Victoria Morozov este o tânără pentru care proiectele sociale, voluntariatul și implicarea activă sunt mod de viață. Norocul și perseverența cu care s-a manifestat, încă de pe băncile facultății, i-au adus un job în America, însă ea nu și-a abandonat proiectele începute acasă. Astfel, pe rând, cam câte 3 luni pe an, Victoria este aici sau dicolo de ocean pentru a dezvolta ideile sale de implicare socială activă. Despre cum e să emigrezi, o dată la 3 luni, ne-a spus chiar ea. Tot mai jos aflați despre proiectele Victoriei și cum puteți contribui la ele.

Visam să creez proiecte pentru persoanele vulnerabile din țară

De fapt, inițial n-am visat să plec pentru mult timp din RM, ci doar pentru a călători, a participa la schimburi de experiență și a prelua experiența altor țări în domeniul meu de activitate. Însă după ce am finisat facultatea, am investit mult timp, bani și efort, am participat la zeci de instruiri și programe de coaching pentru a-mi dezvolta abilitățile mele profesionale, am început a căuta oportunități profesionale… Atunci am realizat că RM nu prea putea să-mi ofere ceea ce căutam eu, în mare parte mă refer la posibilitatea de a avea un salariu motivant. Terminând facultatea de asistență socială și fiind implicată în multe proiecte sociale, îmi doream foarte mult să dezvolt programe de voluntariat internațional și să creez proiecte pentru copiii defavorizați din țară. Însă la momentul cela nu puteam găsi platforma necesară pentru a realiza toate ideile mele.

Astfel în 2008, împreună cu 2 fete din Marea Britanie am înregistrat prima mea organizație „The Moldova Project”. Organizația este înregistrată în Marea Britanie dar activează în RM întru susținerea familiilor vulnerabile din mediul rural și prevenirea abandonului copiilor. În 2015 împreună cu o altă fată din Marea Britanie, am înregistrat cea de-a 2 organizație – „Volunteering Moldova”, la fel în MB, dar activăm în RM. Găzduim voluntari internaționali care vin la noi în țară și realizează activități de voluntariat cu copilașii din instituțiile rezidențiale.

Emigrant, dar totuși nu

Paralel eram angajată în alte organizații locale, însă sincer vorbind, eram deschisă și pentru alte oportunități profesionale internaționale. Ca urmare 6 ani în urmă am primit o ofertă de la o companie mare din domeniul sănătății din SUA, unde muncesc până la moment. Noi finanțăm anual proiecte extraordinare în domeniul sănătății în Europa, mai nou și îm Asia, iar eu sunt directorul acestui program. Locuiesc de obicei cam jumatate de an în SUA, Chicago și jumatate mă strădui să fiu în RM, pentru a dezvolta proiectele mele. Nu am chiar emigrat definitiv ca și majoritatea moldovenilor plecați peste hotare, chiar dacă deseori sunt tentată.

Cum să pleci corect?

Dacă cauți oportunități profesionale sau dacă pur și simplu vrei să emigrezi și ești pregătit să faci orice numai să scapi de Moldova. Perioada de pregătire este foarte diferită, în dependență de țara în care urmează să emigrezi, legislație, cunoștințele și studiile persoanei, dacă pleacă întreaga familie au doar o persoană etc. Eu am fost norocoasă să nu trebuiască să pregătesc acte, vize, învățare de o altă limbă pentru că deja cunoșteam engleza etc. Compania pentru care muncesc mi-a facilitat procesul legal, inclusiv și integrarea mea în societate, cazare, transport, comunicație etc.

Vezi și: Alarmant: Doar jumătate dintre femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă

4 lucruri de care trebuie neapărat să ții cont

Discutând cu mulți moldoveni aflați peste hotare pot să vă zic cu siguranță că pregătirile sunt foarte importante, însă oricum nu te-ai pregăti, niciodată nu vei fi gata de ceea ce urmează să se întîmple. Simplu pentru că:

  • se vorbește o altă limbă (excepție fiind Romania)
  • oamenii au alte valori și o altă cultură decât a ta
  • în conștiința localnicilor vei rămîne pentru mult timp un simplu imigrant
  • legislația este diferită etc.

E foarte important să te simți om liber

Recomand tuturor înainte de a pleca să se informeze vizavi de actele necesare și posibilitatea de extindere a permisului de ședere după expirarea acestuia. În SUA spre ex. sunt foarte mulți concetățeni care trăiesc ilegal pentru că au depășit perioada de ședere și nu au posibilitatea să se reîntoarcă acasă nici măcar să-și revadă familia, pentru că în momentul în care ar face-o, nu ar mai putea reveni în SUA. Este foarte important să te simți om liber, apt să te reîntorci acasă oricînd ai nevoie, cu posibilitatea de returnare înnapoi dacă persoana își dorește asta. De aceea înainte de a lua decizia de plecare ar fi bine să pregătiți aceste aspecte mai bine, în măsura posibilităților desigur.

Simt că am două case, între care mă împart mereu

Eu initial plecam pe perioade scurte de timp, 2 săptămîni/1 lună, și în cîteva luni reveneam din nou. De aceea trecerea aceasta a fost foarte simplă. Ba chiar uneori mă simțeam un simplu turist. Acum stau cîte 3 luni și revin acasă aproximativ pe aceeași perioadă de timp. Uneori mi se pare că în prezent este un pic mai dificil pentru că atunci cînd stau acolo mai mult timp, mă obișnuiesc cu tot ceea ce reprezintă America, și cînd revin acasă mii greu să mă integrez înapoi în tot ceea ce reprezintă cultura, atitudinea, comportamentul moldovenilor, și viciversa. De aceea de fiecare dată se pare că am nevoie de o perioadă de adaptare, fie că revin acasă, fie în SUA. Cu cât trece timpul cu atât mai mult simt că am 2 case pe 2 continente diferite.

Am fost și sunt o norocoasă, să pot reveni în Republica Moldova oricând vreau

Spre marea mea fericire eu nu a trebuit să trec prin procesul asta anevoios de emigrare, în care trebuie să începi de la 0 ca să ajungi la o poziție bună. Dar cred că în cazul meu rezultatul se datorează în mare timpului și eforturilor investite încă de pe băncile școlii/ facultății, motivației, familiei mele, oamenilor care au crezut în potențialul meu și desigur a fi la locul potrivit cu persoanele potrivite! Emoțional sunt foarte conectată cu RM pentru că-mi iubesc țara, familia este aici și beneficiarii proiectelor îmi sunt foarte apropiați. Oriunde nu m-aș afla fizic, niciodată nu uit de oamenii de acasă, de copilașii care știu că mă așteaptă să revin la ei.

Mă întristează profund acest proces de emigrare

Împreună cu colegii/voluntarii mei facem foarte mult fundraising internațional pentru proiecte, cu speranța că Moldova va deveni un loc mai bun și sigur, cel puțin pentru noua generație. La moment îmi ofer aproximativ 50% din timpul meu, voluntar, frumoaselor proiecte sociale de acasă și sper foarte mult să pot continua în același ritm și în continuare, deși trebuie să recunosc, nu este simplu. Mă întristează faptul că atâta lume emigrează și sute de alți oameni visează cu prima ocazie să plece. Toți acești oameni ar putea să dezvolte RM și să fie fericiți acasă, alături de cei dragi dacă ni s-ar oferi oportunități, am avea drepturi respectate, acces, am fi tratați cu demnitate…

Despre priectele Victoriei aflați de pe Victoriamorozov.com

Distribuie articolul: