O femeie seducătoare şi plină de farmec! Aşa o văd majoritatea agenţilor de publicitate când se gândesc la vânzări, mai ales а colanţilor sau lenjeriei pentru dame. Oraşul abundă în astfel de panouri. Firmele apelează la creativitate şi originalitate, însă acest lucru ar putea reîntări stereotipurile despre rolul femeii în societate. De obicei, firmele investesc resurse enorme pentru publicitate, iar ca ea să devină cât mai atractivă, se organizează concursuri. Nu fiecare femeie pozează pentru panourile publicitare, de aceea şi atrag atenţia, afirmă directorul unei companii care produce colanţi în Moldova, Victor Coşulean. „Femeia trebuie să corespundă unei anumite înălţimi, să aibă proporţiile corpului şi trăsăturile feţei necesare. Pe toate le analizăm. Sunt multe fete care îşi doresc să pozeze pentru publicitate şi care o fac din plăcere, de aceea nu este deloc greu să le găsim.”

Plasarea acestor imagini publicitare, însă, îi îngrijorează pe unii exponenţi ai societăţii civile. Mai mult ca atât, reprezentanţii firmelor producătoare de colanţi în Moldova au fost chemaţi în judecată de mai mulţi apărători ai drepturilor omului, pentru că publicitatea ar ofensa femeile din societatea moldovenească. Potrivit avocatei Doina Ioana Străisteanu, astfel de imagini nu sunt nimic altceva decât exploatarea femeii în scopuri comerciale. Reprezentanţii firmei susţin, însă, că publicitatea reflectă stilul de viaţă al femeii, care preferă să poarte vestimentaţie cât mai sexy.

Reacţiile celor 13 reclamanţi referitor la caracterul discriminatoriu faţă de femei în publicitate au fost catalogate de directorul firmei drept o tentativă de a le ruina afacerea. Reprezentanţii sectorului civil, însă, împărtăşesc o altă părere. “Compania nu a fost chemată în judecată pentru a ne răzbuna şi nici nu este o chemare la comanda cuiva. Este o chemare venită din partea reprezentanţilor societăţii civile şi este un pas spre evitarea încălcărilor privind drepturile femeii şi anume femeia în societate”, afirmă Vadim Vieru, unul dintre reclamanţi.

O altă publicitate, mult mai controversată în opinia apărătorilor drepturilor femeilor, o vedem pubicată în paginile unui ziar. O femeie sexy şi frumoasă, în fustă scurtă, urcată pe masa de birou, îi întinde şefului cafeaua. O imagine destul de creativă, spune reprezentantul firmei mobiliare, Alexei Ianiuc. “Publicitatea noastră nu prezintă elemente amorale, sexiste sau neetice. Noi considerăm că această imagine este una creativă şi nu a fost creată cu scopul de a înjosi stilul de viaţă al femeii. Din contra, în imagine ea este o fiinţă liberă în acţiuni”. Avocata Doina Ioana Străisteanu îl contrazice pe juristul Ianiuc, pentru că aceste imagini le pune pe secretare într-o poziţie deloc confortabilă.

În cazul în care firmele vor fi nevoite să-şi retragă publicitatea, acest lucru ar putea scade din nivelul veniturilor, recunoaşte juristul Ianiuc. “Cred ca aceasta va aduce prejudicii întregii companii, pentru că acest gen de publicitate există deja de 10 ani pe piaţă. Însă, o decizie în defavoarea noastră din partea judecătorului nu va îngropa afacerea. Vom fi nevoţi să identificăm alte surse de publicitate. Dacă instanţa de judecată va adopta o decizie în favoarea celeilalte părţi, evident că ne vom conforma acesteia şi vom identifica o altă abordare.”

Acum 4 ani, parlamentarii Consiliului Europei au cerut jucătorilor de pe piaţa de publicitate să renunţe la stereotipurile sexiste, care exploatează negativ imaginea femeii. Spre exemplu, vedeta Eva Mendes pozează seducator într-un spot care promovează parfumul unui brand foarte popular. La fel, a fost interzisă şi publicitatea în care actriţa Pamela Anderson a pozat în costum de baie pentru o campanie care promoveaza drepturile animalelor. Din fostele ţări sovietice, doar ţările balcanice şi România cenzurează conţinutul publicităţii. În acest scop a fost creată Agenţia Naţională de Asigurare a Şanselor între Bărbaţi şi Femei, care a interzis publicitatea unui brand de chipsuri din aceleaşi considerente discriminatorii faţă de femei. Republica Moldova şi-a asumat angajamentele privind respectarea principiilor Convenţiei pentru Eliminarea Discriminării Femeii. Acest document, însă, nu este pe deplin aplicat de autorităţi, susţin apărătorii drepturilor omului. Ei, însă, rămân optimişti că această schimbare, mai devreme sau mai târziu, va avea loc.

Distribuie articolul: