Savanții brazilieni de la Universitatea din Campinas au descoperit condiții potrivite pentru răspândirea vieții pe Titan, unul dintre cei mai mari sateliți din Saturn.

Suprafața satelitului este acoperită cu hidrocarburi organice și o crustă de gheață, sub care este ascuns un ocean la o adâncime de 100 km. Oamenii de știință cred că Titan ar putea deveni locuibil, deoarece asteroidul nu va întâlni nicio dificultate în a sparge această crustă de gheață.

„În craterul format în urma impactului unui corp spațial s-a obținut un bazin temporar cu apă caldă, care creează condiții favorabile pentru trai”, a explicat planetologul Leah Bonnefoy de la Universitatea din Paris.

Pentru a-și demonstra teoria, oamenii de știință au simulat o coliziune care a dus la apariția celui mai mare crater de pe Titan. Diametrul său este de 425 de kilometri, iar vârsta craterului ajunge la un miliard de ani. Potrivit calculelor cercetătorilor, energia după impact ar putea fi suficientă pentru apariția apei în formă lichidă pe suprafața bazinului.

Sursă: glamour.ru