„Bun venit acasă, Veronica Grigoraș!” cu aceste cuvinte a fost întâlnită în satul de baștină eroina din celebrul film moldovenesc „Tunul de lemn”.

La data de 1 octombrie, Veronica Grigoraș, a revenit la Ciuciulea, raionul Glodeni, acolo de unde i se trag rădăcinile. Din Moldova a plecat în urmă cu 18 ani și s-a stabilit cu traiul la Budapesta. Niciodată nu a ezitat să revină atunci când dorul era prea mare, dar de această dată această reîntoarcere acasă a avut o însemnătate mai mare, diferită. S-au împlinit 30 de ani de când actrița care a interpretat rolul Mariei în „Tunul de lemn”.

Îndrăgită de toată lumea, actrița a devenit un oaspete mult așteptat de către locuitorii satului Ciuciulea. Cu mult drag și bucurie, sătenii s-au adunat în incinta Casei de Cultură din localitate, fie ca s-o admire, fie să o revadă pe cea care cândva a făcut furori în cinematografia moldovenească.

Ultima dată a fost acasă în urmă cu trei ani. Acum a venit la invitația primarului localității Ilie Calistru, care, în cinstea marcării a 30 de ani de când consăteanca lor a jucat în filmul ”Tunul de lemn”, a organizat o adevărată sărbătoare: pe scena mare a casei de cultură au fost recitate poezii, cântece, a evoluat ansamblul  ”Opincuța” din Chișinău, dar și alte ansambluri locale.

Veronica Grigoraș s-a manifestat ca actriță încă de pe băncile școlii, primul rol interpretat fiind cel al Chiriței din piesa lui Vasile Alecsandri „Chirița în provincie”, grație Centrului Dramatic deschis de Maria Gorbaci.

22237036_1662306647132938_939907032_n

„Mama îmi spunea că am ales cea mai frumoasă meserie. De fapt, noi nu alegem nimic, Dumnezeu ne binecuvâtează și ne dă. Bucățica asta mică de pământ o port cu atâta demnitate. Când spun cuiva că sunt fată de la țară, mulți se uită bizar, dar după asta, nu știu cum, în ochii lumii se trezește o mândrie. O mândrie, pentru că la țară se naște veșnicia și credința. Aici este baza tuturor începuturilor”, a spus actrița.

„Viața bate filmul”, așa s-ar putea descrie soarta actriței. A cunoscut succesul, a înfruntat obstacole, iar toată această forță, dragoste de carte și atracție pentru muncă își are baza de pe meleagurile unde a copilărit. Pentru toate realizările sale a mulțumit în special profesorilor, cărora le-a adus și flori.

„Brigada noastră școlărească, dragostea față de muncă, spiritul ăsta de veselie, omenie și cumsecădenie îl port peste ani. Unde am ajuns, de muncă am știut. Marea mea universitate vine de la Ciuciulea, de aici, de pe pământul ăsta. Dorința de viață, de a trăi frumos, tot de la Ciuciulea se trage. Primii pași, prima bucurie, prima palmă și primul doi de la scumpa mea învățătoare, care a fost și ultimul doi de fapt, aici am trăit toate aceste momente. Am făcut și șotii, de care îmi amintesc cu zâmbetul pe buze. Vreau să mulțumesc pământului ăsta că m-a educat, dragilor și scumpilor învățători că mi-au insuflat dragostea de carte, de cunoștință, și abilitatea de a comunica eficient cu lumea. Mama mea, scumpa mea Ninuță, era fericită pentru că voia să mă facă pedagog, iar astăzi am venit cu drag cu flori față de voi, dragii și scumpii mei pedagogi, să vă spun la mulți ani, baftă și putere de muncă”, a mai adăugat Veronica Grigoraș.

22236112_1662308007132802_1306086618_n

În sat, actrița a avut o întrevedere frumoasă și cu cei care i-au fost colegi de clasă. Alături de ea în această zi au fost și cele mai apropiate persoane și rude:

„E nașa mea de cununie. E prietena mea de suflet. Îmi este ca o sora mai mare. Am învățat multe lucruri frumoase de la ea și mai am multe de învățat, căci mereu e plină de surprize. Este o persoană inteligentă, cu bun simț, cu o inima mare și un suflet cald”, afirmă Angela Chelaru, rudă cu artista.

22278547_1662306650466271_819706020_n

Locuitorii din Ciuciulea au fost mândri că marcarea celor 30 de ani de la realizarea filmului cinematografic „Tunul de lemn” s-a ales să se facă anume la ei în localitate, de unde este și actrița. Un alt prilej de bucurie este ziua de naștere a Veronicăi Grigoraș, care și-o sărbătorește în cea de-a doua zi a lunii octombrie. Cu această ocazie, a fost felicitată de toți cei dragi.

Citește și: Actrița din România, Ileana Popovici, în premieră la Chișinău: „Am crescut cu dor și drag de Basarabia, de Sfânta Basarabie!”

La final, invitații au avut fost serviți cu bucate tradiționale după rețetele gospodinelor din Ciuciulea, au comunicat, au făcut poze cu actrița și s-au bucurat împreună de o duminică frumoasă.

22215192_1662309057132697_404981067_n

Veronica Grigoraș este o actriță de teatru și film din Republica Moldova, iar rolul său de succes a fost cel al Mariei din filmul „Tunul de lemn” (1986). În 2017, pelicula cinematografică a împlinit 30 de ani de la lansare.

Foto: Dinu Rusu