Dumnezeu a înzestrat-o cu un talent deosebit, iar ea nu a ezitat să-l folosească în diferite domenii. Știe să creeze cele mai frumoase bijuterii din mărgele de nisip (biser), știe să graveze și să deseneze pe cutii decorative din lemn, știe să făurească niște păpuși extraordinare, iar pentru că are un dar desăvârșit modelează și lutul polimeric pentru operele sale de artă. Vorbim despre Victoria Petrica!

Ce ai dori să știe lumea despre Victoria Petrica?

Nu e nimic deosebit în biografia mea: școală, liceu, universitate. M-am născut și locuiesc în Chișinău. Îmi iubesc orașul, nu îmi imaginez cum ar fi să trăiesc în altă parte. În schimb, ador călătoriile, îmi place să vizitez locuri noi și să mă reîntorc de fiecare dată acasă.

Care sunt ocupațiile tale de bază?
De specialitate sunt medic ftiziopneumolog. Activez în cadrul unui proiect de control al tuberculozei în Republica Moldova. Îmi place ceea ce fac.

creatii

Și pasiunile creative?
De când mă țin minte meșteresc ceva. Pe la 4-5 ani am „decorat” jurnalul frecvenței la grădiniță, în timp ce toți dormeau. Am luat creioanele colorate și peste o jumătate de oră nu-l mai cunoșteai, nu am uitat nici de educatoare – portretul ei ocupa un loc de cinste în jurnal. Nu țin minte să fi fost tare certată pentru asta…

Care este primul obiect confecționat de tine? Îl mai ai?
Nu cred că pot numi primul obiect confecționat. Permanent cos, lipesc, tai, cioplesc, șlefuiesc ceva…

creatii

Câștigi ceva din hobby-ul tău?
La moment, sunt doar cheltuieli, care nu sunt deloc mici. Din lipsă de timp, nici nu am încercat să îmi promovez lucrările. Totuși, îmi dau bine seama că ar trebui să mă despart de ele, cel puțin pentru a acoperi o parte din cheltuieli pentru materiale noi, participare la seminare tematice.

Ai expus minunățiile tale la vreun concurs? Ce experiență ai căpătat de pe urma lor? Ce premii ai luat?

creatii

La moment, doar online. Am participat la trei concursuri, dar și asta a fost suficient pentru a înțelege că nu toate merită atenție. Optez pentru cele care au juriu, mai puțin cele cu votare online. Acestea din urmă, în mare parte, nu sunt obiective și sunt doar o pierdere de nervi și timp, inclusiv cele organizate la noi. Te poți aștepta la orice: organizatorul concursului participă la concurs – lucru inadmisibil, în opinia mea, sau devine câștigătoare o lucrare absolut primitivă, care se vinde la 2 dolari bucata pe site-urile chinezești.
Astfel, din trei concursuri la care am participat, am luat: în Rusia – primul loc (secțiunea accesorii), în SUA – locul doi după numărul de voturi (lucrarea a fost printre cele 10 finaliste), și doar la concursul autohton – nimic.

creatii

Cum îți faci timp pentru o artă atât de…. „migăloasă”?
Cu regret, am foarte puțin timp liber, de aceea multe proiecte rămân nerealizate.
Care-s cele mai potrivite culori pentru bijuteriile din mărgele de nisip (biser)?
Nu există culori potrivite sau preferate, e importantă combinația lor. Adică, sunt careva principii generale, precum ar fi bine-cunoscuta teorie a culorilor cercului cromatic, după care mă conduc. Astfel, o lucrare poate fi superbă atât în variantă monocromatică, cât și folosind combinația a zeci de culori.

Câtor persoane ai dezvăluit secretul de a meșteșugări bijuterii din biser?
Cu regret poate, dar nu prea am împărtășit pasiunea mea. Deoarece activez într-un domeniu total diferit, mulți nici nu știu că am un hobby mai deosebit. Totuși, recent am organizat un mic atelier de lucru. Experiența a fost una deosebit de plăcută pentru mine, sper că și pentru participații la atelier a fost la fel. Totuși, ar fi un vis al meu să îmi fac un mic atelier, unde cei cointeresați ar putea să vină, să comunice și să creeze ceva frumos cu mâinile lor. Observ că lumea e setoasă de comunicare reală, și nu de cea virtuală.

papusa

Dacă ai fi în situația de a alege dintre pasiunile tale, pentru care din ele ai opta?
Aș face păpuși. E și asta o ocupație deosebit de interesantă de care sunt pasionată, dar necesită mult prea mult timp și investiții. De aceea, aș vedea-o mai curând ca o ocupație de bază și nu ca un hobby.
Cutiuțele de fapt, au fost gândite ca ambalaje la lucrările mele din biser și întâmplător au devenit obiecte de decor și nu mă axez prea mult la dezvoltarea acestui domeniu.
În general, îmi place să caut combinații noi, spre exemplu biserul și lutul polimeric arată bine împreună.

Foto: Arhivă personală, Colaje: PentruEA.md

Distribuie articolul: