Primul milion de dolari asta îşi doreşte o moldoveancă ajunsă în jungla din New York. Violetta Furculiță are ambiții îndrăznețe într-un oraș cu peste 10 milioane de oameni, fiecare din ei venit acolo pentru realizarea unui vis. Efortul și răbdarea sunt cheia succesului Violettei. “Lucrurile bune vin încet”
A visat de mică să ajungă în New York, cel puțin ca turist, iar peste cinci ani deja muncea acolo. Violetta spune că oricine poate ajunge şi obține orice vrea în New York. “Atâta timp cât depui multă muncă și ai multă răbdare, le reușești pe toate. Americanii au o vorba: “good things come slowly”, deci lucrurile bune vin încet. Eu chiar aș încuraja fetele care sunt motivate, din punct de vedere profesional, să vină aici și să încerce să se dezvolte. E, într-adevăr, o experiență care nu o poți simți din filme sau cărți sau din spusele altora. E o experiență care merită trăită atâta timp, cât ești pregatită pentru ea”, povestește Violetta Furculiță.

“Fac ceea ce mi-am dorit din totdeauna”
După ce a absolvit Universitatea din New York, specialitate Finanțe și Investiții, Violetta și-a spus că nu vrea să se oprească aici. Acum își face studiile postuniversitare la aceeași universitate și spune că vrea să devină doctor în finanțe. “Din 2008 am avut marele noroc să obțin un internship la una din cele mai mari companii de credit din US și de atunci am început să urc treptele carierei. În 2011 am absolvit universitatea și am luat cel mai serios job pe care l-am avut pâna acum – consultant investițional la TD Ameritrade. În această poziție fac management pentru clienți cu un portofoliu mai mare de $25 000 000. Fac exact ceea ce mi-am dorit dintotdeauna să fiu money manager”, afirmă Violetta.

Șase luni fără salariu
“Să devii angajatul unei companii în New York nu e mare problemă, însă să devii angajatul unei companii mari și de succes e un pic mai greu”, spune Violetta Furculiță. Sunt un șir de factori care influențează asupra șansei tale de angajare. Companiile americane favorizează angajați cu studii de aici sau cu licențe/certificate recunoscute internațional. Iar companiile din industria mea angajează în baza rezultatelor de la universitate, a experienței și competenței”, spune Violetta.

“Inițial am făcut un stagiu practic care a fost rambursat cu trei credite universitare și nici un dolar în buzunar. Imaginează-ți cât e de ”amuzant” să muncești pentru o bancă șase luni și să nu-ți dea nici măcar un cent. Cred că în așa momente realizezi cât de motivată și determinată ești să mergi înainte. Cât de mult îți dorești să devii un angajat al companiei și să faci parte din cultura lor”, afirmă Violetta.

Procesul de angajare american
“Inițial ești intervievat de departamentul resurse umane ca să vadă dacă ești un angajat dorit de companie. Apoi intervievat de managerul direct al departamentului pentru care aplici. Apoi, intervievat de managerul regional, care în baza referințelor managerului imediat vrea să vadă câtă valoare o să aduci tu companiei. Dacă ai succes la aceste faze, atunci ești supus unui proces riguros de background check, unde fiecare poziție menționată în CV și fiecare studii, universitare sau școală menționată acolo, e verificată.

Acest proces durează vreo săptămână, după care, dacă e totul în regulă, ești chemat înca la un interviu final unde discuți salariul, bonusul și benefeciile de angajat ca, de exemplu, asigurare medicala, asigurare de viață, zile libere, zile de boală, planul de pensii și sistemul de bonus/comision. Dacă ambele părți sunt de comun acord, atunci semnează o scrisoare de acceptare a angajamentului și devii angajatul companiei”, povestește Violetta, amintindu-și, totodată, etapele pe care le-a parcurs și ea.

Cuvântul “vreau” în dicționarul dorințelor
Își dorește să își continuie studiile până la doctoratură, iar pentru a-și atinge scopurile, Violetta știe ce vrea. “Vreau să-mi încerc aptitudinile la maxim. Vreau să ajung în una din funcțiile de nivel ca Chief Financial Officer sau Chief Executive Officer în domeniul finanțelor. Vreau să călătoresc în jurul lumii și să descopăr culturi despre care doar la TV și în carti am auzit/văzut. Vreau să-mi fac parinții, familia și țara mândră de mine şi desigur, vreau să-mi fac o familie. Sunt o persoană foarte exigentă și cred că din punct de vedere profesional o să mă simt realizată când o sa fac primul milion de dolari. Întotdeauna părinții au cultivat în mine dorința de a obține cât mai mult și a de a fi cea mai bună în orice fac”, adaugă Violetta.

Nevoită să rămână și în continuare la New York
Nu-și vede împlinirea profesională în Republica Moldova, pentru că aici, crede tînăra, nu ar găsi unde să aplice ceea ce a studiat la New York. “Am învățat foarte aprofundat piețile de capital și investiții, care în Moldova nu se implementează. Toți știm că piața imobiliară e foarte puțin dezvoltată la noi. Un alt motiv, care mă mai ține la New York, este faptul că studiile aici sunt scumpe, iar după studii ai nevoie de câțiva ani să muncești ca să-ți plătești costul sudiilor. Din acest punct de vedere, n-am vrut să risc, pentru că am fost aproape sigură că în moldova nu aș fi avut posibilitatea să câștig suficient ca să-mi acopăr cheltuielile pentru anii de studii”, povestește Violetta.

“Nu sunt gata să revin în Moldova chiar dacă mi-aș dori. Lăsând la o parte motivele financiare și cele profesionale pe care le-aș avea, cred că m-am stabilit în New York și sunt la etapa de ascensiune, atât pe plan profesional, cât și social. Mă gândesc de cele mai multe ori să revin în calitate de profesor la una din universitățile de acasă și să predau din plăcere și voluntariat”, afirmă ea.

Cu gândul la…
“Sunt cu gândul la părinți, familie, casă, țară. Chiar dacă sunt deja cetățean al SUA, eu tot moldoveancă mă prezint oriunde și mă mândresc cu asta. Am mereu momente grele și de stres  și da, atunci îmi doresc să stau în brațele părinților și să uit de tot. Probabil, cel mai greu îmi este în timpul sărbătorilor, când știu că la parintii mei acasă se adună toată familia și scaunul meu e gol, pentru că eu sunt peste ocean. Atunci lacrimile mele sunt cele mai amare”, încheie Violetta.

Distribuie articolul: