De zece ani se află în Marea Britanie, iar astăzi, poate afirma cu siguranță că acolo este și - Acasă. Totuși, cu gândul este întotdeauna la țara în care s-a născut, Moldova și la oamenii de aici, care au inspirat-o în activitățile pe care le-a întreprins de-a lungul timpului. Vorbim despre Victoria Dunford, basarabeanca decorată recent cu medialia „British Empire Medal” - ordin oferit de către regina Marii Britanii pentru susținerea pe care a demonstrat-o față de copiii cu nevoie speciale. Pentru Ea.md, Victoria a dezvăluit emoțiile pe care le-a trăit după ce a aflat marea veste, dar și care sunt planurile de viitor în acest sens.

Moldova este țara mea de origine, este baștina, este familia, sunt prietenii, sunt copiii și colegii centrului Phoenix

Nimic mai mult, însă. Cu părere de rău, de când asociația noastră și-a început activitatea în teritoriu, se observă cum situația se înrăutățește zilnic. Sunt zile în care unele familii nu știu cu ce se vor alimenta sau în ce își vor îmbrăca copiii. Satele pustiesc, iar pe grupurile de pe rețelele de socializare văd zilnic mesaje de genul: „Am venit cu soția în UK, în Germania sau în alte țară. Ajutați-ne!”. Aeroportul e tot mai plin în comparație cu primii ani când reveneam în Moldova.

14671164_10155171280349528_2242950779856918524_n

Chiar dacă ne dorim schimbări, puțini sunt cei care se implică. Aici, în Marea Britanie, guvernul și legile sunt pentru popor și cu toate că familia regală este undeva în abis, se implică în sute de activități de caritate, întâlniri cu oamenii simpli. La noi în țară se pare că este o discrepanță prea mare între popor și guvern, iar asta mă face să mă întreb: „Oare mai există Moldova ca stat?”

Nu mi-am pierdut speranța!

Deși nu a fost simplu, am reușit. De fapt, asociația pe care o conduc a fost înființată pentru a aduce echipament și mobilier în spitalele din Republica Moldova. Totodată, am avut posibilitatea de a aduce sute de scaune rulante, cadre de mers, cârje pentru copiii și adulții cu dizabilități locomotorii. Distribuind aceste lucruri și obervând cât de izolați sunt acești oameni, ne-am propus să îi ajutăm și mai mult. Iată de ce am deschis un centru model, acolo unde ei se simt egali, se simt la fel, trăiesc copilăria pierdută ani de zile. Sper ca în cel mai scurt timp, acest centru să devină un model pentru întreaga țară, copiat și replicat în întreg teritoriul.

11401373_10153924590884528_1210004847024293053_n

Copiii cu nevoie speciale m-au inspirat în tot ceea ce fac

Acești copii nu sunt diferiți de ceilalți. Ei sunt la fel, duc lipsa de aceleași lucruri: de prieteni, de joacă, de discuții, de educație. Analogia pe care o văd eu ar fi că dacă eu sunt bună la drept, însă incapabilă de a fi medic – asta ce ar însemna? Că eu am dizabilitate de medicină?! Exact așa este și cu acești copii. Din cauza că poate nu se pot deplasa sau face oricare alt lucru, ei sunt stigmatizați, etichetați, fără a încerca măcar să le fie dezvoltate abilitățile pe care le au, să cânte, să scrie. Din păcate, mai este mult de muncit, deoarece abordarea și atârnarea față de ei a fost dură și incorectă timp îndelungat.

Avem zeci de proiece inițiate, duse la bun sfârșit, în proces și în plan

Pe parcursul a patru ani de activitate, am adus peste 300 de tone de echipament care a fost livrat pe întreg teritoriul tării: spitale, centre de bătrâni, ofelinate, persoane cu dizabilități și persoane vulnerabile. Am reușit să instalăm o stomatologie la școala din Nisporeni. Am oferit mobilier la centrul de zi pentru persoanele în etate din Mihăileni, Râșcani. Doar în 2015 am donat îmbrăcăminte, rechizite școlare, produse alimentare la peste o mie de copii din nordul țării. În 2016 am inițiat un campionat de fotbal, acolo unde opt echipe din șase sate au primit uniforme, echipament sportiv, medalii, cupe. Este un proiect care va avea loc și în acest an.

Prin partnereriat cu Asociatiile Moldova AID ( SUA), Backpack for hopes ( SUA), MAD-Aid (UK) și Moldova AID (MD), (cu suportulul BRD, OIM si SDC) am reușit să evaluăm 207 persoane cu dizabilități, cu vârsta curpinsă între 5 și 35 de ani, din fiecare localitate a raionului Edineț și Râșcani. Rezultatele ne-au șocat și ne propunem în 2017 să încercăm să soluționăm fiecare caz în parte.

15781223_10155422319304528_8718079536415997429_n

Cel mai mare proiect din istoria asociației noastre este Centrul Phoenix

Centrul are două departamente: Centrul de zi, unde zilnic aducem copii cu dizabilități din opt localități din regiune. Aici, ei beneficiază de activități, socializare, alimentare, excursii, educație și dezvoltare. La etajul doi al centrului este Centru de Intervenție și Reabilitare, unde copiii sunt tratați. Serviciile oferite sunt: kinetoterapie, logopedie, ergo-terapie, terapie sensotială, terapie-muzicală. În centru există un medic pediatru și un medic ortoped voluntar din Marea Britanie, care evaluează copiii de câteva ori pe an, oferind sugestii și tratamente.

Cel care mă susține în toate este soțul meu

Dedicația, munca depusă de el și suportul lui îmi dau puteri să merg înainte. De asemenea, fratele meu activează în cadrul centrului. Mămica mea este unul dintre voluntarii de bază. E o muncă grea, care necesită foarte multe sacrificii personale și profesionale. Totul este imposibil fără suportul familiei. Eu sunt o norocoasă, pentru că am alături oameni care mă susțin în tot ceea ce fac.

14650167_10155171273609528_2078753433425043363_n

Medialia „British Empire Medal” nu este doar a mea

Din primul moment în care am aflat că voi fi decorată cu această medalie, am zis că ea este dedicată fiecărei persoane care a contribuit, pe parcursul acestor patru ani, la activitățile asociației. Fie că a făcut donații, voluntariat, muncă fizică sau pur și simplu a oferit un sfat, toată lumea a avut rolul ei extrem de important.

Ce semnifică pentru mine această medalie? Nu cred că am realizat încă, dar desigur, este o onoare ca din peste 70 mln de cetățeni să fie selectați 1197, printre care sunt și eu. În acest top au fost incluse personalități notorii, cum ar fi Victoria Beckam, Andry Murray, iar acest lucru mă face să realizez cât de semnificativ este acest ordin. Mă bucură mai ales faptul că am fost menționată pentru munca pe care o fac în Moldova.

o-moldoveanca-a-fost-decorata-cu-british-empire-medal-pentru-ajutorul-oferit-copiilor-cu-dizabilitati-26567

Citește și: O moldoveancă a fost decorată cu „British Empire Medal” pentru ajutorul oferit copiilor cu dizabilități

Nu ne oprim aici!

Cel mai mare proiect de viitor este să asigurăm sustenabilitatea centrului Phoenix. În 2017, ne propunem să dezvoltăm în încăperile care au rămas un centru pentru bătrâni, model britanic, alte antreprenoriate sociale, care ar asigura autofinanțarea complexului în întregime, astfel, având continuitate fără a depinde de finanțările locale sau donațiile străine.

Pe final, Victoria Dunford a avut un mesaj dedicat atât moldovenilor de acasă, cât și celor plecați peste hotare:

Dragi moldoveni, 

A venit timpul să ne unim eforturile pentru o viață decentă, nu doar pentru existență. E posibil, e simplu, însă nu e atât de ușor. Necesită respect, dedicație, putere, tărie și muncă grea. Am demonstrat nu o dată că putem fi uniți, că ne pasă, că ne dorim o Moldovă prosperă. Haideți să ne implicăm pe măsura posibilităților și să creăm împreună o țară, care să o putem numi cu mândrie – Acasă. Schimbarea începe de la noi. Haideți să fim mai buni și să ne implicăm!

Foto: arhivă personală