Artistul moldovean Pavel Braila participă la Viena într-o expoziţie dedicată artei şi tehnologiei, alături de artişti din România, Austria şi Rusia. „AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR” este o expoziție ce prezintă sinergia dintre artă și tehnologie, cu scopul de a analiza aspecte variate ale muncii în contextul situației economice și sociale de astăzi. Pentru expoziție, artiștii Pavel Braila (Rep. Moldova), Daniel Knorr (România), Anna Jermolaewa (Rusia) și Ulrike Lienbacher (Austria) au fost invitați să transpună în creații artistice procesele de muncă, accentul fiind pus pe impactul mecanizării asupra vieții oamenilor. Spectrul artistic este completat de filmulețe realizate de către Harun Farocki, Adrian Paci și Anne Tallentire.

„Această colaborare ne-a dat șansa de a invita artiștii să creeze noi opere de artă care împreună creionează o imagine extrem de diversă a condițiilor de muncă din prezent și aduc în discuție și aspectele istorice care au determinat transformările de pe piața muncii. Aceste lucrări se axează pe problemele socio-politice curente, cum ar fi migrația și flexibilitatea pieței de muncă”, a declarat Christiane Erharter, curator al expozitiei, Fundația ERSTE.

Artistul moldovean Pavel Braila expune la Viena două lucrări: instalația „Tribut mașinei de scris. Amprentele digitale pe panglica de cerneală” și un film video „Pantofi pentru Europa”.

Instalaţia se concentrează pe maşina de scris, un instrument care a dispărut ca urmare a procesului de dezvoltare tehnologică şi îmbunătăţirii eficienţei. Cu timpul, ea a fost înlocuită de computer: nu numai că este mult mai eficient, dar presupune, de asemenea, sarcini mult mai variate şi ample, cum ar fi crearea de reţele, control şi comunicaţii. Sistemele informatice reglementează şi monitorizează instalaţii întregi de producţie şi permit automatizatarea proceselor.

În lucrarea sa video „Pantofi pentru Europa”, Braila atrage atenția asupra unui aspect geopolitic. La o staţie de cale ferată la frontiera între Republica Moldova şi România el a filmat o scenă care are loc pe timp de noapte şi implică niste condiții grele de muncă. Datorită diferenţelor istorice de ecartament între căile ferate, aplicate în Rusia sau Uniunea Sovietică, şi cele în Europa de vest, la frontieră vagoanele trebuie să fie schimbate pe boghiuri adecvate. Filmul, proiectat pe o locomotiva, relatează cum automatizarea muncii este contrapusă cu formele de grele de muncă, care, chiar şi astăzi, este încă realizată manual în lipsa unor mașini automate.

Proiectul „AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR” aduce în discuție atât oportunitățile, cât și riscurile formelor contemporane de muncă. Expoziția este organizată de Fundatia ERSTE împreună cu Technisches Museum Wien și poate fi vizitată în perioada 23 martie 2012 – 3 martie 2013, la Technisches Museum din Viena.

Distribuie articolul: