Odată ce am aflat de lansarea acestui nou proiect, cu titlul sugestiv „Din inimă, branduri din Moldova”, mi-am zis că uite, se lucrează. Iar sâmbătă, am văzut o mână de celebrități, diplomați, femei de afaceri și demnitari dându-și jos greaua povară a mandatelor, talentelor artistice sau antreprenoriale, și reunindu-se pentru a promova haine moldovenești… în engleză. Din backstage: pregătirile au început de dimineață, „modelele” trecând prin mânile experimentate ale stiliștilor și coaforilor. Alexandra Mincu, de la Banca Mondială, s-a arătat încântată de măiestria celor de la salonul V Gorbachev, care s-au învoit să fie partenerul evenimentului.

Din background: evenimentul a fost organizat de Maria Moser, soția ambasadorului SUA William Moser, în colaborare cu Clubul Internațional al Femeilor din Moldova. De altfel, multe din femeile care au defilat sunt mebre ale clubului.

Atât în public, cât și în calitate de modele am văzut o pleiadă de soții de înalți demnitari, presărate cu vedete, prezentatoare și femei din afaceri. Pe melodiile Mariei Tănase, defileul l-a deschis Maria Marinuță, soția Ministrului Apărării, într-un costum de jacard marca Vistline, elegant și jucăuș în același timp.

Corina Cepoi, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, a purtat o bluză de voal de mătase cu imprimeu verde, semnată Georgette, și o pereche de pantaloni albi. Soțul ei, Aurel Cepoi, „șeful” Xerox Moldova, a prezentat un palton negru, sută la sută business. Fiica Viceministrului de Externe Andrei Popov a defilat într-o rochie lungă de vară, iarăși din colecția Georgette. 

Toujours inconturnabila Nata Albot a defilat într-o ținută a bunei sale prietene Valentina Vidrașcu, iar Irina Ioniță, soția deputatului Veaceslav Ioniță, a purtat o rochie de coctail din șifon negru din colecția Georgette, a creatoarei Georgeta Mir. De altfel, parlamentarul a fost și el printre bărbații convinși de soții să participe în rol de model, spre deliciul ulterior al întregii prese prezente.

Din ceilalți bărbați, care au prezentat costume din colecțiile Ionel și Giovanni Primo, interpretul Cristi Aldea-Teodorovici a defilat cel mai liber și dezinvolt în noua postură de model. 

Iar organizatoarele s-au răsfățat îmbrăcând niște bluze inspirate de portul național românesc, ale aceleiași Valentina Vidrașcu: Marie Moser a purtat o ie albă brodată cu albastru, Jennifer Griffith – o rochie neagră din voal, iar soția ambasadorului Poloniei, Ana Maria Luft – o ie foarte tradițională brodată cu fir roșu.

Printre ceilalți producători care au participat în proiect se numără și Tricon, MNatali și My revival. Nu au lipsit nici hainele pentru copii și adolescenți marca Miss Vivien, pantofii Zorile și Cristina și chiar genți și poșete Arillu. Bijuteriile au fost oferite de L’orina și Ju Bijoux.

All in all, impresia a fost una scontată de organizatori, și anume că poți aduce cel puțin câteva ținute diferite, toate produse de companii moldovenești, care să nu arate deplasat la un defileu de modă. Consulul român Elena Ortopelea, care a prezentat și ea câteva ținute, a spus-o probabil cel mai bine: „N-am putut să mă abțin și mi-am cumpărat una din rochii – arăta prea bine ca să o duc înapoi!” Ceea ce surprinde exact ideea acestui proiect cu nume sugestiv: „Din inimă, branduri din Moldova”.

Distribuie articolul: