Sala cu Orgă plină-ochi de oameni, 9 artiști deosebiți pe scenă, veniți la Chișinău din 5 țări ale lumii (Austria, Germania, Spania, Hong Kong, Ucraina) și 10 minute de aplauze în picioare la finalul părții II din Souvenir de Florence.

La concertul de Închidere a Festivalului, sâmbătă seara, toamna și-a intrat în drepturi – afară ploua mărunt, iar după geamurile Sălii cu Orgă bubuiau, ca niște tunete, bass-uri tehno. Și totuși, amatorii muzicii de suflet au ales să-i asculte pe Schubert și Ceaikovski.

Scena a fost colorată în lumini discrete de albastru și roșu, oamenii au băut cafea și vin în pauză și au ascultat bancuri spuse de artiști. A fost frumos și intim – o atmosferă de-a dreptul de poveste.


Asta ne va rămâne în minte și în suflet după Închiderea Festivalului Moldo Crescendo #povești. Ediția 7 a Festivalului i-a adus, pentru prima dată, pe artiști aproape de Moldova autentică – la Butuceni – aici au fost cazați, au făcut repetiții timp de 2 săptămâni și au oferit 3 concerte. 

De la tradiții și natură, muzicienii au plecat să cânte povești la Casa de Cultură din Călărași, apoi au poposit la Chișinău, unde au avut loc ultimele 2 concerte, în scuarul Teatrului de Operă și Balet și la Sala cu Orgă.

Ediția 7 a însemnat natură de poveste, repertoriu de basm și cei mai buni artiști din generația lor pe aceeași scenă:

Ilian Gârneț (vioară) – Concertmaestru la Filarmonica din Bamberg, Germania. Moldoveanul inclus în Cartea de Aur a muzicienilor lumii
Alexandra Tîrșu (vioară) – Absolventă a Universității de Muzică din Viena, Austria. În prezent deține vioara Straduvarius Ida Haendel
Dan-Iulian Druțac (vioară) – Student la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din Spania
Alexandra Rotaru (vioară) – Studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău
Marcel Lazăr (pian) – Student la Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Viena
Andrieș Cigulea (violă) – Student la Universitatea Gustav Mahler din Klagenfurt, Austria
Oksana Mukosii (violă) – Absolventă a Conservatorului Regal de la Haga
Marilies Guschlbauer (violoncel) – Studentă la Universitatea de Muzică din Viena și Universitatea de Muzică din Berlin
Alex Kwan Chak Lau (violoncel) – Student la Universitatea de Muzică din Munchen
Vladimir Vdovicenco (contrabas) – Șef de partidă în Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova

Epilogul a încununat #poveștile Festivalului din această vară. Am prins Păstrăvul lui Schubert și am făcut o călătorie imaginară spre Florența lui Ceaikovski. Moldo Crescendo a demonstrat, încă o dată, că muzica clasică poate fi frumoasă și poate aduce sute de oameni la un loc.

 

Distribuie articolul: