Azi fiecare poate cu ușurință să demonstreze că discriminarea în Moldova este practic omniprezentă. Un tânăr infectat cu HIV a mers să se tundă la o frizerie din capitală. A fost deschis în privința statutului său, însă, spre marea lui mirare, coafezelor le-a fost frică să se apropie de el. Acestea i-au explicat că au copii acasă și nu vor să-și asume acest risc. Coafezele au explicat că nu deservesc clienții infectați cu HIV și că au tot dreptul să o facă odată ce activeză într-o firmă privată. “Fiecare om care este bolnav trebuie să aibă meșterul lui. noi dezinfectăm dar oricum fetele se tem. Și cu hepatită vin și nu spun că au”.

În afară de slabele cunoștințe în domeniul drepturilor omului, la prima vedere, această practică discriminatorie ar face parte din cadrul unui curs de instruire oferit de Centrul de Sănătate Publică. Potrivit anagjatelor de la frizerie, acestea riscă amenzi pentru faptul că ar tunde o persoană infectată cu HIV.

Responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică au rămas perplecși în față acestor afirmații. Ei au negat impunerea unor penalități în cazul deservirii persoanelor seropozitive sau hepatice. “Noi așa ceva nu putem spune. Cineva poate le-a spus și s-a recomandat de la Centrul de Sănătate Publică, dar să arate un document oficial că li s-a indicat așa cerințe”, afirmă Ion Vlas de la Centrul de Sănătate Publică.
Iată ce ne spun câteva coafeze despre riscul de a rămâne infectate după o simplă frizare sau tundere. “Dacă o coafeză se îndoiește de sănătatea clientului, ea este în drept să-i ceară un ceritficat medical. Aceasta se aplică în cazul dacă sunt niște semne vizibile pe față sau niște devieri de la normă. Pentru noi este periculos. Poate fi o problemă existența anumitor răni, sângele la suprafață”.

Altă coafeză nu s-a arătat atât de sceptică. “Trebuie să deservim toți clienții și niciodată să nu le refuzăm serviile, pentru că ei riscă să se autoizoleze, să se înfurie și să creeze neplăceri. Ideal ar fi ca ei să ne preîntâmpine. Avem soluții foarte bune, stabilizatoare, dezinfectanți, care sunt foarte efectivi și nu ar trebui să existe vreun risc”.

Mai multe detalii în reportajul ce urmează:

Acest interviu este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei

Distribuie articolul: