Atributul ”numărul 1” din orice gospodărie, la început, n-a fost nici pe departe așa cum îl cunoaștem astăzi.

Istoria fiarelor de călcat este strâns legată de istoria modei, astfel că dispozitivele de călcat haine au fost produse, de-a lungul timpului, ca răspuns la necesitatea de a călca haine specifice stilului care era la modă, la timpul dat.

Printre primii oameni care au utilizat fierul de călcat, se numără grecii. Anume acest popor utiliza așa-numitul fier de călcat, cu role, pentru a crea pliuri pe robele pe care le îmbrăcau.

Tot înainte de Hristos, chinezii utilizau, tăvile de metal, umplute cu cărbuni încinși, pe care le suprapuneau pe rufele boțite.

Romanii utilizau, în calitate de fier de călcat, un manglu de mână, cu ajutorul căruia băteau și presau hainele, pentru a le descreți.

fier

În secolul al XVIII-lea, fierul de călcat era înlocuit cu un manglu mai mare, asemănător unei mașini de făcut tăieței, gigant, cu ajutorul căreia, haina era era rulată printr-un dispozitiv care îi netezea, mecanic, toate pliurile:

fier

Cel mai vechi model de fier de călcat, este considerat, totuși, fierul metalic, care era bine încins sau umplt cu jăratic, înainte de a fi utilizat:

fier

fier

Metode inovative de călcare a rufelor au fost: uleiul de balenă, benzina, kerosenul, alcoolul etilic, gazul natural și carbura de acetilenă, substanțe utilizate în calitate de combustibili:

fier

După cărbune și gaz, curentul electric a fost cel care a schimbat percepția oamenilor despre călcatul hainelor. Primul fier care a utilizat curent electric a fost inventat abia în 1882, de către Henry Seely și a devenit, în scurt timp, accesibil în fiecare casă.

fier

Promotorii primului fier de călcat cu aburi au fost cei de la compania Eldec. Acest fier a contribuit la netezirea țesăturilor sensibile la temperaturi înalte.

fier

Fierul de călcat contemporan înlocuiește arsurile, vânătăile și alte tipuri de traume la care erau supuse femeile tuturor timpurilor. Astăzi, putem alege cu ușurință fierul de călcat care ne convine: conține termoregulator, funcție de răcire automată (în cazul în care este uitat în priză), produce vapori de orice intensitate și poate fi luat în geanta de călătorie, oriunde în lume.

fier

 

Distribuie articolul: