Cel mai recent caz de violență față de o fată de 15 ani din Afganistan a zguduit opinia publică din întreaga lume prin detaliile sordide ale cazului. În doar șapte luni de măritiș, fata a fost supusă unor torturi și bătăi care întrec orice limită a imaginației și iscă un nou val de întrebări relativ la locul femeii în societate. Sahar Gul e una din acele fete numite generic de presa occidentală „mirese-copil”. La 15 ani, ea a fost obligată să se căsătorească, după care soțul ei, militar în armata afgană, a încercat să o forțeze să se prostitueze. Dar pentru că refuza, copila a fost încuiată într-o încăpere umedă din subsolul casei, ținută în viață cu un minim de mâncare și apă și bătută crunt de soț și de rudele acestuia. „Vreau să fie puși la închisoare”, declară acum tânăra, citată de cotidianul britanic Daily Mail. „M-au electrocutat… M-au bătut cu cabluri și m-au torturat”, a mai spus fata. 

Descoperită la sfârșitul lui decembrie 2011 de poliție, care a fost alertată de unchiul său, Sahar este internată acum într-unul din spitalele din Kabul pentru tratament. Deși au trecut aproape două săptămâni, urmele torturilor sunt încă foarte vizibile: un ochi este încă umflat și negru, are câteva degete rupte și unghii smulse, o ureche arsă cu fierul de călcat și o parte bună de păr rupt de pe cap. În afară de aceasta, victima povestește că rudele sale își stingeau țigările pe pielea ei și îi smulgeau bucăți de carne cu un clește.

Localnicii spun că poate că nu s-ar fi ajuns atât de departe, dacă autoritățile locale ar fi crezut-o și ar fi adăpostit-o pe tânăra fată atunci când a evadat pentru prima oară din casa soțului, cu patru luni în urmă. „A fugit la casa vecinilor și le-a spus că soțul ei încerca să o forțeze să se prostitueze”, a declarat Ziaulhaq, un lider al comunității locale, pentru ziarul britanic The Guardian. Acesta a mai adăugat că unii oficiali au fost mituiți pentru a închide ochii la această afacere.

Solicitată de același ziar The Guardian, Rahima Zarifi, șefa departamentului pentru afacerile femeii din provincia Banghlan, a negat categoric ipoteza că s-ar fi dat bani, spunând mai apoi că nu-și amintește detaliile cazului și nici de ce Sahar Gul a fost trimisă înapoi acasă.

Între timp, autoritățile au arestat-o pe soacra și cumnata fetei, iar după câteva zile de căutări l-au reținut și pe socrul ei. Aceștia pledează nevinovați și susțin că fata suferă de „tulburări psihice”. Soțul fetei este deocamdată de negăsit.
Tradițional, femeile afgane sunt lipsite de drepturi atât înainte, cât și după căsătorie, și nu se pot împotrivi mariajelor forțate. Multe femei devin victime ale abuzului fizic, iar în caz de viol sunt pedepsite cu închisoarea.

Adoptată abia în 2009, Legea pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor interzice pentru prima dată peste 20 de tipuri de violență împotriva femeilor, printre care căsătoriile cu minore, căsătoriile forțate, suicidul forțat sau oferirea unei femei ca formă de reglare a conturilor între familii. Totuși, kabulpress.org relatează în baza unui raport al UNAMA (Misiunii Națiunilor Unite în Afganistan) că din cele 2.299 de cazuri de violență împotriva femeilor înregistrate în perioada martie 2010 – iunie 2011, doar 26 de cazuri au fost cercetate, și numai 7% din agresori au fost condamnați de justiția din Afganistan.

Distribuie articolul: