Zi de zi lucrează la elaborarea programelor de imunizări, iar în timpul liber realizează tablouri din flori uscate, merge la înot sau gimnastică și adoră să audă pianul. Medicul Victoria Bucuov crede că în curând, în Republica Moldova, fumatul va dispărea, la fel și așa boli ca rujeola sau difteria. Aflați de la ea de ce copiii fără vaccinuri nu sunt acceptați în colectivități și de ce tinerii trebuie să facă știință? Victoria Bucov, profil:
Șeful laboratorului ,,Profilaxia specifică” din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, specialist în prevenirea maladiilor transmisibile prin imunizare.
A susţinut teza de Doctor la Moscova, în anul 1975 şi cea de Doctor habilitat la Chişinău, în 1993.

După absolvirea şcolii, timp de doi ani
, am lucrat în laboratorul imunologic al Institutului moldovenesc de cercetări în igienă şi epidemiologie, am participat la realizarea diverselor experimente. Îmi plăcea foarte mult. De aceea, am mers la Institutul de Medicină, cum se numea pe atunci. După finalizarea studiilor am lucrat doi ani medic pediatru, apoi m-au chemat în laboratorul în care activasem odată şi aici am rămas. De această dată, am venit să fac cercetări.

Victoria Bucov

A fost dificil, erau vremuri grele, dar am reuşit. Sunt satisfăcută de faptul că acum pot ajuta alţi tineri să aleagă calea ştiinţei. Am avut mulţi discipoli care au realizat teze de doctor în medicină şi le-am fost coordonator. Mă bucur că pot să-mi susţin colegii, mă bucur că ajut oamenii şi copiii să-și păstreze sănătatea prin elaborarea și realizarea programelor de imunizări.

La capitolul prevenirea maladiilor transmisibile prin imunizare, ţara noastră se poate mândri cu mai multe reuşite. Dacă vom păstra nivelul înalt de acoperire vaccinală, aşa cum este acum de 95-98%, ţara noastră va păstra statutul teritoriului liber de poleomelită. Ceea ce înseamnă că maladia este practic eliminată. Datorită vaccinării este pusă sarcina ca Moldova să devină ţară liberă de rujeolă. Dacă apar cazuri de îmbolnăvire acestea sunt de import, împrumutate de cei care merg în străinătate. Căci nu toate ţările realizează vaccinări într-un volum deplin. Un alt aspect pozitiv al programului de imunizări este că s-a redus mortalitatea cauzată de Hepatita B, la copii, practice, nu se înregistrează această maladie. O problemă mai complicată este tuberculoza. Vaccinul elimină din procesul epidemic forme grave generalizate ale bolii la copiii mici. Se lucrează la alte variante de vaccin.

Victoria Bucov

Programul naţional de imunizări este acum la ediţia a IV-a. Fiecare ediţie durează cinci ani şi a început din anul 1993. Programul include imunizarea contra 13 maladii ţintă, inclusiv tuberculoza, hepatita virală B, poliomielită, difterie, tetanos, tusea convulsivă, rujeolă, rubeolă, oreion și altele. Anual se nasc aproape 40 de mii de copii.

Cei care nu doresc să-şi vaccineze copiii sau nu vor să se vaccineze îşi asumă o responsabilitate. Legea privind sănătatea prevede vaccinarea obligatorie. Părinţii au dreptul să decidă, dar dreptul la sănătatea copilului e primordial. Da fapt, majoritatea acceptă vaccinarea, căci în colectivități sunt acceptați doar copiii vaccinați. În caz contrar, există riscul să se îmbolnăvească și ceilalți.

În mediul online sunt foarte multe teorii eronate despre vaccinuri. Mi-ar plăcea ca medicii de familie să le aducă la cunoştinţă celor care vin la ei, că acestea sunt inofensive, iar perioada post vaccinală trece mai uşor decât maladia care o provoacă bacteriile şi virusurile.

Victoria Bucov

Viciile societăţii, cum este şi fumatul, treptat vor dispărea. Lumea civilizată se îndreaptă către un mod sănătos de viaţă. Tinerii trebuie să înţeleagă sensul vieţii, cum trebuie să trăiască şi să se comporte. Totul începe de la alimentaţia sănătoasă, urmează sportul şi trebuie să conştientizăm că nici un minut nu trebuie trăit fără interes faţă de viaţa noastră. Ne lipseşte cultura psihologică, ne lipseşte comportamentul adecvat cu persoanele ce ne înconjoară. Ora de sănătate se învaţă acasă, de la părinţi, de la bunici. Nu trebuie să ne gândim că altcineva e responsabil de sănătatea noastră, medicul de familie sau colegul de lucru. Responsabilitatea ne aparţine. Să ne gândim la ce facem ca să fim mai puternici, mai sănătoşi.

Sunt foarte ocupată la serviciu, dar mereu găsesc timp pentru activităţi diverse, astfel am energie pentru toate. Sunt pasionată de florărit, îmi place floristica, realizez tablouri din flori uscate. Fac sport, înot, merg la gimnastică. Ador să ascult muzică la pian, să citesc, să călătoresc.

Cea care mă susţine este fiica mea. Ea este psiholog. În ultimele cercetări m-a ajutat cu recomandarea literaturii, avem şi câteva publicaţii comune.

Aş invita tinerii să se ocupe de ştiinţă. Este un lucru foarte interesant, deschide orizonturi. Este necesar ca tinerii să activeze în ştiinţă, doar atunci lucrurile se vor ameliora şi vom avea mai multe succese.

Foto: Ellene Mocrii