Pinot Gris, Sauvignon … vinuri made în Moldova, dar servite americanilor. De şapte ani încoace graţie familiei Curbet, vinurile moldoveneşti au pătruns pe piaţa din SUA. Fraţii Curbet, Dumitru şi Natalia au mizat pe buna tradiţie a vinurilor moldoveneşti şi au pornit o afacere pe cont propriu. Natalia s-a recalificat din juristă şi s-a dedicat în totalitate afacerii, devenind o cunoscătoare fină a vinurilor moldoveneşti care sunt pe placul americanilor. Natalia, cum s-a întâmplat să porniţi o afacere pe cont propriu în SUA ?

Iniţial, a fost un vis şi o idee a fratelui meu să deschidă o companie de vinuri, care să introducă producţia moldovenească pe piaţa americană. După absolvirea universităţii, el a avut posibilitatea să aplice şi să realizeze în practică ideea sa. Mama mea, Ludmila Curbet, este absolventa primei promoţii a Facultăţii de Vinificaţie şi Tehnologia Vinului şi cred că faptul că a activat mai mult de 30 de ani în domeniul vinificaţiei şi că de mici copii ascultam discuţii între vinificatori (avea prieteni şi colegi care ne vizitau des) au avut o mare influenţă asupra hotărârii sale.
Eu de profesie sunt juristă şi am activat în domeniul jurisprudenţei atât în Moldova, cât şi în Statele Unite. Însă, când am înregistrat compania Salveto Imports în 2007, am hotărât să mă reprofilez şi să mă implic în operaţiunile de zi de zi. Era nevoie de ajutor. Am învăţat contabilitatea, arta degustării vinurilor, am învăţat tot ce trebuia şi m-am dedicat full-time acestui business pentru câţiva ani. până când l-am pus pe picioare. Astăzi, compania noastră, Salveto Imports, importă, exclusiv, doar vinuri moldoveneşti.

Cum a început “The American Dream” pentru Natalia Curbet?

A început în februarie 2005. Istoria motivaţiei e lungă… cu toţii ştim că în Moldova nu ai mari posibilităţi să te afirmi cu forţele proprii şi fără nici un ajutor pe plan profesional. Tot timpul am simţit că bat la uşi închise şi aveam nevoie de ceva mai mult.
Când a plecat fratele meu în Statele Unite la învăţătură, mi-am întors şi eu privirea către SUA. Cu gândul să plec şi eu în căutarea unor noi oportunităţi, am candidat şi am fost acceptată la studii la una din universităţile americane, dar soarta a hotărât că trebuie să plec pe altă cale. Exact atunci am câştigat loteria de carte verde şi mi s-a oferit posibilitatea de emigrare permanentă în State. Sunt mulţumită soartei că mi-a oferit această oportunitate.

Cum v-ați adaptat la modelul american de viață ?

Prima perioadă a fost un pic dificil, recunosc. Am avut şi eu momente de depresie, nostalgie şi chiar lacrimi. Şi acum le mai am, câteodată. Acum, după aproape șapte ani de trai aici, aş zice că m-am adaptat foarte bine. Am prieteni şi americani, şi moldoveni. Sigur că mai am din când în când nostalgie şi tot timpul îmi amintesc cu drag şi dor de anii petrecuţi în Moldova şi prietenii mei de acolo, pe care nu îi poate înlocui nimeni, dar îmi place să locuiesc în Statele Unite. E o ţară plină de posibilităţi, mă simt mândră să fiu cetăţean al Statelor Unite.

Cum funcţionează afacerea familiei Curbet?

Mama mea, fiind de atâţia ani în domeniul vinificaţiei, e cea care ne ajută şi ne reprezintă de partea cealaltă de ocean. Ea face selecţia corectă de vinuri pentru export, urmăreşte exportarea producţiei şi multe alte lucruri ce țin de logistică. În acelaşi timp, fratele Dumitru se ocupă de restul chestiunilor importante ce țin de import, vânzări, stabilirea şi menţinerea relaţiilor cu vinăriile şi distribuitorii. După cum vedeţi a fost şi este foarte mult lucru de făcut şi toate s-au făcut numai datorită implicării tuturor. Nu în zadar se zice, unirea face puterea.

Cât de solicitat este vinul moldovenesc pe piața americană?

Vinul moldovenesc fiind o noutate pe piaţa americană, trebuie să câştige recunoaştere şi să devină o entitate stabilă în industria vinului din SUA. Cu toate acestea, având în vedere calitatea şi valoarea vinurilor moldoveneşti aceasta va fi doar o chestiune de timp, până când vinurile din Republica Moldova vor atinge statutul de concurent nou şi puternic pe piaţa americană.Totodată şi consumatorul american se dezvoltă pentru a găsi vinuri noi şi interesante.
Consumatorii de vin din SUA încă sunt în fază de cunoaştere şi conştientizare a vinului ca băutură şi acompaniament la masă. Cu toate acestea în ultimii cinci ani se remarcă o creştere de 9% a consumului de vin pe cap de locuitor în SUA.

Sunteți în SUA împreuna cu familia? Povestiți-ne un pic cu ce se ocupă fiecare din ei.

Sunt în SUA împreună cu soţul. Fratele la fel locuieşte şi el în Virginia, după cum am spus el are grijă de importarea şi distribuirea vinurilor moldoveneşti. Are planuri mari pentru afacere şi ştiu că va reuşi. E foarte ambiţios şi pasionat de ceea ce face.
Soţul, Igor, a avut o cariera foarte diversă : a lucrat în paza de corp a preşedintelui Republicii Moldova, dar a fost și acrobat la circ, şi a călătorit în foarte multe ţări. El a participat chiar și la al 23-lea Festival Internațional din Monte-Carlo, Monaco, unde a fost nominalizat pentru the Best Perch Equilibrium Act.
Acum este inginer şi lucrează la o companie care pregăteşte diverse proiecte pentru Ministerul Apărării al Statelor Unite.

Ce pasiuni, hobby-uri aveţi ?

Când avem timp liber, ceea ce se întâmplă destul de rar, călătorim. Şi mie, şi soţului ne place mult să vedem locuri noi, să încercăm lucruri noi şi să ducem un mod de viaţă activ. Încă una din pasiunile noastre e istoria. Pe teritoriul american, desigur, este mai puţină istorie, decât în alte locuri de pe glob, dar totuși, sunt foarte multe locuri de văzut. Când suntem obosiţi, vrem o schimbare cât de mică și vrem să alungăm rutina, asta facem – călătorim.
În general, lucrul ne ocupă cam tot timupl liber şi aş vrea mult să am mai multă posibilitate să mă ocup și cu alte proiecte.

Vreți să reveniți în MD?

Noi toţi cei plecaţi peste hotare, undeva în adâncul sufletului, sperăm că va veni ziua când vom putea reveni acasă, în Moldova. Dar cu cât mai mult timp trece, cu atât mai puţină speranţă avem că aceasta se va întâmpla. Căci ne formăm şi noi rădăcini aici, şi cu anii care trec e tot mai greu să laşi totul şi să pleci. Dar, în acelaşi timp, urmăresc cu grijă toate ce se întâmplă acasă şi particip la alegeri, şi vreau mult ca lucrurile să se schimbe în spre bine, pentru că poporul nostru merită să aibă o ţară prosperă şi un guvern căruia îi pasă de el.

În ce mod Occidentul (Statele Unite) schimbă sistemul de valori ? De fapt, experiența americană v-a schimbat mentalitatea sau felul de a privi unele lucruri?

E greu să te analizezi singură pe tine, dar, sigur, că viaţa şi diversele experienţe schimbă pe oricine. Privesc înapoi şi analizez cum eram eu şi cum sunt mulţi oameni în Moldova, şi probabil asta se întâmplă din cauza grijelo
r zi de zi şi ale greutăţilor financiare. Oamenii au uitat care sunt adevăratele valori ale vieţii. Eu cred că nu maşina luxoasă, şi nu telefonul scump, şi nu funcția pe care o ai la serviciu sunt cele mai importante, ci familia, dragostea, grija faţă de cei dragi şi apropiaţi, respectul şi onestitatea sunt valorile adevărate ale vieţii. Pentru mine cel mai important este că acumulez o bogaţie sufletească.
Nu vreau să zic că în Moldova nu sunt oameni cu astfel de de valori, dar cred că viaţa grea şi lipsa de încredere în ziua de mâine, i-a făcut pe oameni să fie mai înrăiţi, nefericiţi şi i-a făcut să mişte aceste valori undeva la sfârşitul listei de priorităţi.
Occidentul mi-a permis să scap de lupta pentru supravieţuire şi mi-a dat posibilitate să mă opresc, să-mi cunosc valorile personale, şi sunt foarte fericită cu această descoperire de sine.

Distribuie articolul: