Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cele mai multe angajări se vor face, în acest an, în industria de prelucrare, în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale şi în comerţ, iar cele mai căutate profesii vor fi cea de farmacist, felcer, manager sau programator, scrie eco.md.

 

Principalele prognoze privind piaţa muncii lansate de ANOFM se referă la faptul că numărul locurilor noi de muncă va fi mai mic decât în 2012, numărul statelor de personal nu se va majora şi nici nu se vor face investiţii pe acest segment. Potrivit sursei citate, aceste concluzii au fost reflectate în studiul „Prognoza pieţei muncii şi a Barometrului Profesiilor pentru anul 2013″ elaborat de ANOFM şi în cadrul căruia au fost chestionaţi 3 000 de agenţi economici.

Astfel, reprezentanţii Agenţiei susţin că cele mai multe oferte de muncă vor fi înregistrate în industria prelucrătoare, sănătate şi asistenţă socială şi comerţ. Pe de altă parte, studiul relevă faptul că vor avea loc disponibilizări în domeniul hotelurilor şi restaurantelor, agricultură, transport şi comunicaţii, precum şi învăţământ.

Meseriile care vor fi la mare căutare în 2013 sunt cea de farmacist, felcer, manager, programator,agenţi în comerţ,ingineri-proiectanţi şi ingineri electronişti. Pe de altă parte, le va fi mai dificil să-şi găsească un loc de muncă cei care aspiră să se angajeze ca jurisconsult, economist, merceolog, agronom, psiholog, zootehnician, medic veterinar sau chimist.

Numărul şomerilor înregistrat în trimestrul III al anului trecut a fost de 62,2 mii de persoane, iar rata şomajului a constituit 4,8%.

 

Distribuie articolul: