După 65 de ani de ignorare a problemei, a apărut un nou proiect în ajutorul femeilor violate pe timp de război. Inițiat de câteva jurnaliste americane, proiectul online a scos la lumină zeci de mărturii ale victimelor din Bosnia, Egipt, Sudan, Guatemala sau Congo.

Proiectul Women Under Siege (n. r. „Femeile sub asediu”), apărut de curând, documentează modul în care violul şi alte forme de violenţă sexuală au fost utilizate ca instrumente de război în timpul genocidelor şi conflictelor armate de-a lungul secolului 20 şi chiar la începutul secolului 21.

„Deşi este trecută cu vederea, violenţa sexuală este intrinsecă conflictelor. Soldaţii lui Gaddafi comiteau violuri în ultimele zile ale regimului său în Libia. Militarii egipteni au violat femei jurnaliste şi protestatare în timpul revoluţiei. În Republica Democratică Congo, sute de mii de femei suferă o adevărată criză provocată de violenţa sexuală, care le sfâşie trupurile, familiile şi comunităţile”, susţine Lauren Wolfe, directoarea proiectului Women Under Siege.

A fost nevoie de generaţii întregi pentru ca gradul de violenţă sexuală împotriva femeilor evreice în timpul Holocaustului să fie pe deplin documentat într-o carte publicată abia cu an în urmă – o perioadă de timp care îngrozit-o pe jurnalista şi activista Gloria Steinem”, notează publicația britanică The Guardian. Co-fondatoarea Women’s Media Center, Gloria Steinem a fost cea care a inspirat apariţia proiectului online Women Under Siege.

„Ideea este de a sparge tăcerea victimelor violului, care este un instrument tot mai des utilizat în război. Ne concentrăm, pentru început, pe şapte conflicte, inclusiv cele din Republica Democratică Congo, care rămâne a fi  „capitala lumii la violuri”, Egipt şi Holocaust”, scriu autoarele pe site-ul proiectului.

Autoarele jurnaliste mai adaugă că scopul proiectului se concentrează pe două direcții: Prima este să demonstreze că violul e o „armă” de război (nu doar o crimă de război, ci chiar un instrument strategic), prin mărturii ce merg de la Bosnia și până la Darfur. Iar a doua este să convingă ONU, tribunalele internaționale și alte organizații similare să ia măsuri pentru crearea unor protocoale prin care să se intervină și să pună capăt genocidelor sexuale. 

 

Distribuie articolul: