Costumul de baie este cea mai controversată ținută inventată de-a lungul vremii. Dacă acum 200 de ani, femeile mergeau la plajă în niște rochii care le ascundeau membrele, în prezent, a început o adevărată competiție de dezgolire, în sezonul estival. Vă invităm să vedeți cum au evoluat aceste costume în timp și ce costume de baie purtau femeile din toate timpurile.

Începutul secolului 19. Spre finele secolului al 18-lea și începutul secolului 19, costumele de baie erau niște rochii de baie în toată  legea. Această ilustrație datează din 1825 și le arată pe femeile acelor timpuri îmbrăcate din cap până în picioare, coborând direct în ocean, din niște „trăsuri” special concepute pentru a le duce până la apă.

Sfârșitul secolului 19. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult până spre finalul secolului al 19-lea, iar costumele de baie încă le acopereau pe femei aproape din cap până-n picioare, adesea incluzând chiar și sosete.

Începutul secolului 20. Înotul a început să fie considerat drept sport, odată cu secolul 20, iar asta, în mare parte, grație Jocurilor Olimpice care s-au ținut la Atena în anul 1906. Și pentru că înotul, ca sport, necesita mobilitate, costumele de baie au început să capete o formă mai funcțională, nu însă fără câteva controverse. În 1907, înotătoarea australiană Annette Kellerman, prima femeie care a înotat de-a lungul Canalului Mânecii, a fost arestată pentru că purta un costum de baie mulat, dintr-o singură piesă.

Anii 1920. În anii ’20, brandul australian Speedo a produs primele costume de baie care nu erau confecționate din lână, iar Hollywood-ul a început să puna într-o lumină glamour costumul de baie. Totuși, cenzura era încă prezentă, iar femeile erau judecate în funcție de felul în care se prezentau la plajă.

Anii 1930. Jantzen – la vremea aceea, un etalon în materie de costume de baie, a produs în anii ’30 costume mai „îndrăznețe” decât existaseră vreodată. Ilustrația reprezintă o reclamă din acea vreme a brand-ului mai sus menționat.

Anii 1940. Până în anii ’40, costumele de baie aveau deja o formă modernă. Look-ul pin-up era cel mai la modă la vremea respectivă.

1946. Designer-ul francez Louis Reard a lansat pe piață primii „Bikini”. Deoarece nu găsea niciun model dispus să poarte acest costum de baie atât de îndrăzneț pentru a-l promova, a fost nevoit sa angajeze o dansatoare de la Casino de Paris.

Anii ’50. Costumele de baie purtate în anii ’50, de către star-uri precum Marilyn Monroe sau Bettie Page emanau sex-appeal și feminitate.

În anii ’60, costumele de baie cu bikini deveniseră atât de populare în întreaga lume, încât toată lumea le purta cu mândrie. Celebra serie de reviste „Sports Illustrated Swimsuit” a apărut pentru prima oară pe piață în anul 1964.

Anii 1970. Deși bikini nu mai erau considerați tabu, anii ’70 au reprezentat momentul în care la modă era celebrul costum roșu, dintr-o singură piesa, purtat de Farrah Fawcett, în 1976, pe un poster care a făcut furori la acea vreme.

Anii 1980. Se purtau bikini minusculi, cu talie foarte înaltă și tăieturi îndrăznețe.

Anii 1990. Serialul „Baywatch” devenise deja un adevarat fenomen, iar costumul de baie roșu, purtat de Pamela Anderson, era considerat un etalon.

Anii 2000. Bikini au împânzit întreaga lume și, cu cât erau mai sexy și mai îndrăzneți, cu atât mai bine.

2014. Grație unor celebrități precum Taylor Swift sau Beyonce, costumele de baie în stil retro au redevenit la modă.

Foto: ADPM

Distribuie articolul: