A obţinut mult mai mult decât şi-ar fi imaginat. Probabil, destinul e generos cu ea sau Violetta Vieux, acum un designer renumit în San Francisco, s-a lăsat condusă de idei şi şanse. Absolventa ESMOD din Paris creează rochii de mireasă, pe care le croiește direct pe manechin. Iar succesul e vis-a-vis, across the street* – sau, mai curând, across the avenue. 
(peste drum, en.) Încă de pe băncile şcolii, colegii îi spuneau că va deveni un designer de modă, însă Violetta refuza să audă şi să creadă în asta. „Cum era văzut un designer de modă, în perioada comunistă? Nici nu ştiam că designer de modă era o profesie. În acele vremuri, tot ce ştiam era o croitoreasă săracă, care făcea rochii pentru mama mea. Nu era considerată o profesie de prestigiu”, își amintește ea.

Între mărțișoare, tricotaj și plăcerea de a crea
Între adolescenţă şi maturitate, și-a dorit să devină profesoară de limbă engleză şi a predat timp de mai mulţi ani. Însă întotdeauna în timpul liber croşeta şi tricota la comandă. „De foarte multe ori începeam să-mi creez un pulover pentru mine şi imediat după ce-l terminam, era deja vândut”, râde Violetta. În scurt timp, reuşise să fie recunoscută în Chișinău datorită creațiilor sale, fiind autoarea unei colecţii de mărţişoare tricotate şi croşetate, care au relansat într-un spirit nou tradiția mărţişoarelor. Ale Violettei au ajuns să fie imprimate pe prima pagină într-una din publicaţiile din ţară.

După succesul mărţişoarelor şi solicitările clientelor, Violetta împreună cu sora ei geamănă Viorica au decis să-şi cumpere o maşină de tricotat. Împreună munceau la ea peste 12 ore pe zi. Atunci, a decis că nu mai vrea să devină profesoară, iar dorinţa de a deveni designer era încurajată de entuziasmul clientelor, dar şi plăcerea ei de a crea.

Înaine de a pleca în America, prezentase colecţiile sale la Bucureşti, la Chişinău la International Fashion Festival în 2003, la Odesa, Ucraina şi Lyon, Franţa. „La început, când ne-am stabilit în America, am muncit ca freelancer, coseam rochii la comandă. Însă asta nu mă încânta prea tare, pentru că nu aveam libertatea să creez. Astfel, am început să particip anul trecut la prezentări de modă. Atunci am decis că a venit timpul să mă dezvolt, să merg înainte cu dorinţa de a-mi crea pe viitor o carieră de designer”, explică Violetta.

O ascensiune incredibilă pentru ea însăși
Astăzi, Violetta Vieux poate spune că s-a afirmat ca designer în America, chiar dacă e abia la început de cale. Până aici au adus-o intuiția, dar poate și unele coincidenţe pe care îi vine greu să și le explice.

„Când aveam 23 de ani, cineva mi-a recomandat un film despre şcoala de modă din Paris, spunându-mi că acesta ar fi locul potrivit pentru mine. Eu însă i-am răspuns: „Nici nu pot visa la una ca asta. Eu nu vorbesc franceza, nu pot să desenez şi nu voi primi o viză pentru Franţa. Și pe lângă astea, nu am bani”, povesteşte Violetta.

Mai târziu, a uitat de Paris şi a plecat în România, unde a studiat schiţare de modă şi ilustraţii la Universitatea Dalles din Bucureşti. Încă de atunci a început să primească invitaţii la diverse festivaluri de modă. 

„Am fost invitată să particip la Săptămâna Modei la Lyon, când colecţia mea a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Modă în Republica Moldova. Atunci l-am întâlnit pe viitorul meu soţ, care în timpul expoziţiei, dar şi după aceasta, m-a ajutat să obţin un împrumut pentru a studia la Paris, la şcoala de Modă, unde nu-mi imaginam că voi ajunge vreodată.”

„Într-o zi, la câteva luni după începutul cursurilor, m-am uitam la aranjamentul sălii noastre şi mi-am amintit brusc de imaginile din spotul pe care îl vizionasem cu mult timp în urmă. Am început să plâng, pentru că acum studiam în şcoala în care mi se părea de necrezut că voi ajunge să fiu studentă. Am absolvit cu succes ESMOD cu gradul de Master of Arts”, adaugă ea.

Succesul rochiilor de mireasă
Colecţia de nuntă a designerului moldovean Violettei Vieux a obţinut admiraţia publicului la unul dintre show-urile de modă locale din acest an. La evenimentul din februarie curent, Violetta a prezentat peste 20 de rochii de mireasă, corsete, fuste şi o multitudine de accesorii de nuntă.

„Colecţia a fost foarte apreciată de către public, dovadă fiind şi reacțiile publicate pe diverse site-uri şi bloguri. După participarea mea la San Francisco Fashion Week şi SNOW Fashion Event, pozele cu rochiile mele au ajuns pe paginile unei reviste populare din San Francisco”, relatează ea.

Au urmat câteva prezentări în același oraș, apoi în Sacramento, capitala Californiei şi altele. La concursul naţional al designerilor începători din SUA a reuşit să obţină titlul celui mai bun designer din San Francisco. 

În viața de zi cu zi, profesoară
Însă în afara prezentărilor de modă la care a început să participe, sunt trei ani de când moldoveanca predă la Institutul Modei și Designului în San Francisco (Fashion Institute of Design and Merchandizing). „Eu predau draping, asta e atunci când croieşti direct din ţesătură pe manechin. Astfel, se observă imediat cum va arată rochia pe femeie. În plus, te ajută să creezi alte forme, siluete, detalii. Pe lângă asta, predau şi tradiţionalele metode de croire a hainelor de diverse tipuri.”

La întrebarea ce a ajutat-o să ajungă acolo unde este acum, designerul spune „Pasiunea mea!”. A călătorit mult şi de la fiecare ţară a învăţat câte ceva. Pentru că era interesată de arta croşetării, Violetta Vieux a reuşit să adune peste 80 de cusături brodate şi spune că nu se va opri niciodată din procesul de creaţie, care îi aduce nu doar succes, dar şi satisfacţie.

Haute couture ca inspirație
Se inspiră din ţesături, texturi şi forme geometrice, arhitectură, natură. „Am început de multe ori să lucrez la o haină, fără ca să ştiu ce am de gând să fac. Îmi place crearea de articole de îmbrăcăminte pe formularul de rochie (manechin de croitor), cu ajutorul materialului efectiv. Abilităţile mele de desen, amestecate cu o viziune tridimensională, mă ajută să fiu creativă.”

Are și surse de inspirație în marii creatori de modă, pe care știe de ce îi admiră și publicul, și colegii de breaslă: „Designerul meu preferat este Jean Paul Gaultier, pentru că ador ţesăturile şi materialele pe care le foloseşte, dar şi modul în care le adună pe toată într-o creaţie. El foloseşte multă piele, blană, detalii din plastic şi tehnici artizanale cum ar fi tricotatul, broderia, croşetatul. Aţi văzut un pulover croşetat căruia i s-a adăugat încă un detaliu, din piele de crocodil? Personal, am fost surprinsă. Întotdeauna mi-am dorit să lucrez pentru acest designer. Apropo, am de gând să-l cunosc la sfârşitul lunii martie, la expoziţia sa de la Muzeul DeYoung în San Francisco”, adaugă cu entuziasm Violetta.

O familie cu rădăcini din Moldova. Duble.
E căsătorită cu un francez, străbunicul căruia s-a născut însă la Chişinău. Probabil asta ar fi şi una dintre minunile despre care spunea Violetta mai sus. „Desigur, soţul meu nu vorbeşte nici în rusă, nici în română. Totuși, el mă ajută şi mă susţine foarte mult în lucrul meu. Avem un fiu de 4 ani şi o perioadă am locuit în Franţa. Îmi doream să rămânem acolo, pentru că totuşi Parisul e capitala modei. Însă pentru că soţul meu s-a transferat cu munca în America, am fost nevoiţi să plecăm. Acum locuim nu departe de San Francisco, într-un orăşel liniştit şi superb”, ne mărturiseşte Violetta.

„Ne străduim să revenim în Moldova în fiecare an. Soţul meu adoră ţara noastră. Însă vara asta nu cred că vom putea veni, pentru că avem foarte multe proiecte. Mi-aş fi dorit să fac o prezentare de modă în Chişinău, dar e o problemă cu adusul rochiilor de mireasă la Chişinău, e foarte costisitor. Dacă aș găsi un partener din ţară care să acopere cheltuielile, atunci de ce nu?”, adaugă ea.

Atunci când cineva o întreabă de ce naţionalitatea este, răspunde franc: „Nu ştiu. M-am născut în Republica Moldova, am locuit 15 ani în Georgia, limba mea maternă este rusa, am locuit în Bucureşti şi am cetăţenia română, vorbesc cel mai bine în franceză şi acum locuiesc în America. Sunt gata pentru mai multe modificări, noi ţări şi limbi noi!”

Despre potențialul modei în Moldova
Violetta spune că a cutreierat multe ţări şi a participat la suficiente festivaluri ca să înţeleagă că în Moldova există un potenţial mare pentru dezvoltarea modei. „Avem o mulţime de designeri creativi şi de resurse locale. Moldova are nevoie de o structură care va ajuta designerii să-şi facă din asta o afacere proprie (afaceri juridice) şi să obţină posibilitatea de a se expune şi de a obţine comenzi din afara ţării. Există o mulţime de companii europene care produc articole de îmbrăcăminte în fabricile lor din Republica Moldova, pentru că abilităţile noastre de cusut sunt foarte puternice, precum şi alte tehnici artizanale, cum ar fi broderia, tapițeria, dantela”, crede designerul.

Premiera site-ului
În prezent, munceşte la un nou proiect online. E vorba de propriul ei site, unde vor fi vândute rochiile de mireasă şi de seară create de Violetta Vieux. „În prima perioadă vom oferi posibilitatea clientelor de a achiziţiona rochii cu diverse opţiuni, iar atunci când programul nostru va fi finalizat, miresele vor putea să-şi creeze singure niște ținute deosebite pentru nunta lor.” Ca și orice alt business în online, creatoarea are și un profil pe facebook, iar like-urile deja se adună…

Vă invităm să vedeţi mai jos o serie de imagini cu ținute create de Violetta Vieux

Distribuie articolul: