Una dintre cele mai grave fraude din Federaţia Rusă, demonstrată de un jurist rus, a ajuns in vizorul oficialilor şi presei internaţionale, abia după ce acesta a fost arestat, torturat şi găsit mort in celula sa. Au trecut 3 ani de la moartea acestuia, iar vinovaţii încă nu se află după gratii. Magnițki, care a lucrat în calitate de jurist pentru o companie britanică de investiţii, Hermitage Capital, a acuzat oficialii ruși de evaziune fiscală fără precedent – 230 milioane dolari „furaţi de la stat” printr-o firma administrată de Hermitage. Pe “lista Magnițki”, a celor implicaţi în această fraudă, figurează numele a peste 60 de de demnitari de stat din Federaţia Rusă.

La scurt timp după ce Serghei Magnițki a depus mărturie împotriva unor oficiali rusi ai Ministerului de Interne, declarând că aceştia se folosiseră de sigla şi conturile Hermitage Capital, fără ştirea companiei, pentru a obţine ilegal 230 milioane de dolari de la Ministerul de Finanţe al Rusiei, el a fost arestat. Juristul a murit în 2009 după 11 luni de detenție. Deşi, conform versiunii oficiale, acesta ar fi decedat din cauza unor probleme de sănătate, Consiliul Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin a declarat, în 2011, că Magniţki a fost, de fapt, bătut atroce de gardieni.

Până astăzi nici un funcționar de stat care au fost pedepsit pentru moartea lui Magnițki. Cazul a generat reacții internaționale din partea Statelor Unite și altor câteva țări din occident care au restricţionat deplasarea pe teritoriul lor a oficialilor ruşi implicaţi in acest scandal.

In octombrie curent Parlamentul European a aprobat, cu o majoritate covârșitoare de voturi, decizia privind restricția de obţinere a vizelor in spațiul UE pentru oficialil ruși implicați în cazul privind moartea lui Serghei Magnițki.

Sursa video: http://russian-untouchables.com/

Distribuie articolul: