Timp de 20 de ani regizorul Victor Bucătaru, în ziua de 2 martie, își prinde un mărţişor cu un fir roşu şi altul negru, tot de 20 de ani visa să facă un film despre conflictul armat din regiunea transnistreană. Și iată că, peste două decenii, la Centrul Cultural Odeon, are loc premiera filmului documentar „Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Cineaștilor, Fundația Sf. Augustin, Studioul SINM, Studioul Moldova-Film, Promo Studio.

„Eu am mers pe linia de front încă din primele zile de la începutul războiului. Am adunat informaţie, adevărul pe care nu-l cunosc mulţi şi m-am rugat ani la rând să găsesc sponsorizări pentru a scoate din umbră ceea ce depozitasem. Însă statului nostru nu-i pasă de această filă istorică. A trebuit să iau credite şi să fac acest film dedicat eroilor noştri din acel război.”

Zice că a fost „botezat” chiar din prima zi. Era într-o maşină când a exlodat o bombă şi a fost contuzionat. Căpitanul murise pe loc, iar el, aşa rănit cum era, i-a târât pe ceilalţi răniţi la casa unui ţăran, i-a ascuns şi apoi a trimis un băieţel după ajutoare. În 24 de ore devenise alb ca neaua. A fost primul şi cel mai mare stres din viața sa. Mai apoi lucrurile decurgeau normal, de fapt, le primea el fără frică. Cine ştie, poate dacă nu ar fi fost această istorie în prima zi s-ar fi temut să ţină camera de filmat în mâini în timp ce gloanţele şuierau pe lângă urechea lui.

Experienţa aceasta l-a călit şi l-a „dresat”. Regizorul nu se limita doar la scenele îngrozitoare de pe câmpul de luptă. Între timp el filma şi scenele din Chişinău, pentru că era convins că un film documentar bun trebuie să redea atmosfera din toată ţara şi nu doar cea de pe front.

Mulți au plâns…

„Publicul l-a primit cu mare caldura și durere”, susține criticul de teatru și jurnalista Larisa Ungureanu. „Mulți au plâns. Deseori s-a aplaudat. Cel mai mult s-a aplaudat la fraza spusă de un combatant despre războiul care începuse, iar Chișinăul nu asigura apărătorii Patriei cu armament. El a zis cu destulă amărăciune: „Dușmanii noștri nu sunt aici, dușmanii noștri se află în parlament și guvern”. Și iată că după 21 de ani, fraza e actuală”, adaugă jurnalista.

Autorul filmului susţine că această creaţie a sa nu este nici istorie, nici jurnalism, dar: „este o drama la hotar cu tragedia. Este un film despre valorile general-umane. Toată această cronică mi-a slujit ca un suport pentru a crea drama unui război, un masacru al unei mici naţiuni”. Au fost imortalizate scene din lupte, distrugerile provocate de cazacii agresori, de jertfele umane, puse pe altarul libertăţii şi independenţei Republicii Moldova.

Unele secvenţe sunt cutremurătoare. Multe nenorociri a adus acest război: case distruse, oameni omorâţi, arşi de vii, mii de refugiaţi. „La 1 martie eu îmi pun în piept un mărţişor obişnuit, iar a doua zi îl înlocuiesc cu un alt mărţişor – cel cu un fir roşu şi altul negru”, vorbeşte trist regizorul. Victor Bucătaru va participa la câteva festivaluri internaţionale pentru a promova filmul la Sibiu, România și la Sarajevo, în Bosnia.

Distribuie articolul: