În orice domeniu ai lucra, imaginea contează. De aceea, acordă mai multă atenţie aspectului tău şi felului cum arăţi. Ai grijă de garderoba ta, pentru ca hainele să-ţi servească mult timp înainte. Pentru o călcare rapidă şi eficientă a hainelor, urmează nişte sfaturi esenţiale, utile atât femeilor, cât şi bărbaţilor – acestea te vor ajuta să tratezi corect hainele.

În procesul de îngrijire a hainelor, un rol foarte important îl au fierul şi masa de călcat. Pentru a combate durerile de spate, reglează înălţimea mesei până la nivelul taliei. Ai grijă ca suprafaţa mesei să fie netedă, moale şi permanent curată.

Dacă faţa mesei este detaşabilă, o poţi plasa în maşina de spălat, cel puţin o dată la două luni, în funcție de cât de des este folosită. În caz contrar, poţi cumpăra o faţă nouă sau folosi un cearşaf pe suprafaţa mesei.

Dacă calci foarte des, merită să faci o investiţie într-un fier profesional de călcat. În orice caz, e mai bine să nu faci economie la cumpărarea acestuia. Un aparat bun răspunde de calitatea rezultatului final în procesul călcării, de aspectul şi durabilitatea vestimentaţiei.

Niciodată nu turna în rezervorul cu apă a fierului de călcat apă simplă sau din robinet, deoarece aceasta cauzează apariţia calcarului. Depunerile pot lăsa pete pe ţesătură. În plus, cu timpul acestea vor duce și la disfuncţionalitatea aparatului. Foloseşte doar apă filtrată, pe care o găseşti la un preţ accesibil în toate magazinele specializate în detergenţi. Sau o poţi obţine în condiţii casnice, fierbând şi îngheţând apa.

În cazul în care deja s-au format depunerile de piatră, foloseşte soluţii speciale anticalcar, pe care le găseşti în magazinele specializate sau în magazinele de electrocasnice.

Talpa aparatului de călcat trebuie să fie curată, fără urme sau depuneri de ţesătură topită. Acestea pot fi înlăturate cu ajutorul „gumei” special concepute pentru înlăturarea arsurilor sau cu ajutorul unei cârpe uscate din bumbac, în momentul când fierul de călcat este fierbinte. Dacă îţi lipseşte experienţa, apelează la un specialist.

Sub nicio formă nu folosi cuţitul direct pe suprafaţa tălpii fierului de călcat: înfăşoară lama cuţitului cu o cârpă, pentru a înlătura mai uşor stratul de arsură. Păstrează fierul de călcat în cutie sau săculeţ, pentru a evita depunerile de praf.

Pentru ca procesul călcării să fie mai confortabil, verifică dacă cablul fierului este suficient de lung, ca să manevrezi liber, în caz contrar foloseşte un prelungitor. Umple rezervorul cu apă până la maxim şi ai grijă să-l alimentezi la timp. Dacă nu eşti sigură de calitatea aparatului, ar fi cazul să-l probezi mai întâi pe suprafaţa mesei sau pe o bucată de ţesătură. Înainte să începi călcarea hainelor, analizează indicaţiile de pe eticheta acestora şi, în funcție de caracteristicile ţesăturii şi recomandările făcute, reglează temperatura cuvenită. Oricât de bun ar fi fierul de călcat, e recomandabil să calci hainele pe verso.

Cum călcăm corect…
Cămașa
Dacă călcatul hainelor te sperie, urmează indicaţiile şi sfaturile noastre, pentru un rezultat reuşit fără nervi şi eşecuri.
Se consideră că cel mai greu e să calci o cămaşă, deoarece nu ai reuşit bine să finisezi partea dreaptă a feţei că deja e şifonată la spate.
Așadar, câteva detalii importante:
1. Cămaşa trebuie călcată descheiată, fie de la guler, fie de la mânecă.
2. Gulerul trebuie călcat atât pe faţă, cât şi pe verso, în forma desfăcută, după care în forma purtată.
3. Mâneca trebuie aranjată cu tivul inferior la spate, călcată exact pe linia de finisare a acestuia pe faţă. Trebuie aranjată astfel, încât linia superioară să fie perfectă, cum ar fi manşeta încheiată. Manşeta, la rândul său, ca şi gulerul, se calcă pe ambele părţi. Dacă este dublă, atunci trebuie călcată desfăcută, după care aranjată cum este purtată în mod normal.
4. După ce s-a călcat gulerul şi mânecile, cămaşa trebuie îmbrăcata pe vârful mesei de călcat, începând cu partea dreaptă, apoi urmează spatele şi partea stângă.
5. Partea superioară a cămăşii la spate se corectează pe vârful mesei, îmbrăcând un umăr, apoi altul. Ai grijă să nu formezi cute pe ţesătură în procesul călcării.
6. Atenţie maximă la nasturi. Nu călca peste ei, pentru a evita topirea acestora. Treci atent cu vârful fierului de călcat în jurul nasturilor. Pentru a corecta micile şifonări apărute în proces, aranjează cămaşa pe umeraş, după care, setând la maxim opțiunea „călcat cu aburi”, netezește zonele fără să atingi ţesătura.
7. Pentru ca procesul călcării să fie mai eficient, foloseşte spray de apretat pentru cămăşi şi cravate.

Pantalonii
1. Pantalonii clasici trebuie călcaţi iniţial pe verso, pentru a scăpa de aspectul şifonat, după care sunt întorşi pe faţă, pentru a forma dunga.
2. Dacă nu eşti sigură de calitatea aparatului de călcat, foloseşte o batistă sau o bucată de ţesătura pentru a proteja pantalonul de luciul nedorit.
3. Dunga trebuie formată corect. Te poţi conduce de tivul interior al pantalonului. Tivurile trebuie să coincidă sută la sută. Formând de jos dunga, aceasta trebuie să coincidă sus, la spate, cu capătul buzunarului până în gaica centurii, respectiv şi în faţă. Dunga trebuie să fie perfect dreaptă, fără cute.
4. Dacă s-a întâmplat că ai dublat din greşeală dunga, poţi scăpa de ea, stropind pantalonul cu apă distilată și călcând din nou.
5. Nu călca buzunarele pe faţă, întrucât forma acestora se poate imprima pe ţesătura de bază.
6. Pentru a corecta micile şifonări apărute pe parcurs, plasează pantalonul pe umeraş, aranjat după forma dungii şi, ca în cazul cămăşii, abureşte-l.

Blugii
1. Pantalonii denim, la rândul lor, trebuie călcaţi corect, mai ales cei ajustaţi pe picior în partea de jos.
2. Deseori aceşti pantaloni au partea de la spate croită mai mare decât cea din faţă Astfel, mulţi calcă blugii, formând o dungă inestetică pe partea interioară a cracului. Terminaţia pantalonilor denim trebuie călcată în două etape. Aranjează fiecare parte a cracului, astfel încât linia de călcare să coincidă cu linia tivurilor laterale, fără a crea dungi suplimentare.

Hainele fine (lână, mătase, paiete, aplicații)
Bluzele şi rochiile din mătase sau puloverele din lână pot fi aduse la condiţie şi fără să fie călcate. E suficient să le usuci pe umeraşe sau pe suprafeţe netede, întinse pe orizontală, după care să le abureşti puţin.
Acelaşi lucru se referă la hainele cu drapaje sau cu aplicaţii de pietre, paiete sau broderii. Sub nicio formă nu călca peste aplicaţii sau drapaje, pentru a împiedica imprimarea lor pe cealaltă partea a tricoului sau rochiei.
Dacă dimensiunea tricoului îţi permite să-l îmbraci pe vârful mesei de călcat, aranjează-l şi calcă-l pe cerc. Dacă nu, abureşte-l fără să lipeşti fierul de ţesătură.
Hainele călcate şi plasate corect pe umeraş îşi păstrează aspectul în garderobă chiar şi câteva luni, fără a fi supuse din nou procesului de călcare.

Și la urmă, un sfat „neserios”
Ca să transformi călcatul într-o adevărată plăcere, aminteşte-i partenerului de viaţă să mai lase câte o surpriză plăcută sau cel puţin să uite un bilețel neînsemnat prin buzunare.
Ai grijă de garderoba şi de imaginea ta, pentru a crea impresia corectă celor din jur. Succes!

Vezi mai jos şi un material video cu sfaturi practice pentru tine:

Distribuie articolul: