Într-o căsuță modestă, cu pereții nefinisați și aproape goală pe dinăuntru, la marginea orașului Edineț, trăiește familia Fetco. Tata Anatol, trei fetele ale sale – Ana, Tatiana, cea mică, pe care o strigă Valiușa, și fiul vitreg al lui Anatol – Vadim. Mama copiilor, Angela, i-a părăsit, după 16 ani de trai comun, iar bărbatul rămas acasă și încearcă le ofere tuturor o viață mai bună.

Anatol povestește cu amărăciune despre neînțelegerile sale cu mama fiicelor sale. Copilele nu înțeleg însă prea multe în relațiile complicate dintre adulți. Le este dor de mama, dar țin mult și la tatăl lor, iubindu-și ambii părinți necondiționat.

03266.00_05_01_08.Still005

Ana, cea mai mare, e cea mai responsabilă. Își ține cu grijă surorile de după umeri în timp ce ne vorbesc tustrele de pe un pat vechișor. „Tata are grijă de noi, face remont”, și amuțește, adăugând că îi e foarte dor de mama.

„Se mai duc la mama, stau vreo 2 zile, pe urmă vin înapoi: „La  mama-i rău, la mata-i mai bine”. Nu șed mai mult în ospeție, o zi-două. Macaroane cu apă nu mănâncă nimeni. Copilul șade unde-i bine”, spune partea lui de adevăr tata copiilor.

03266.00_02_46_19.Still003

Anatol lucrează în construcție. Încearcă să stea acasă, în Moldova, alături de copii, însă o dată pe an e nevoit să plece la Moscova să mai facă un ban pentru ca să-și facă din casa în care trăiesc un adevărat cămin. Familia nu are o baie cumsecade și nici dormitor adevărat. Bărbatul spune că poate construi totul de unul singur. Bani de ar fi.

„Cheltuielile în ziua de azi… 100 de lei la magazin e nimic, jumătate de torbă. Copiii, cum n-ai da, vor de toate. Avem nevoie de un pic de ajutor cu îmbrăcatul, cu încălțatul. Mâncare – bogdaproste. Țăranul dacă știe a lucra cu mâinile mâncare are”, spune Anatol. Cel care e într-un gând cu Anatol e fiul său vitreg, Vadim. Tânărul de 19 ani are o legătură strânsă cu omul pe care-l numește tată, iar cu mama are o relație complicată. „M-am sfădit cu dânsa și am decis să trăiesc cu tata vitreg. Muncim amândoi, ridicăm casa, facem reparație, încetișor. Sunt planuri foarte multe, dar nu ne ajung bani”, recunoaște băiatul care lucrează la o uzină din localitate ca să-și ajute tatăl vitreg.

O mână de ajutor pentru Anatol Fetco și copiii lui a venit de la rețeaua Farmacia Familiei, prin campania „Omenie-n sărăcie”. La scurt timp după ce și-au povestit durerile, cei din familia Fetco au fost vizitați cu daruri: haine, încălțăminte, jucării și cărți pentru copiii, dar și materiale de construcție, mobilă și un aragaz pentru întreaga familie. 

03266.00_04_19_02.Still004

Darurile din partea Farmaciei Familiei au schimbat la 180 de grade viața eroilor noștri, iar fetițelor le-a colorat copilăria. Acum, preocupările cele mai mari au devenit astea: ce nume să pună păpușilor, când se poate de ieșit cu scurta nouă la plimbare și cum să reușești să citești toate cărțile cu povești.

Campania socială „Omenie-n sărăcie” se va desfășura și în alte regiuni ale țării.

P.