Celebrii dansatori sau interpreți au devenit celebri, grație părinților și a investițiilor pe care le-au primit de la Dumnezeu. Spunem asta, admirând și ceea ce fac surorile Țăruș. Ionela și Carolina se bucură de un suport esențial din parte părinților și se pot considera copii fericiți, pentru că au tot ce le trebuie și fac ceea ce au ales. Despre ce înseamnă să fii părintele unor copii care dansează foarte bine și cuceresc atenția nu doar în țară, ci și în străinătate, am discutat cu Victoria Țăruș. Mama fetelor ne-a dezvăluit mai multe secrete din alimentația unui dansator și din felul de a fi al fetelor sale, dar și despre o eventuală relansare a cuplului Ionela Țăruș & Mihai Ungureanu.

Celebrii dansatori sau interpreți au devenit celebri, grație părinților și a investițiilor pe care le-au primit de la Dumnezeu. Spunem asta, admirând și ceea ce fac surorile Țăruș. Ionela și Carolina se bucură de un suport esențial din parte părinților și se pot considera copii fericiți, pentru că au tot  ce le trebuie și fac ceea ce au ales. Despre ce înseamnă să fii părintele unor copii care dansează foarte bine și cuceresc atenția nu doar în țară, ci și în străinăate, am discutat cu Victoria Țăruș. Mama fetelor ne-a dezvăluit mai multe secrete din alimentația unui dansator și din felul de a fi al fetelor sale.

Doamnă Țăruș, sunteți de părere că talentul se obține prin muncă, sau se moștenește?

Consider că talentul este ceva înnăscut. Totodată, talentul vine și atunci când muncești în fiecare zi, pas cu pas, până devii tot mai bun. Nu contează dacă ești pictor, scriitor sau dansator. Important este să îți descoperi talentul și să fii dispus să muncești din greu. Evident, talentul trebuie dezvoltat! Talentul și munca înseamnă progres!! Talentul nu înseamnă nimic fără caracter!

Cum s-a născut talentul în familia dumneavoastră?

Carolina și Ionela au avut posibilitatea și chiar norocul să fie la locul potrivit, la momentul potrivit. Au avut parte de oportunitățile și de împrejurările necesare pentru ca talentul lor să iasă la lumină.

Am observat că fetele au aptitudini pentru dans încă de când aveau vârste fragede și am decis să mergem la o scoală de dans. Inițial, nu am avut scopul să practicăm dansul la nivel profesional, ne doream doar ca fetele să aibă o ocupație plăcută și utilă.

Prima a intrat în sala de dans Carolina, la vârsta de 6 ani. Ionela a urmat-o mai târziu. Nu avea nici 4 ani când a intrat în sala de antrenament. Este un exemplu bun al faptului că talentul este înnăscut, dar și că poate fi dobândit prin muncă. În cazul Ionelei, talentul a fost observat la prima mișcare de dans pe care a făcut-o în sala de antrenament. Pentru Carolina, talentul s-a evidențiat ca și rezultat al muncii pe care a depus-o ore și zile în șir. Dacă Ionela a impresionat prin artistism, atunci Carolina a fost foarte bună la partea tehnică a dansului sportiv. Ulterior, ambele au muncit mult pentru a-și dezvolta atât latura tehnică, cât și cea artistică pentru ca în prezent să fie bune la ambele capitole.

Cu ce se ocupă fetițele dumneavoastră acum și ce proiecte de scurtă durată urmăresc?

În prezent, fetițele dansează în cadrul studioului de dans Black & White. În ultima vreme, au fost implicate într-o multitudine de activități: proiecte legate de dans, televiziune, muzică, concerte, etc. Carolina a dansat pe scenă alături de vedetele autohtone, iar Ionela a avut o dorință mare să cânte la pian și vocal, dorință pe care a realizat-o de curând. Cred că un artist desăvârșit trebuie să fie multilateral dezvoltat! Din acest considerent, o să continuăm să dansăm, să cântăm și  să ne bucurăm de rezultate frumoase!

Carolina și Ionela se deosebesc destul de mult la exterior. Dar cum le cunoașteți din interior pe fiecare dintre ele?

Sunt diferite, însă au și interese comune, mai ales în ceea ce ține de lumea dansului. Își petrec deseori timpul liber împreună. Totodată, fiecare are personalitatea sa, dorințele sale, opinii și uneori chiar capricii. Ionela este mai activă, plină de energie, îndrăzneață. Carolina este mai calmă, dar în același timp ambițioasă. Aceasta se explică și prin perioada de vârstă prin care trece fiecare din ele actualmente.

Cum vă descurcați acum cu aspectul financiar al școlii de dans care se face în familia dumneavoastră?

În calitate de părinți, suntem conștienți că investiția în copii, în educația și dezvoltarea multilaterală a lor este cea mai bună și cea mai importantă investiție. Orice investiție făcută în copii va da rod peste ani și vreau să menționez că deja culegem roadele investiției efectuate, în cazul Ionelei – prin recunoaștere, iar în cazul Carolinei – prin recompensă pentru munca depusă. Acest lucru le motivează și mai mult pentru a atinge performanțe.

Se știe că dansul solicită un anumit tip de alimentație. Dezvăluiți-ne câteva secrete: cu ce este corect să alimentăm un copil care dansează?

Pentru a ajunge la capacitate maximă în cadrul antrenamentelor și a evoluțiilor pe scenă, alimentația dansatorilor joacă un rol foarte important. Sunt câteva reguli simple: hidratarea; efortul moderat pe stomacul gol; mâncarea ușoară de după antrenament și mesele bogate în carbohidrați și proteine. În afară de aceste reguli, ne străduim să asigurăm copiilor o alimentație variată, moderată și echilibrată. Dansatorii trebuie să înțeleagă că alimentația corectă și sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viață care va asigura starea generală de sănătate și succese în ringul de dans.

Dar în ceea ce privește vestimentația: cum se alcătuiește garderoba unui mic dansator?

Garderoba este formată dintr-o multitudine de costume pentru diverse stiluri de dans și care creează diferite imagini ale dansatorului pe scenă. Costumul transmite cea mai însemnată parte din mesajul dansului. Însă, principalul element sunt pantofii de dans. Fără de ei, niciun costum nu are valoare. Încălțămintea de dans la fel variază în funcție de stilul dansului: latino, hip – hop, jazz, etc. Toate acestea sunt prezente în garderoba noastră.

Ce convingeri v-a antrenat călătoria recentă la Moscova?

Am plecat la Moscova la invitația celor de la Pervâi Kanal, ei fiind încântați de filmul postat pe YouTube, în care Ionela dansează pe când avea 6 ani. Am intrat în platou pentru un timp scurt. Am discutat despre activitățile pe care le au copiii în prezent. Personal, am vorbit despre faptul că Ionela are succes în lumea dansului modern și este încântată de ceea ce face acum. Cu părere de rău, acest lucru nu a fost postat în emisie, cred că din motivul de a lăsa unele semne de întrebare pentru telespectatori și de a păstra o mică enigmă…

Putem nădăjdui la o restabilire a cuplului de dansatori Ionela Țăruș & Mihai Ungureanu? Știm că au rămas prieteni foarte buni.

Copiii sunt prieteni, altfel nici nu putea fi! S-au creat, totuși, unele circumstanțe ce ne-au determinat să facem o schimbare și nu regretăm acest lucru. Această schimbare i-a adus Ionelei noi experiențe. Ea a devenit membru a echipei Black & White, unde, alături de sora sa, Carolina, se simte foarte bine. A participat în cadrul mai multor proiecte, a dansat în cadrul mai multor concerte alături de colegii mai mari sau alături de semenii ei. Ionela are succese frumoase în domeniile pe care le practică. Acest lucru o motivează mult și ea își dorește să atingă performanțe în domeniul dansului modern. Privim doar înainte!

Perechea a atins apogeul, a arătat maximumul din ce era capabilă și era necesară o schimbare pentru o dezvoltare multilaterală și o creștere în continuare.

Ce calități considerați că posedă un copil care practică dansul și nu le va poseda niciodată un copil care nu dansează?

Dansul e un sport frumos, plin de sentiment, dansul te face să te simți special. Dansul dezvoltă încrederea în sine și în forțele proprii. Un copil care dansează, își dezvoltă o capacitate deosebită de comunicare și de lider. Dansul le dezvoltă copiilor tendința de a fi perfecționiști nu doar în dans, dar în tot ceea ce fac. Ei sunt mai deschiși, mai sinceri, dar totodată mai responsabili și mai disciplinați.

Sunteți o mămică dedicată în totalitate activității copiilor dumneavoastră și mai sunteți și o femeie are muncește foarte mult. Care e secretul reușitei?

Depun eforturi pentru a-mi planifica timpul astfel, încât să pot reuși atât la serviciu, cât și să îmi dedic timpul necesar copiilor mei. Totodată, există câteva reguli pe care le urmez și pe care le recomand tuturor: trebuie să-ți cunoști copilul; este necesară stabilirea unor reguli simple și clare; este necesară folosirea cu moderație a recompenselor și a pedepselor; trebuie să fii un bun ascultător a copilului; fiecare copil e unic și crește în ritmul propriu.

Pentru a obține rezultate, copilul nu trebuie să fie impus să facă ceva, el trebuie să decidă.

Le explic fetelor mele care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei decizii. Lucrurile merg bine atunci când fiecare conștientizează ce e bine și ce e rău, când fiecare decide ce dorește să facă și respectiv își asumă responsabilitățile pentru deciziile luate. Mă strădui să le motivez pe fiicele mele reieșind din necesitățile și capacitățile fiecărei din ele, să le dau sfaturi în diferite situații și să le ghidez în drumul lor din activitatea școlară, cea cotidiană și din lumea dansului.

Dansul solicită voință, dăruire de sine, sacrificiu! Dansul este un mod de viață!

Vă mulțumim și vă urăm curaj și sănătate!

Foto: Arhiva Personală