Dacă considerați că oficiul dvs. nu poate deveni peste noapte o galerie de artă veritabilă, ”Vintage” este gată să vă demonstreze contrariul. ”Vintage” este numele unui proiect inovativ ce permite companiilor să-și decoreze interiorul cu opere de artă realizate de cei mai promițători artiști din Republica Moldova. Soluția inovativă pe care ”Vintage” a creat-o pentru a face arta accesibilă constă în arendarea lucrărilor de artă cu o eventuală posibilitate de procurare. Orice companie poate arenda anumite lucrări de artă pentru decorarea interiorului. Lucrările pot fi cumpărate sau arendate pe un termen de la 6 la 18 luni. 

Pentru a explica publicului cine sunt și cu ce noutăți vin, echipa ”Vintage” s-a lansat oficial duminică, 17 august, printr-o expoziție de artă contemporană în incinta resortului Skyland, propunând publicului lucrări create atât de maeștrii consacrați precum, Andrei Mudrea, Nikifor Svirstuhin, Ștefan Coman și Tatiana Frunze, cât și de către generația tînără: Cristina Golovatic, Alexandru Danu, Alin Vărticeanu și Adrian Moraru.

Vintage

Totodată, în cadrul evenimentului a fost organizată și o licitație a lucrărilor expuse. Fondatorii proiectului, Traian Chivriga, Daniel Bîlici și Alexandru Marinat susțin că Vintage are toate șansele să resusciteze arta din Republica Moldova și să susțină artiștii noștri naționali pentru a fi recunoscuți și apreciați atît în cadrul țării, cît și peste hotarele ei. 

Vintage

Printre susținătorii activi ai acestui proiect social se numără, Iakov Tihman, fostul director general al „Efes Vitanta”, Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Stela Moldovanu, directoarea Art-salonului molDeco, Alexei Guțaga, fondatorul proiectului „Hai la țară” și Camera de Comerț Americană în Republica Moldova. 

„Cultura stă la baza societății noastre. Da, noi nu avem petrol, gaze și tot soiul de resurse naturale, dar în schimb avem o cultură deosebită care trebuie să fie promovată. Echipa Vintage a ales corect cea mai puțin descoperită caracteristică a țării noastre pentru a fi promovată”, consideră Iakov Tihman.

Vintage

La rândul său, ministrul Natalia Gherman a menționat că „împreună cu echipa din spatele proiectului Vintage vom promova arta țării noastre peste hotarele țării și cred că odată cu Integrarea Europeană, noi o să reușim acest lucru”. 

„După părerea mea, ceea ce își propune această echipă e o revoluție în domeniul artei. Artiștii nu pot să se realizeze, trebuie să aștepte mult timp pînă o galerie de artă le va accepta lucrările, vor plăti sume exorbitante pentru promovare, pe cînd Vintage o face absolut gratis și momentan”, opinează Alexei Guțaga.

Vintage

Lucrările de artă ale artiștilor moldoveni pot fi admirate pe pagina proiectului, www.vintageall.md sau pe  pagina de facebook www.facebook.com/v1ntageart

Distribuie articolul: