Acum câteva zile, actrița din Rusia Evelina Bledans, în vârstă de 43 de ani, a spus lumii întregi că bebeluşul adus de ea pe lume are sindromul Down. Chiar dacă părinţii copilului au aflat despre boală înainte de naşterea lui, ei au hotărât ferm că orice copil are dreptul la viaţă. Soții au luat parte la un talk show din Rusia, unde au povestit cum de ce au decis să păstreze copilul şi ce planuri de viitor au.

Sarcina
Actrița povestește că a fost o însărcinată exemplară. „Mergeam la medici regulat, la USG (ultrasonografie), am dat toate analizele, toți se mirau că am o vârstă mai periculoasă pentru sarcină, dar totul e în ordine, ca la o următoare USG să se depisteze că ar avea lichid în plămâni, o cută pe gât. Soțul meu are rădăcini țigănești și știe să vrăjească, asta a și făcut. La următoarea vizită la medic, totul deja era în regulă sau poate mie nu mi-au zis nimic, pentru că îmi făceam griji foarte mari” a declarat artista.

Reacția soțului

S-a dovedit că mama lui Alexandr a lucrat cu copii cu sindrom Down și chiar Alexandr petrecea mult timp cu acești copii, iar de aici și vine frica acestuia de-a avea copii cu asemenea dizabilități.

Alexandr Semin: „Nașterea unui copil bolnav era frica mea cea mai mare, nu știam cum să depășesc această situație. Și vedeți cum a ieșit: anume de ce mă temeam mai tare, aceea s-a și întâmplat cu mine. De aceea, noi suntem anume acei părinți care înțeleg că temerea lor, a devenit fericirea lor, iar rețeta acestei fericiri noi o știm: iubirea necondiționată, pentru că iubirea adevărată nu are condiții. Nu putem iubi doar eminenții. Eu am zis că nu contează cum va fi acest copil: dragon, Transformer, Donald Duck – noi o să-l păstrăm”.

Opinia prietenelor

Janna Epple: „Decizia pe care au luat-o Evelina și Sașa e o chestie strict personală. Doisprezece ani în urmă eu am născut un băiețel înainte de termen, acesta cântărea puțin mai mult decât o pâine. Cinci zile medicii nici nu m-au lăsat să-l văd, îmi ziceau să-l abandonez la spital. Îmi spuneau: „ce-ți trebuie un copil bolnav, fiului mai mare îi va fi rușine cu el”. Nimeni în acel moment nu m-a putut convinge să-mi abandonez copilul, nimeni nu poate înțelege sentimentele unei mame. Acum pe Efim îl știu toate prietenele mele, el învață la o școală cu înclinații matematice, se filmează în filme. Evelinei și lui Sașa le va fi greu, dar se vor descurca.”

Anfisa Cehova: „Când rămâi însărcinată, în capul tău se schimbă multe. Și oricare femeie normală, eu cred, că ar fi păstrat un asemenea copil. Nu judec nici femeile care nu au păstrat asemenea copii. Pur și simplu sunt femei cu un instinct matern bine dezvoltat și cele care nu-l au atât de puternic”.

Opinia experților

Anneta Orlova, psiholog: „În această situație, văd maturitatea și responsabilitatea bărbatului – tată. Eu pot să le spun că acest copil va avea de toate și poate va fi chiar mai fericit decât cei sănătoși. Dar trebuie să luăm în calcul un lucru: în asemenea situație va trebuie să ne schimbăm viața radical, iar această jertfă nu e pentru o zi sau un an. Sunt multe situații însă, când tații într-un final renunță, se dau bătuți, de aceea sfatul meu este să vă gândiți foarte bine”.

Inna Sveatenko, demnitar de stat: „Vă îndemn să nu judecăm acele femei care au hotărât să se dezică de asemenea copii. Spre exemplu, sunt familii cu mulți copii, probleme financiare și mama conștientizează cu nu va fi în stare să întrețină un asemenea copil, care pe lângă hrană are nevoie și de medicamente costisitoare. Plus la toate, părinții îmbătrânesc, el poate rămâne a nimănui și există riscul că nu se va putea întreține, precum o poate face un copil sănătos”.

Precizăm că Evelina Blendas, mai are un fecior – Nicolai, în vârstă de 17 ani.Distribuie articolul: