflăm de la Viorica Guzun. De ce țineți neapărat să îmbrăcați ie sau chiar costum popular complet la multe evenimente din Estonia?
Prea frumos este costumul nostru național pentru a nu fi îmbrăcat și promovat. Am văzut multe costume naționale, mai ales de când sunt în misiune diplomatică și pot declara cu tărie că avem unul dintre cele mai frumoase și bogate costume. E păcat să nu-l admire și alții. Foarte important e că m-am simțit pur și simplu frumoasă atunci când am purtat costumul meu național, creat de mama. Dacă ar fi să fac o comparație, cred că m-am simțit așa doar atunci când am fost mireasă, rochia mea fiind lucrată tot de mâinile mamei.

De unde vine dragostea pentru ie?
Tradiția de a purta ie am îmbrățișat-o încă de la grădiniță. Atunci, și pentru mine, și pentru sora mea, mama a scris istorie în acest sens: ne-a cusut ambelor câte un costum național. Erau autentice, brodate manual, păcat că nu am poze de atunci, dar le păstrăm cu drag până astăzi.

 

Cum încercați să promovați bluza neamului nostru?
Ia o promovezi, în primul rând, prin simplul fapt că o porți. Eu o port cu mare mândrie. Ia trebuie îmbrăcată și atunci când ai o ocazie, și atunci când pur și simplu ai predispunerea sau dorința de a o purta. Ca să nu mai vorbesc despre aceea că merită și trebuie să povestim despre ie, despre costumul nostru național și despre toate tradițiile legate de acestea. Ceva îmi spune ca ia urmează să fie purtată și mai mult, recomandată și iubită de generațiile care vin. Asta, desigur, dacă vom avea noi grijă de acest lucru.

 

Excelența Sa, Domnul ambasador Victor Guzun, poartă cămașă tradițională?
Din fericire, costumul clasic se asortează cu cel tradițional. Însă domnul ambasador poartă și el, când are ocazia, costum național. Recent, când am participat la un festival folk, în Estonia, am purtat ambii straie naționale.

Sursa Foto: Facebook.com 

 

Distribuie articolul: