Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: cuvintele grele, jignirile şi alte forme de abuz verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri, care în unele cazuri pot duce spitalizarea sau chiar la moartea unuia dintre parteneri. Fără să ne dăm seama, de pe urma violenței familiale suferă cel mai mult copiii.

Deşi până de curând s-a presupus că femeia este cel mai adesea victima violenţei în familiei, s-a descoperit că şi numărul bărbaţilor agresaţi este destul de mare. De cele mai multe ori, însă, ca semn de manifestare a autorității părinții își bat sau maltratează copii, le spun răspicat și în repetate rânduri că nu au șanse, că sunt neatenți și că nu vor reuși. Presiunea psihologică, la fel ca și cea fizică, are multe efecte negative asupra dezvoltării unui copil.

Violenţa domestică este un fenomen mult mai amplu decât o arată statisticile – multe fapte rămân neraportate. Drama în cazul violenţei domestice nu este resimţită numai de către victima directă, cei mai afectaţi sunt copiii din familia respectivă, deoarece ei sunt cei mai neputincioși în asemenea situații.

Efectele pe termen scurt

Răspunsul unui copil care trăieşte într-un mediu violent diferă în funcţie de vârsta, sexul şi personalitatea copilului, dar cele mai comune reacţii includ:

  • Autoînvinovăţirea – ca şi în cazul unui divorţ, copilul care trăieşte într-un mediu violent se învinovăţeşte pe sine pentru conflictul din familie
  • Tulburările de somn şi coşmarurile
  • Regres în dezvoltare – chiar şi copiii mai mărişori se pot întoarce la suptul degetului sau folosirea suzetei
  • Teama manifestată atât în raportul cu cei cunoscuţi, cât şi cu străinii
  • Comportamentul agresiv (sau, dimpotrivă, retragerea şi izolarea faţă de prieteni, cunoştinţe, colegi de grădi sau şcoală)
  • Cruzime – În cazurile în care a fost expus la multă violenţă copilul poate ajunge să o manifeste la rândul lui faţă de victime care nu se pot apăra – copii mai mici sau animale
  • Declanşarea anumitor boli – de la dureri puternice de cap până la episoade repetate de vomă sau dureri de stomac
  • Episoade de bâlbâială sau alte dificultăţi în vorbire
  • Scăderea performanţelor (la copiii şcolari)

Sursa: Avantaje.ro