Săptămâna viitoare, patru piese de teatru captivante se joacă pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Nu aveți voie să le ratați: veți redescoperi emoții, veți râde în hotote și lacrimi vor curge șiroaie.

SALA STUDIO

„Lucky strike”, de Rick Cleveland –  personalități caricaturale cu elemente fioroase gen noir.

Marți, 3 decembrie, la ora 18:30 ești invitat să urmărești – Spectacolul The Lucky Strike (16+), regizat de Vitalie Drucec, avându-i  în distribuție pe Nicu Suveică, Alexandru Pleșca și Ghenadie Gâlcă.

Un om, legat de scaun și cu o cagulă pe cap, le spune bancuri torționarilor săi care așteaptă de la șef, din Chicago, permisiunea de a intra în acţiune sau, pe scurt, a-i face felul. Între bancuri, doar-doar o trece timpul – se deapănă amintiri evocând boss-ul care le este ca un tată-mentor adulat.

„O porție generoasă de afaceri murdare…echilibrând personalități caricaturale cu elemente fioroase de gen noir”, după cum bine observau cei de la Chicago Tribune cu referinţă la piesă. 

Cutremurător – „Copii foametei. Mărturii”, de Alexei Vakulovski

Miercuri, 4 decembrie, la ora 18:30, sunteți invitați la spectacolul emoționant, „Copii foametei. Mărturii” (12+) de Alexei Vakulovski.

„Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească frumuseţea. E vorba despre fiecare dintre noi, despre fiecare bunic, străbunic care a trecut prin foamete. Am văzut interviurile actorilor de la conferinţa de presă, ei nu joacă doar un text, ei îşi spun istoria lor, direct legată de rude, de moartea trimisă prin înfometare în Moldova. Poate că nu ar trebui să spun asta, dar Luminiţa Ţâcu mi-a zis că de multe ori nu reuşeau să facă repetiţii pentru că actorilor le venea să plângă când trebuiau să spună textul. Nu e vorba doar de istorie, ci de viaţă şi moarte. De viaţa şi moartea noastră”, dezvăluie cei de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

SALA MARE

„Pomul vieții” de Dumitru Matcovschi

Spectacolul „Pomul vieţii” poate fi urmărit joi, 5 decembrie, începând cu ora 18:00. Este povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingând coardele sufletului omenesc. E un spectacol care denunţă metehnele societăţii noastre. Versurile matcovschiene: „Sfântă ni-i casa, din leagăn de dor ce coboară”, exprimă un adevăr simplu şi profund al protagoniştilor spectacolului. „Pomul vieţii” ne îndeamnă să curmăm, pe veci, suferinţa.

„Casa Mare” de Ion Druţă

Pentru vineri, 6 decembrie, Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă invită la spectacolul „Casa Mare”, începând cu ora 18:00.

Casa Mare simbolizează colţişorul sufletului unde omul își păstrează ce are mai curat şi mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera a lui Ion Druță are și o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii şi al deznădejdii. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei.Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi.

Biletele pot fi procurate la casa de bilete a teatrului sau on-line.